Delfi žiniomis, trečiadienį iš ryto Utenos ligoninėje buvo atidėtos mažiausiai 3 planinės operacijos. Su Delfi susisiekęs Utenos ligoninės vadovas Dalius Drunga teigė, kad buvo atidėtos dvi.

Jo teigimu, po pietų buvo sutaisytas vienas iš įrenginių, kito detalių dar laukiama.

Neveikė abu sterilizatoriai

Utenos ligoninės chirurgijos skyriaus vedėjas Alvidas Meškauskas Delfi trečiadienio rytą pasakojo, kad neveikė abu ligoninės turėti sterilizatoriai.

„Sterilizatorius, galima sakyti, yra ligoninės širdis, nes visi ligoninės darbai susiję su steriliais įrankiais, tai ne vien chirurgija, bet ir tvarstymo medžiagos. Mes jų turime du ir abu sugedę – kol kas tokia kritinė situacija“, – priešpiet pasakojo jis.

Anot A. Meškausko, visiškai operacijos ligoninėje nebuvo sustabdytos – Utenos ligoninės administracija, pasak jo, dėl įrankių sterilizavimo susitarė su Ukmergės ligonine, kur įrankiai pradėti vežti trečiadienį.

„[Operacijos – aut. past.] pristabdytos, tiek, kiek turime priemonių, tiek dirbame, bet, aišku, ne visu pajėgumu, – kalbėjo jis. – Tam, kad patenkintų ligoninės poreikius, sterilizatoriai dirbdavo vos ne visą parą. Aišku, negalime tikėtis, kad kita ligoninė dirbdama savo darbus galės mums užtikrinti pakankamai sterilizacijos paslaugų.“

Skyriaus vedėjas pasakojo, kad ligoninės naudojami sterilizatoriai jau buvo gerokai pagyvenę, jų nebenorėjo remontuoti prižiūrinčios įmonės.

„Jie keistini, tai buvo žinoma jau keletą metų. Bet jie yra daug kainuojantys įrenginiai ir iš esmės keisti, remontuoti, reikėjo daug lėšų. Gal čia nebuvo ligoninės jėgoms, nerasta lėšų tam iki šiol. Bet tai, aišku, grėsė jau ilgą laiką, kol įvyko avarija“, – sakė jis.

Anot A. Meškausko, dezinfekavimo aparatų remontas bus laikinas sprendimas, nes įrenginiai labai seni, o elektroninės detalės, tinkamos šiems modeliams, apskritai nebegaminamos.

Direktoriaus pavaduotojas: jokių trikdžių operacijoms nėra

Ligoninės direktoriaus D. Drungos pavaduotojas Sergejus Naumkinas Delfi aiškino, kad problemų nėra, o ligoninėje esą vyksta visos operacijos.

Išgirdęs, kad Chirurgijos skyriaus vedėjas A. Meškauskas Delfi patvirtino, kad teko pristabdyti operacijas, direktoriaus pavaduotojas teigė, kad dabar įrankiai sterilizuojami.

„Atsiprašau, sterilizuojami įrankiai, operacijos vyksta – tiek galiu pasakyti, – į klausimą, kur sterilizuojami įrankiai, atsakė jis. – Mes organizuojame darbą taip, kad jis nenutrūktų, suprantat? Darbas vyksta, chirurgai operuoja, o įrankius galima sterilizuoti keliais būdais keliose vietose, bet čia mūsų vidinė virtuvė.“

Jis pridūrė nesuprantantis, kodėl turi aiškinti, kas bus, jei darbas vyksta.

„Chirurgas turi eiti prie stalo ir operuoti. Kol kas šią minutę jokių trikdžių operacijoms nėra“, – aiškino jis.

Lašelinė

Savivaldybė: naujiems pinigų nėra

Utenos rajono savivaldybės atstovė spaudai Lolita Kaminskienė atsakyme Delfi patvirtino, kad Utenos ligoninėje buvo sugedusi sterilizacinė įranga.

Buvo manoma, kad remontas užtruks kelias dienas.

„Šiuo metu ji remontuojama ir bus baigta tvarkyti po kelių dienų. Laikinai, kol bus suremontuoti autoklavai, instrumentai ir kitos priemonės bus sterilizuojamos Ukmergės ligoninėje“, – prieš pietus pateiktame komentare teigė ji.

Anot atsakymo, sterilizacijos įrangos atnaujinimas – ne tik Utenos ligoninės, bet ir daugelio Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų problema.

Ji pripažino, kad Utenos ligoninės vadovams ir savivaldybei ši problema gerai žinoma.

„Siekdama ją išspręsti, ligoninės vadovybė 2023 m. savivaldybės biudžetui pateikė Medicinos priemonių ir įrangos sterilizavimo kokybei gerinti lėšų poreikį, kuris siekia 600 tūkst. Eur. Tačiau šiemet tam tikslui iš savivaldybės biudžeto lėšų neskirta. Deja, nurodyta suma pačiai ligoninei ir Utenos rajono savivaldybės biudžetui yra per didelė našta“, – teigia savivaldybės atstovė.

Ji primena, kad dabar Utenos ligoninė turi du dalininkus – Utenos rajono savivaldybę ir valstybę, kuriai atstovauja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot atsakymo, SAM anksčiau buvo parengta speciali programa, tačiau 2018 metais ji sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo panaikinta. Pagal ją buvo planuojama steigti regionines sterilizacines, Utenos ligoninei tam buvo numatyta skirti 800 tūkst. eurų.

Tarybos narys: tai yra aplaidumas

Anksčiau Utenos ligoninėje dirbęs Utenos rajono savivaldybės tarybos narys su politiniu komitetu „Kartu už Utenos kraštą“ ir į naują tarybą išrinktas Jurijus Blakunovas Delfi trečiadienį pasakojo, kad ligoninės administracija ne kartą buvo perspėta, kad sterilizacijos įrenginių detalių gamyba yra nutraukta, bet nesiėmė tinkamų veiksmų.

Jo teigimu, per dieną Utenos ligoninėje padaroma 10–12 planinių operacijų.

„Jei nebus sterilių įrenginių, aš nežinau, kas bus. Čia yra aplaidumas – aš taip vertinu“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)