Rusija treniruoja branduolinius raumenis – rengia strateginių raketų pratybas Sibire. Tokios tarpžemyninės raketos su branduoliniu užtaisu, kurių veikimo nuotolis yra apie 11 tūkst. kilometrų, pajėgios nuskrieti iki JAV.

Į Vladimiro Putino branduolinius grasinimus pirmą kartą sureagavo ir JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Ką jums ir kalbėjau pastaruosius metus – tai pavojingos kalbos. Net dar blogiau“, – kalbėjo jis.

Abejonių kelia ir Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės saugumas. Branduolinis objektas yra okupantų rankose. Antrą kartą čia grįžo TATENA vadovas Rafelis Mariano Grossis. Jis sunerimęs.

„Atsinaujino apšaudymai aplink atominę. Ir buvo visiškai nutrauktas išorinis elektros tiekimas jai. Elektrinė ne kartą buvo įjungta avariniu režimu. Tai didina baimes dėl branduolinės avarijos“, – sakė TATENA vadovas.

Karas Ukrainoje

Ir Zaporižios srityje gyvenanti Nina skundžiasi rusų atakomis, bet nepaisydama jų neapleidžia savo daržo, kalakutų ir ožkų.

„Šaunuoliai, tesaugo jus Dievas“, – sakė moteris.

Nors kojas sunkiai valdo, bet toliau sodina bulves ir svogūnus, svajoja derliumi apdalinti vaikus ir anūkus. Bet jie dėl karo evakavosi.

„Kad tik tuos rusus išvarytų, nes pavargome. Atėmė iš manęs sveikatą ir paralyžiavo. Aš juk tokia nebuvau“, – kalbėjo ukrainietė.

O Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, važinėjantis po karo fronto zonas, manoma, priartėjo bene arčiausiai prie Rusijos sienos – lindo į apkasus Sumų pasienio regione.

O Bachmute padėtis toliau aštrėja. Amerikiečių karo studijų instituto skaičiavimais, rusai užima 65 procentus miesto.

Ir Ukrainos prezidentas V. Zelenskis sako, kad Bachmutą būtina ginti iki galo, nes V. Putinas jį atėmęs pateiks kaip parodomąjį trofėjų ne tik savo režimo sąjungininkams.

„Nes V. Putinui tai bus pergalė, jis parduos ją Vakarams, savo visuomenei, Kinijai, Iranui, visoms šalims, Brazilijai, Lotynų Amerikai.

Volodymyras Zelenskis

Aišku, tik ne Latvijai, Lietuvai, Estijai. Nes šios valstybės puikiai supranta ir jaučia, kad tai yra pavojinga, juk jos yra Rusijos kaimynės.

V. Putinas Bachmutu papirks savo tautą. Tai vienas mažas žingsnelis, bet jis sakys – palaukite minutėlę ir aš tuoj susitvarkysiu su ta Ukraina. Ir taip žingsnis po žingsnio“, – kalbėjo Ukrainos vadovas V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pakvietė patį Kinijos vadovą Xi Jinpingą atskristi į Ukrainą. Praėjusią savaitę Xi Jinpingas lankėsi agresorės Rusijos sostinėje Maskvoje. Bet Pekinas kratosi.

„Kalbant apie Ukrainą, palaikome ryšį su visomis suinteresuotomis šalimis, įskaitant Ukrainą. Bet dėl jūsų konkretaus klausimo informacijos neturiu“, – teigė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovė spaudai Mao Ning.

Rusijos okupantai Melitopolyje ir vėl skundžiasi – čia dėl sprogimų mieste dingo elektra.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: