Pranešimą apie Subačiaus gatvėje degantį automobilį ugniagesiai gavo 02 val. 13 min. Kaip informavo sostinės policija, paskambinusi moteris pasakė, kad naktį ją pažadino ugnis už lango.

„Pranešėja prabudo dėl staigiai sukilusios ugnies, pažiūrėjus pro langą pamatė, kaip pradeda degt jų automobilis“, – nurodė policijos atstovė Julija Samorokovskaja.

„Atvykus, iš lengvojo automobilio „Chrysler Voyager“ variklio skyriaus rūko dūmai, buvo apsilydęs kapoto priekis. Apdegė automobilio variklio skyrius ir automobilio priekis“, – rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento suvestinėje.

Kadangi įtariama, jog automobilis padegtas, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto sugadinimo visuotinai pavojingu būdu. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

Žinoma teatrologė Ingrida Ragelskienė feisbuke paskelbė, kad padegtas automobilis priklauso jai.

„Šią naktį likau gyva. Atsitiktinumas – gyva, nesudeginta liko ir mano šeima. Jie spėjo padegti tik mūsų mašiną, čia pat, po buto langais stovinčią“, – feisbuke rašė ji.

„Kyla natūralus klausimas – už ką? Elementaru, tai yra klasikinis būdas Lietuvoje ir artimajame užsienyje – ugnimi bausti visus, „vatos“ įdagu pažymėtus. Už ką žmogus, lojalus savo šaliai, savo tautai, besilaikantis visų moralės normų, gerbiantis ir pripažįstantis visas civilizuoto pasaulio laisves, teises ir pareigas, tampa atstumtuoju, paribio atmata, vatniku? Faktiškai užtenka to, kad tarkime jūsų šeimos narys kažkada, prieš septynerius metus buvo paminėtas kokiame nors „Grėsmių nacionaliniam saugumui apraše“. Tokiuose stropiai kas metai parengiamuose Valstybės saugumo departamentas aprašuose paminėtų veikėjų gyvenimas, karjera, geras vardas Lietuvoje faktiškai yra sužlugdomas“, – tęsė I. Ragelskienė.

I. Ragelskienė - žymi ir apdovanota teatro kritikė, buvusi Auksinių scenos kryžių komisijos narė, šiuo metu dirbanti teatrologe Vilniaus senajame teatre.

Pernai aktorius Balys Ivanauskas viešai klausė, ką teatrologė galvoja apie savo vyro Lauryno Ragelskio veiklą. Tada I. Ragelskienė atsiribojo nuo jo skleidžiamų prorusiškų pažiūrų.

„Tikiuosi suprasite, kad susilaikysiu nuo viešų komentarų apie asmeninius santykius, bet noriu jus patikinti, kad niekada nepritariau pil. L. Ragelskio požiūriui, veiksmams ir pasisakymams.

Tikiuosi, suprantate, kad negaliu būti atsakinga už kito žmogaus žodžius ir mintis.

Mano pilietinė pozicija visada buvo vienareikšmiška – esu nepriklausomos demokratinės Lietuvos pilietė, palaikau mūsų šalies narystę ES ir NATO. Nesiviešindama, kiek leidžia kuklios mano galimybės, remiu Ukrainos žmones ir griežtai smerkiu Rusijos karinę agresiją. Jeigu mano atsakymas jums pasirodytų nepakankamas, kviečiu susitikti prie puodelio arbatos“, – pernai balandį rašė I. Ragelskienė.

Nuolatinės provokacijos

Įrašo autorės vyras – Laurynas Ragelskis, kurį VSD dar 2016 m. yra minėjusi grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime. Tada nurodyta, kad jis kuruoja antivakarietiškas ir prorusiškas idėjas skleidžiantį interneto puslapį, kuris veikia iki šiol.

Daugiau dėmesio jis sulaukė prieš porą metų, kai pradėjo rengti tiesiogines transliacijas iš įvairių protestų. Jis ten nuolat kabinėjasi prie žmonių, juos įžeidinėja, dėl to ne kartą buvo sulaikytas policijos. Paskutinį kartą tai įvyko šių metų vasario 16 d., per Valstybės atkūrimo šventės renginį.

Jis rusiškai komentuodamas transliavo ir prie Seimo 2021 m. rugpjūčio 10 d. vykusias riaušes.

Beje, nepraėjus nei savaitei po riaušių, 2021 rugpjūčio 16 d., įvyko analogiškas įvykis – taip pat buvo padegtas L. Ragelskio automobilis.

„Apie 2 val. Vilniuje, Subačiaus g., apdegė automobilio „Chrysler Voyager“ priekinė dalis. Įtariamas padegimas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – rašyta policijos suvestinėse, tačiau nusikaltimas iki šiol neišaiškintas.

Teisiamas dėl neapykantos kurstymo

Šiuo metu L. Ragelskis teisiamas dviejose bylose: dėl šmeižto bei dėl neapykantos kurstymo prieš žydus, baltarusių opoziciją bei jų memorialo išniekinimą. Šioje byloje kaltinamasis kalba tik rusiškai, o viską į lietuvių kalbą turi versti vertėjas.

Prieš mėnesį šioje byloje liudijusi Lietuvoje gyvenanti baltarusė sakė, kad dėl L. Ragelskio net bijodavo eiti į renginius.

„Net dalyvauti renginiuose bijodavau, galvodama, kad jis ten bus, jis ten dalyvaus“, – sakė liudytoja.

Laurynas Ragelskis

Kitas liudytojas, baltarusis Denis Šidlovski teigė, kad Baltarusijoje jį persekiojo A. Lukašenkos režimas, jis buvo įkalintas, o 2020 m. jam pavyko atvykti į Lietuvą. Jis L. Ragelskio elgesį per akcijas prie Baltarusijos ambasados Lietuvoje pavadino psichologiniu smurtu.

„Tai buvo psichologinis smurtas, kai žmogus prieina arti ir kalba tau į veidą, žemina tave. (...) Žmogus buvo su uždengtu veidu, žmogus su vaizdo fiksavimo technika, ją kiša į veidą, bendravimas pakeltu tonu, iššaukiančiai, siekiant provokuoti“, – apie L. Ragelskį kalbėjo liudytojas.

D. Šidlovski sakė matęs vaizdo įrašą, kuriame buvo matoma, kaip galimai L. Ragelskis spardo prie Baltarusijos ambasados sudėtas Minsko režimo aukų portretus, žvakes, gėles. Vyras teigė, kad toks kaltinamojo poelgis jį labai įžeidė.

„Yra žmonės, kurie siekė tiesos ir dėl to žuvo. (...) Man mūsų sukurto memorialo prie ambasados sugriovimas buvo kaip žuvusio žmogaus kapo išniekinimas“, – komentavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)