Kovo 14 dienos O. Šurajevo apsilankymas Seime, kur komikas visaip provokavo parlamentarus, baigėsi skandalu.

Vilniaus policija pradėjo administracinę teiseną už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą ir už valstybės politiko garbės ir orumo įžeidimą. Seimo kanceliarija nusprendė O. Šurajevo daugiau neįsileisti į parlamento rūmus.

Gali būti, kad nusimato dar vienas su šiuo apsilankymu susijęs tyrimas, tik šį kartą ne dėl komiko, o su juo bendravusių kai kurių parlamentarų elgesio.

Seimo etikos sargams neseniai buvo pateikta informacija apie tai, kad Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantys Aidas Gedvilas ir Mindaugas Puidokas bendraudami su O. Šurajevu kalbėjo su psichiniais ligoniais ar su psichiškai neįgaliais žmonėmis nebendraujantys.

Socialdemokratė, Etikos ir procedūrų komisijos narė Dovilė Šakalienė Delfi pasakojo, kad į ją kreipėsi psichikos sutrikimą turinti moteris.

„Ji pasakė, kad, jos vertinimu, Seimo nariai A. Gedvilas ir M. Puidokas diskriminuoja ir stigmatizuoja psichikos negalią arba sutrikimą turinčius asmenis“, – teigė parlamentarė.

Anot jos, moteris nurodė, kokiuose viešai prieinamuose vaizdo įrašuose galima rasti parlamentarų pasisakymus.

Aidas Gedvilas

Siūlė eiti į Vasaros 5

„Su psichiniais ligoniais nebendrauju“, – O. Šurajevui atsakė komiko kalbinamas A. Gedvilas, kurį O. Šurajevas vadino Remigijumi Žemaitaičiu.

„Su psichiškai neįgaliais asmenim, nepakaltinamais nekalbu (...) Su psichiškai neįgaliais asmenimis nekalbu, sėkmės jums“, – komikui sakė ir M. Puidokas.

„Visada Olegas laimi, visada, visada Vasaros 5 [ten įsikūręs Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras - aut.] vieta jums yra atvira […], Vasaros 5 jūsų laukia“, – kalbinamas komiko teigė M. Puidokas.

Į O. Šurajevo pastabą, kad nereikėtų „stigmatizuoti psichinės sveikatos“, M. Puidokas atsakė, kad reikia gydytis ir rūpintis sveikata. Paklaustas, kodėl yra blogai vaikščioti į Vasaros 5, parlamentaras teigė, kad nieko blogo ir pasiūlė O. Šurajevui gydytis ir nuoširdžiai rūpintis sveikata.

Sprendimas dar nepriimtas

D. Šakalienė pasakojo į ją dėl parlamentarų besikreipusiai moteriai pasiūliusi parašyti skundą raštu, tačiau ji atsakė po tokių Seimo narių pasisakymų viešinti savo tapatybės nenorinti.

„Ji jaučiasi stigmatizuojama, žmogus jaučiasi tiesiog blogai“, – teigė Seimo narė.

Socialdemokratė pasakojo apsitarusi su komisijoje dirbančiais kolegomis, Etikos ir procedūrų komisijos pirmininke, kad tyrimas dėl to galėtų būti pradėtas pačios komisijos iniciatyva.

„Bet turime tai aptarti su visais kolegomis komisijos posėdyje. Tas nuorodas, kurias atsiuntė ši moteris, Seimo narių išrašytus teiginius, kurie pasitvirtino, persiunčiau visai komisijai, posėdį turėsime kitą savaitę“, – sakė ji.

Pati D. Šakalienė mano, kad tokie pasisakymai kelia klausimų, ar nebuvo pažeista Politikų elgesio kodeksas. Anot jos, jame nurodyta, kad politikai turi vienodai elgtis su visais žmonėmis, neturi būti išskiriama ar diskriminuojama jokia gyventojų grupė.

„Taip pat ir mūsų teisės aktuose nurodoma, kad asmens išskyrimas neigiamame kontekste, diskriminavimas dėl negalios, įskaitant ir psichikos negalią, yra draudžiamas. Šioje situacijoje tie pasisakymai, kuriuose konkrečiai ir aiškiai nurodo, kad atsisako bendrauti būtent dėl psichikos sutrikimo ar negalios, ir jis tuo pagrindu įžeidinėjamas. Tai toks elgesys prieštarauja Politikų elgesio kodeksui“, – įsitikinusi parlamentarė.

Gedvilas: garbė būti svarstomam už tai

Į žinią apie tai, kad jo elgesį gali svarstyti etikos sargai, A. Gedvilas sureagavo feisbuke.

„Garbė būti svarstomu už tai... Etikos sargai su Šakaliene priešakyje svarstys mane... Aš tai noriu paprašyti tų pačių psichologų, kurie aktyviai nuolat pasisako už LGBTQ+72G=TOTALKOŠMAR ir kitų, nesiejančių save su jų rėmėjais, išanalizuoti provokatyvų Šurajevo elgesį Seime, kaip sąmoningo, sveiko piliečio ir baigti stigmatizuoti psichinę negalią turinčius ar homoseksualius asmenis...“, – rašė jis.

Puidokas: Šurajevas įrašą iškarpė

M.Puidokas Deli teigė, kad O. Šurajevas savo paskelbtame vaizdo įraše iškarpė jo pasisakymus, nes jis esą kalbėjo mandagiai ir sakė gerbiantis visus ligonius.

Mindaugas Puidokas

Seimo narys neneigė minėjęs psichiškai neįgalius asmenis, tačiau tikino, kad aštresnis žodis jam galėjo išsprūsti dėl netikėtumo.

Jo teigimu, bet kokiam žmogui toje situacijoje būtų buvę nelengva parinkti tinkamus žodžius ir išlikti ramiam.

„Aš gal penkis kartus pakartojau, bandydamas baigti pokalbį, kad rūpinkitės savo sveikata. Aš bandžiau per tą pokalbį visaip pasakyti, kad aš visus žmones sergančius gerbiu, o ten buvo didelė provokacija. Aš turėjau omenyje neadekvatumą elgesio, tai galbūt galėjau panaudoti tikslesnį žodį“, – kalbėjo jis.

M. Puidokas sakė galintis atsiprašyti, jei buvo ne taip suprastas ir tikino gerbiantis visus žmones.

Kas galvoje, tas ir ant liežuvio

Dėmesį į M. Puidoko ir A. Gedvilo pasakytas frazes prieš kurį laiką atkreipė ir konservatorius Mindaugas Lingė, kuris feisbuke rašė manantis, kad O. Šurajevas iš netikėtai užkluptų politikų pasąmonės ištraukė, ką jie apskritai galvoja apie psichinėmis ligomis sergančius asmenis.

„Politikų lūpose skambėjo ne tik stigmatizavimas, bet ir diskriminavimas. Tai visuomenės skirstymas į žmones ir mažiau žmones, kur yra sveikieji ir tie kurie neverti bendravimo ir verti izoliavimo M. Puidokas, A. Gedvilas reagavo natūraliai, nes buvo užklupti netikėtai. Tokiais momentais nebėra laiko užsidėti kaukę ir transliuoti „teisingas“ reakcijas. Tai buvo momentas, kai kas galvoje, tas ant liežuvio“, – rašė jis.

Anot M. Lingės, mes galime daug investuoti į psichinės sveikatos gerinimą, prevenciją, ligų gydymą, visa tai svarbu, bet pirmiau turi įvykti mentalinis lūžis galvose, kad nei žmonių, nei ligų stigmatizuoti negalime.

Šurajevas su Gražuliu

Delfi primena, kad apsilankymo parlamente metu O. Šurajevas provokavo Seimo narius, vartojo necenzūrinius žodžius.

Atsistojęs šalia priešiškai LGBT bendruomenės atžvilgiu nusistačiusio Seimo nario Petro Gražulio demonstravo LGBT vėliavą, pasiūlė jam pasilaižyti. Savo ruožtu P. Gražulis klausinėjo, kas O. Šurajevą įleido į salę.

Seime su O. Šurajevu susidūrė ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. „Aš atsiprašau visų“, – su šypsena tarė O. Šurajevas, kai pro jį G. Landsbergis
praeidinėjo.

Pastarasis į situaciją irgi reagavo su šypsena. Užlipęs į Seimo balkoną, O. Šurajevas vaizdavo norintis numesti žemiau sėdinčiai parlamentarei Agnei Širinskienei šokoladą, tačiau apsaugos pareigūnai jį nustūmė nuo balkono ir išsivedė.

Į įvykius Seimo balkone sureagavo ir posėdžiui pirmininkavęs Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma.

„Vadovybės apsaugos departamentas turėtų susitvarkyti su netinkamais veiksmais Seimo tribūnose. Matau, kad tas ir buvo padaryta, tęsiam posėdį“, – Seimo narius paragino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)