„Turėčiau pasakyti, kad šita ataka iš Baltarusijos nėra pasibaigusi. Jeigu pasižiūrėtume į šiuos metus – apie 600 bandymų kirsti mūsų sieną. Ir keliai dabar eina per Maskvą. Mes labai atidžiai sekame informaciją, kurią gauname tiek iš mūsų tarnybų ir institucijų, tiek iš Europos Sąjungos, Europos Komisijos institucijų, ir informacija tokia, kad galimi nauji skrydžiai tiek iš Irano, tiek iš Irako“, – ketvirtadienio vakarą LRT „Dienos temoje“ sakė ministrė.

A. Bilotaitė taip pat pabrėžia, kad didesnis dėmėsys turėtų būti skiriamas Iranui, nes su Teheranu nėra pasiekti jokie sutarimai. O tai, pasak jos, apsunkintų nelegalių migrantų grąžinimą.

„Bet norėčiau atkreipti dėmesį į Iraną, nes dėl Irako Europos Komisija turi svertų. Kai buvo pats nelegalios migracijos pikas, mus tikrai labai gelbėjo Europos Komisija, kuri padėjo stabdyti skrydžius iš Irako. Jeigu startuotų skrydžiai iš Irano, būtų sudėtinga tokių svertų turėti. Apskritai susitarimų su Iranu nėra. Tai reiškia, kad negalėtų vykti šitų nelegalių migrantų grąžinimai“, – tikino ji.

Paklausta, kas nutiktų tokiu atveju, jeigu skrydžiai būtų organizuojami, ministrė teigė įsitikinusi, kad Lietuva yra pasirengusi ir turi stiprų fizinį barjerą.

„(...) Lietuva yra padariusi viską, kad savo sienos apsaugą sustiprintų maksimaliai. Mes turime fizinį barjerą. (...) Šiuo metu mūsų siena tiek su Rusijos Federacija, tiek su Baltarusija yra 100 proc. stebima. Mūsų pareigūnai žino, kaip dirbti, yra sprendimas neįleisti neteisėtų migrantų, kurie yra stumiami į mūsų valstybę. Ir tos pozicijos iš principo tikrai laikysimės tol, kol šita ataka tęsis“, – sako A. Bilotaitė.

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, trečiadienį Lietuvos pasieniečiai neapgręžė nė vieno asmens, bandžiusio kirsti valstybės sieną ir neteisėtai patekti į šalį.

Tuo metu kaimyninėje Latvijoje fiksuoti 28 neteisėti migrantai, o Lenkijos pasienio pareigūnai antradienį apgręžė 111 užsieniečių.
Iš viso į Lietuvą nuo 2022 metų sausio neįleista 11 211 neteisėtų migrantų, šiemet – 607.

Iš viso nuo Baltarusijos sukeltos migracijos krizės pradžios Lietuvos pasieniečiai į šalį neleido neteisėtai patekti 19,9 tūkst. migrantų.