Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Ignas Kalpokas antradienį „Žinių radijuje“ sakė manantis, kad valdantiesiems pavyks užduoti klausimus D. Jauniškiui.

„Kiek tie atsakymai bus išsamūs ir kiek jie tenkins klausimų autorius, čia jau sunkiau pasakyti. Greičiausiai, mano prognozė yra, kad bus daugiau-mažiau formalūs atsakymai pateikti, kas matyti ir iš lygšiolės VSD komunikacijos – nėra itin didelio atvirumo iš šios institucijos. Aišku, institucijos specifika irgi duoda savo“, – kalbėjo I. Kalpokas.

Jo manymu, visą šią istoriją bus bandoma eskaluoti iki parlamentinio tyrimo komisijos lygmens.

„Paskuti viskas priklausys nuo pačių valdančiųjų vidinės vienybės“, – sakė politologas.

D. Jauniškio klausiama, ar jis sutiktų atsakyti į užduodamus klausimus naudojant poligrafą.

„Kalbant apie atsakymus į Seimo užduodamus klausimus, nelabai atsimenu tokio precedento. Greičiausiai yra bandoma tą kartelę pakelti šiek tiek aukščiau. Įdomu bus žiūrėti, kaip toliau šitas aspektas dėliosis. Mano prognozė yra, kad greičiausiai nesutiks, o ką su tuo darys Seimo dauguma, jau mes pamatysime“, – kalbėjo pašnekovas.

Vertindamas užduotų klausimų turinį, I. Kalpokas pritarė, kad ambicijų matosi daug.

Valstybės saugumo departamentas

„Aišku, jei mes kildiname iniciatyvą būtent iš knygos, kuri iš naujo sužadino susidomėjimą, tai iš tiesų ta tikrinimo istorija ten yra tik viena iš istorijų, yra užkabinamas ir kampanijos finansavimas. Tai, ko gero, tie klausimai yra plačiau surašinėjami būtent knygos pagrindu.

Kita vertus, reikia nepamiršti ir to, kad liko metai iki Prezidento rinkimų – tikrai praleisti progą „pataršyti“ prezidentą ir galbūt atrasti įdomių faktų jo ankstesnės rinkiminės kampanijos istorijoje ar nevisai tinkamų sąsajų su VSD gali būti ir neblogas politinis laimėjimas“, – paaiškino VDU politologas.

Jo manymu, šiuo laikotarpiu – iki kitąmet vyksiančių Prezidento rinkimų, tiek šalies vadovas, tiek valdantieji gali nevengti tarpusavio konfrontacijos.

„Man atrodo, kad tas aštrinimas ir konfliktavimas šiuo atveju yra naudingas abiem pusėms“, – įvertino I. Kalpokas.

Laidoje buvo atkreiptas dėmesys, kad valdantiesiems nepavyko atleisti Antikorupcijos komisijos pirmininko Algirdo Stončaičio, tad akivaizdu, jog dauguma Seime yra trapi.

„Matyti, kad sumobilizuoti žmones sekasi gana sunkiai. Aišku, jei bus balsavimas dėl komisijos sudarymo, tai bus vienas iš tų atvejų, kuomet bus stengiamasi suburti visus, ką tik galima, atšaukti visas įmanomas komandiruotes ir kažkaip surinkti tą parlamentarų balsų daugumą“, – sakė ekspertas.

Visą „Žinių radijo“ laidą žiūrėkite čia: