Per Rusijos pradėto karo Ukrainoje metines į Maskvos stadioną buvo suvežta miniai Rusijos prezidentas V. Putinas parodė būrį vaikų. Skelbta, kad tai buvo iš Mariupolio atvežti ukrainiečių vaikai.

Ukrainos Vyriausybė skelbia, kad rusai pagrobė mažiausiai 16 tūkstančių ukrainiečių vaikų, o kai kuriai ir seksualiai išnaudojami. Tarptautinis baudžiamasis teismas V. Putinui išdavė arešto orderį dėl priverstinės Ukrainos vaikų deportacijos.

„Jeigu mes kalbame apie arešto orderį V. Putinui, tai mes kalbame apie Romos statutą. Jį daugiau nei 100 valstybių pasaulyje yra ratifikavusios“, – LNK žinioms kalbėjo teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Vladimiras Putinas

Tarp jų – ir Lietuva. Vargu, ar tikėtina Lietuvoje V. Putino sulaukti. Bet anot ministrės, Lietuva V. Putino areštą inicijavo, todėl progai pasitaikius ir sulaikytų.

„Be jokios abejonės (jis, aut. p.) būtų sulaikytas ir perduotas Tarptautiniam baudžiamajam teismui. Ir esu tikra, kad tuo labai didžiuotumėmės ir džiaugtumėmės, ypatingai, kad pats ikiteisminis tyrimas Tarptautinio baudžiamojo teismo ir jo arešto orderis – tai Lietuva pirmoji kreipėsi į jį mažiau nei per parą. Ikiteisminis tyrimas būtent dėl Lietuvos buvo pradėtas“, – LNK žinioms kalbėjo teisingumo ministrė E. Dobrowolska.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas konservatorius Laurynas Kasčiūnas sako, kad pats pasirūpintų V. Putino sulaikymu.

„Aš tikrai galiu pasakyti, kad jis čia Lietuvoje būtų suimtas. Pats asmeniškai pasirūpinčiau, kad tai įvyktų, dėl to nepergyvenkite. Lietuvos rankos nesudrebės“, – kalbėjo Seimo NSGK vadovas L. Kasčiūnas.

Transporto saugos administracija teigia, kad lėktuvu V. Putinas legaliai ir negali nei atskristi į Lietuvą, nei skristi virš jos. Ne dėl arešto orderio, o dėl sankcijų rusų aviacijai, tokie skrydžiai tiesiog nederinami.

„Labai svarbu turėti vieningą Europos Sąjungos (ES) valstybių poziciją šito nusikaltėlio atžvilgiu“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Tačiau sankcijos nedraudžia V. Putinui atvykti sausuma.

„Priklausytų nuo to, kuri institucija fiksuotų, o toliau policija ir kitos institucijos tikrai suveiktų. Mes turime aukščiausio lygio parengties pareigūnus, kurie yra pasiruošę dirbti ypatingų situacijų metu“, – tikino A. Bilotaitė.

Vokietija, Prancūzija ir kitos šalys jau skelbė, kad sulaikytų V. Putiną.

Jo bendražygis, buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas grasino, kad jeigu vokiečiai V. Putiną sulaikytų, virš Berlyno skristų raketos.

Vengrija skelbia, kad šiuo metu neturi ketinimų sulaikyti V. Putiną, jeigu šis atvyktų.

„Deja, jokių, išskyrus politinę ir moralinę atsakomybę, sankcijų nėra. Iš esmės tai gali pakenkti šalies autoritetui“, – LNK žinioms sakė buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas.

Tarptautinis baudžiamasis teismas

Prieš aštuonerius metus Pietų Afrikos Respublika nesulaikė Sudano prezidento, kuriam taip pat išduotas Tarptautinis arešto orderis.

„Dar daug reikšmės turi ir valstybės svoris“, – kalbėjo D. Žalimas.

Nėra atmetama, kad V. Putinas galėtų specialiai keliauti į Romos statutą ratifikavusią, tačiau Rusijai draugišką šalį, kad parodytų, jog arešto orderis – niekinis.

„Negali garantuoti už kokią nors pusiau autoritarinę valstybę, kad ji prieš tai nesusiderino su tuo, kad būtų padaryta išlyga“, – kalbėjo Seimo NSGK vadovas L. Kasčiūnas.

Lietuvos politikai neabejoja, kad V. Putinas ir kiti Kremliaus lyderiai sulauks tarptautinio persekiojimo ir dėl kitų karo nusikaltimų ir apskritai dėl karo pradėjimo.

Karas Ukrainoje

„Labai didelis lūžis. Gal kas nori jį mažiau reikšmingu paversti, bet aš manau, kad jis yra be galo svarbus. Tikrai galėsime paklausti su kuo mes deramės – su kriminaliniais nusikaltėliais?“ – klausimą kėlė Seimo narys L. Kasčiūnas.

Bet teisiškai galima derėtis ir su V. Putinu, kurį nurodyta sulaikyti dėl nusikaltimų žmoniškumui.

„Formaliai, be abejo, jis neturi jokių ribojimų sudaryti susitarimus. Čia yra daugiau tokia nuostata ir klausimas – ar galima derėtis dėl taikos su žmogumi, kuris dabar jau ne tik politinių deklaracijų lygiu, bet ir autoritetingiausios šitoje srityje tarptautinės institucijos – Tarptautinio baudžiamojo teismo yra paskelbtas įtariamuoju“, – pabrėžė buvęs KT pirmininkas D. Žalimas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: