M. Danielei nepasitikėjimas reikštas dėl to, kad ji yra vartojusi narkotinių medžiagų.

Ketvirtadienį Seime iš tribūnos kalbėjusi M. Danielė pripažino, kad yra bandžiusi šių medžiagų, bet ne heroino.

„Jokio heroino ten nebuvo, jokio heroino aš niekada asmeniškai nebandžiau ir jokia priklausomybės liga aš niekada irgi nesirgau“, – kalbėjo ji ir pridūrė žinanti, kad priklausomybių yra turėję kai kurie Seimo nariai.

„Eksperimentai su medžiagomis tikrai buvo, bet jie buvo pavieniai. Visą savo vaikystę ir paauglystę buvau puiki moksleivė ir studentė, mano rezultatai buvo tik patys geriausi“, – teigė M. Danielė.

Parlamentarė taip pat pasakojo, kad vaikystėje yra mačiusi, kaip kiti vaikai vartoja heroiną. Už tai, anot jos, atsakingas ir Seimas, kuris delsė priimti apsaugos nuo smurto pataisas.

Morgana Danielė

Tautos atstovai, pasak M. Danielės, problemų, susijusių su pagalba vartojantiems, nepastebi ir dabar.

„Šiandien nematote, kaip šitie vaikai, ir tie, kurie jau nebe vaikai, yra toliau persekiojami ir baudžiami mūsų sukurtų sistemų. Tų sistemų, kurių vis dar nenorime pakeisti į pagalbą.

O vaikai, vartoję heroiną, mirė. Kai kam iš jų padėti pavėlavau, kai kam suspėjau. Tačiau vieno žmogaus pastangos padėti, kad ir kokios nuoširdžios ir visapusiškos, Lietuvoje atsimuša į stiklinę sistemos sieną“, – dėstė ji.

Teigia, kad už bėdas atsakinga opozicija

M. Danielė kalbėjo, kad poreikis vartoti narkotikus yra susijęs su traumuojančiomis patirtimis ir kyla iš jų, o tolimesnis „žmogaus traumavimas baudžiamojoje sistemoje“ esą „nepadeda žaizdų gydyti, o jas tik papildomai gilina“.

Anksčiau politikė inicijavo pataisas, kuriomis siūlyta dekriminalizuoti disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių medžiagų, dabar siūloma dekriminalizavimą taikyti tik kanapėms. Šiomis pataisomis, anot Seimo narės, ir yra nepatenkinta opozicija reiškianti jai nepasitikėjimą.

„Įkibę į savo aklą ideologiją, jie nenori girdėti nei apie Jungtinių Tautų Organizacijos rekomendacijas, nei apie mokslo įrodymais grįstą narkotikų politiką. Kitaip tariant, jei Lietuvoje ir yra žmonių, kurie nori išsaugoti dabartinį status quo, tą situaciją, kurią turime gatvėse, kurią turim mokyklose, jeigu yra tokie žmonių, tai jie sėdi štai šitoje salės pusėje (pamojo į opozicijąDelfi), opozicijos sekcijoje, ir daro viską, kad tik mūsų sistema nesikeistų, pagalbos keliu mes neitume ir toliau laikytumėmės įsikibę neveiksmingų ir neefektyvių sisteminių sprendimų“, – aiškino M. Danielė.

„Priklausomybių prevencijos komisija nėra bausmių ir blaivybės komisija. Šios komisijos tikslas kaip tik ir yra ne aukštinti vieną ar kitą ideologiją, o būtent atsiriboti nuo ideologijų ir tyrinėti, gilintis į narkotikų politikos tendencijas pasaulyje, į kryptis, kurias renkasi šalys, į duomenis, kuriuos teikia mokslo institucijos, į rekomendacijas, kurias teikia Jungtinės Tautos, ir nagrinėjant šį klausimą, ir duomenis, svarstyti, kokiu keliu turi eiti Lietuva.

Aš, kaip daugybę metų narkotikų politiką tyrinėjusi specialistė, šią sritį ir toliau seksiu, toliau ja domėsiuosi, tikrai mūsų komisija neatsiribos nuo šio klausimo <...>. Pasižadu, kad komisija ir toliau dirbs, kad užtikrintų finansavimą priklausomybių ligoms, kad toliau kalbėtume apie reikiamus politikos pokyčius ir spręstume šalyje susiklosčiusią situaciją remdamiesi ne ideologija, o tuo, kas yra mokslas“, – pažymėjo ji.

Širinskienė: apgailėtina

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė pareiškė, kad M. Danielė elgiasi destruktyviai ir yra pati kalta, jog jai pareikštas nepasitikėjimas.

A. Širinskienės vertinimu, apgailėtinai atrodo, kai politines bėdas ir negebėjimus imamasi „dangstyti vaikų nelaimėmis ir lieti krokodilo ašaras“. A. Širinskienė aiškino, kad M. Danielė siekė sugriauti priklausomybių prevencijos sistemą, „liberalizuoti narkotikų vartojimą“.

Agnė Širinskienė

M. Danielė į mažumos atstovės pasisakymą sureagavo ramiai.

„Man atrodo jūs nesupratote visiškai mano kalbos ir nesuprantate, koks yra patirtos traumos ir skausmo ryšys su priklausomybės ir psichikos ligomis, nes būtent šį ryšį bandžiau paaiškinti kalbėdama apie tai, kodėl būtent ne baudžiamoji, o į sveikatą ir pagalbą orientuota narkotikų politika yra ta kryptis, kurie eina Vakarų valstybės, apie ką kalba Jungtinės Tautos ir kokias klaidas mes šiandien esame išmokę neveiksmingoje, baudžiamojoje narkotikų politikoje, kuri buvo praėjusio amžiaus politika“, – komentavo Seimo narė ir aiškino, kad ir politika Lietuvoje turi keistis.

M. Danielę kritikavo ir buvęs sveikatos apsaugos ministras, opozicijos atstovas iš valstiečių Aurelijus Veryga. Jis aiškino, kad parlamentarė už Seimo lėšas vizituodama užsienio šalis „išbando produktus“, kad politikė palaikė „mokslui prieštaraujančias“ alkoholio kontrolės liberalizavimo pataisas, kad siekia legalizuoti narkotines medžiagas.

„O tai reiškia, kad nesuprantate, kokias pareigas užimate ir kad Priklausomybių prevencijos komisija yra apie prevenciją, o ne apie vartojimo įteisinimą, nes tai nėra prevencija“, – pastebėjo A. Veryga ir tikino, kad M. Danielei komisijoje ne vieta.

Aurelijus Veryga

Atsakinėdama į kitų tautos atstovų klausimus, M. Danielė kalbėjo, kad esamas reglamentavimas ir baudžiamasis persekiojimas vartojantiems narkotines medžiagas įvaro baimę – esą žmonės nepraneša, kai dėl vartojimo atsiduria bėdoje.

„Tam, kad apsaugotume mūsų vaikus ir jie būtų drąsūs, nepaliktų draugų bėdoje, [tai yra] viena iš priežasčių, kodėl reikia kuo skubiau pakeisti šitą baudžiamąjį persekiojimą, kuris dabar kapoja galvas nuo jauniausių iki suaugusiųjų, kurie tikrai nėra kriminaliniai nusikaltėliai“, – kalbėjo parlamentarė.

Pasak jos, vartojančiųjų narkotikus skaičiai auga ir tai rodo, kad dabartinė narkotikų politika nėra efektyvi.

M. Danielė apgailestavo, kad visuomenė nėra pakankamai informuota apie narkotikų politikos pokyčius ir yra imli baimei. Opozicija, pasak jos, šiuo klausimu tą baimę bei paniką ir kelia:

„Baimę ir narkoapokaliptinę nuotaiką visuomenėje kelete ne kas kitas, o jūs, opozicija. Melagingais pareiškimais ir apeliavimu į žmonių baimes, kad dekriminalizavimas ir politikos kreipimas į pagalbą ir sveikatą šalyje, tai čia lygu nevaldomas organizuotas nusikalstamumas, nevaldomas narkotikų vartojimas, narkotikų pardavimai mokyklose. Tai būtent iš šitos tribūnos aš ne kartą girdėjau šitą moralinės panikos kėlimą, melagingos informacijos skleidimą ir tai buvo, deja, opozicijos nariai.“

Reiškia nepasitikėjimą dėl vartotų narkotikų

Siūlymą atleisti M. Danielę iš Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės pareigų dėl nepasitikėjimo prieš pusantrų metų inicijavo opozicinės Seimo valstiečių frakcijos atstovė, buvusi Priklausomybių prevencijos komisijos narė Asta Kubilienė. Jį taip pat parėmė kiti parlamentarai iš mažumos: „valstiečiai“ Aurelijus Veryga, Algimantas Dumbrava, demokratas Linas Kukuraitis, socialdemokratas Algirdas Sysas, Mišrios Seimo narių grupės narė Beata Petkevič.

M. Danielė vienoje televizijos laidų teigė: „Tragiškos istorijos su narkotikais yra ne dėl to, kad narkotikai sugriovė gyvenimus, tačiau mes sugriovėm su politika šitų žmonių gyvenimus.“

Laidoje M. Danielė taip pat pasakojo, kad narkotines medžiagas pradėjo vartoti dar vaikystėje, yra jų vartojusi užsienio valstybėse.

Mažumos atstovų pareiškime teigiama, kad M. Danielė yra leidusi suprasti, jog neprieštarauja sistemingam įstatymų pažeidinėjimui, kai tai susiję su narkotinių medžiagų vartojimu.

Šie Seimo narės teiginiai, pasak Seimo mažumos atstovų, „diskredituoja narkotinių medžiagų prevenciją bei kelia abejonių dėl jos galimybių toliau eiti atsakingas pirmininko pareigas Priklausomybių prevencijos komisijoje“.

Pagal Seimo statutą, sprendimas dėl Seimo pareigūno ar valstybės institucijos vadovo atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)