„Šiuo metu 60-ųjų ir 70-ųjų gimimo karta, kuri yra skaitlingiausia ir stabilizuoja mūsų visuomenę, po truputį pradeda išeidinėti į pensiją. (...) Ir tai kuriam laikui sukurs didesnį gaunančiųjų pensiją skaičių, didesnį mirtingumą ir atitinkamai tai reikš žemesnį sistemos stabilumą“, – ketvirtadienį Seime diskusijos „Koks bus Lietuvos atsakas demografiniams iššūkiams?“ metu aiškino B. Gruževskis.

„Ir šią kartą pakeičia tos demografinės duobės, kurios ateina po kiekvieno piko. Ir dabar vėl baigiasi vienas pikas ir turėsime dar vieną duobę, kadangi gimstamumas mažesnis“, – pridūrė jis.

Taip pat, anot LSTC direktoriaus, periodas, kai išaugęs gimstamumas galėjo padėti Lietuvos demografinei situacijai, yra praėjęs.

„Dažnai girdime, kad gimstamumas gali padėti, kad reikia apie tai galvoti ir jį skatinti. Bet gimstamumas mums jau nepadės. Jis galėjo padėti prieš 20 metų, bet dabar mes nebeturime tiek reikalingo amžiaus moterų, netgi jeigu kiekviena pagimdytų po tris vaikus“, – aiškino jis.

B. Gruževskis tvirtina, kad vienintelis sprendimas yra imigracija. Visgi, pasak jo, Lietuvoje reikalingas atsakingesnis požiūris į tokį žmonių atvykimą, kaip jis veikia Lietuvos darbo rinką ir kaip migrantai integruojami į Lietuvos visuomenę ir rinką.

„Efektyvus sprendimas, kuris galėtų mums garantuoti stabilumą yra imigracija. Ir tai yra vienintelis sprendimas. Bet imigracija nėra problema, problema yra imigracija, problema yra lietuvių išstūmimas iš rinkos. Taip pat problema yra migrantų išnaudojimas ir mokesčių nemokėjimas. Ir informacijos neturėjimas kas atvyksta ir kaip atvyksta“, – vardijo jis.

„Kodėl kiekvienais metais reikia 13 tūkst. ir kada jie atvyksta vis tiek reikia 13 tūkst. Ar jie mumis piktnaudžiauja ar mes jais? Bet visada gaunasi, kad pralošiame“, – pridėjo jis.

Jo manymu, pabėgėliai iš Ukrainos yra puikus integracijos pavyzdys ir jeigu toks atvykimo mastas bus matomas artėjančius 6 metus, gyventojų kiekis Lietuvoje vėl pasieks 3 milijonus. Visgi, jo teigimu, tai vėl iškelia klausimą, kaip toks atvykėlių kiekis bus integruojamas.

„Aišku iš Ukrainos pabėgėliai yra tikrai laimingas šansas. Atvyko pas mus per 70 tūkst. pabėgėlių. Žinoma, didžiulė dalis tarp jų yra moterys ir vaikai, bet 60 proc. yra darbingo amžiaus. Ir pas mus puikūs rezultatai dėl jų integracijos. Jeigu mums svarbus skaičius, tai po 5 ar 6 tokių metų turėtume 3 milijonus gyventojų Lietuvoje. Bet vėl svarbu, kaip mes su jais gyvensime“, – komentavo jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)