Ukraina skelbia apie tonas per paskutines paras atvykusios Vakarų karinės technikos. Vokiečiai pristatė 21 „Leopard 2“ tanką, britai – keliolika „Challenger“, atvyksta ir šimtai kitos šarvuotos technikos.

Kartu paskelbta apie Europos Sąjungoje (ES) didėjančias įtampas dėl kompensacijų už paramą Ukrainai.

Įtakingas Briuselio leidinys „Politico“, remdamasis 7 anonimiškais kalbėjusiais diplomatais, paviešino esą įslaptintą informaciją. Baltijos šalys, Suomija, Švedija ir Prancūzija dirbtinai išpučia Ukrainai perduotų ginklų vertę, kad gautų didesnes kompensacijas.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas LNK žinioms sakė, kad šie teiginiai realybės neatitinka.

Arvydas Anušauskas

ES įkūrė specialių „Europos taikos“ fondą, kad atidavusios ginklus Ukrainai šalys atgautų bent dalį lėšų.

ES institucijos yra nustačiusios metodiką, kaip apskaičiuoti, ką galimą įtraukti, ko ne. Pavyzdžiui, ko prašė Ukraina – įtraukti galima, o ko oficialiai sąrašuose nebuvo, bet buvo vis tiek išsiųsta, to į kompensacinį mechanizmą įtraukti negali“, – tikino krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Anot leidinio „Politico“, 6 ES šalys, prašydamos kompensacijų nurodė ne Ukrainai atiduotų senų ginklų vertę, o kiek kainuotų pakeisti atiduotus ginklus naujais. Paprasčiau tariant – atidavė senus sovietinius ginklus, o kainą nurodė naujų vakarietiškų.

„Tikrai jokiose varžybose dėl to, kad daugiau paramos suteiks ir kas gražiau atrodys lentelėse nedalyvaujame“, – tikino premjerė Ingrida Šimonytė.

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas LNK žinioms pateikė pavyzdį – Ukrainai buvo atiduoti automatai ir kaina buvo nurodyta po keliasdešimt eurų.

„Jeigu mes išsiuntėme tūkstančius automatų, kurių vidutinė vertė nesiekia 100 eurų, jūs pamėginkite įsigyti tokią ginkluotę bet kur rinkoje už 100 eurų. Žinoma, kad tai kainuoja net ir po kelis tūkstančius“, – sakė ministras.

Anot A. Anušausko, jau aišku, kokią kompensaciją Lietuva gaus už Ukrainai perduotą ginkluotę per pirmąjį praėjusių metų pusmetį. Tačiau kokios kompensacijos Lietuva prašė ir kokią Briuselis skyrė, sako negalintis atskleisti.

„Visos abejonės privalo būti išsklaidytos. Nesislėpkime, nes kiekvienas dalykas, kuris yra paslėptas, jis sukelia abejone ir nepasitikėjimą“, – ragino opozicijoje veikiančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Seime Dainius Gaižauskas.

Vyriausybės vadovė I. Šimonytė atskleidė kiek daugiau detalių. Ukrainai perduodami ir ginklai, kurie dokumentuose yra tiesiog beverčiai, nes jau yra nurašyti.

„Dažnu atveju likutinė tos ginkluotės vertė yra 0, nes ji yra nurašyta buhalterinės apskaitos požiūriu“, – sakė ji.

„Europos taikos“ fondo taisyklės esą sudaro galimybę šalims nuspręsti – jei atidavus ginklus atsiveria trūkumas, kurį yra būtina užpildyti, galima nurodyti bent dalį atkuriamosios vertės.

„Tą ką perduodame iš senų dalykų, kurie kažkada buvo pirkti, o buhalteriškai tarsi vertės neturi, bet kažkokią vertę jie vis dėlto turi, kadangi funkcionuoja ir naudojami karo lauke, tai stengiamės vertinti korektiškai“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ir estai skelbia, kad leidinio „Politico“ straipsnyje yra daugybė klaidų. Ir kai kurių minimų ginklų estai iš vieno niekada neturėjo.

Anot premjerės I. Šimonytės, nėra ir „Politico“ cituojamo slapto dokumento.

„Gali būti, kad tai buvo diskusija už stalo be jokių dokumentų ir buvo nutekinti kieno nors konspektai, užrašai ar dar kažkoks įsivaizdavimas apie diskusiją. Nes mano žiniomis nėra jokio dokumento, kuriuo galime remtis“, – tikino Vyriausybės vadovė I. Šimonytė.

Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas tai lygina su informacine ataka.

„Vyksta informacinė kova. Bet koks abejojimas sąjungininkų teikiama parama, viskas tinka toje informacinėje kovoje“, – sakė ministras.

„Politico“ skelbia, kad neva Lietuva prašo atlyginti 93 procentus Ukrainai suteiktos paramos. Anot A. Anušausko, tai nėra tiesa, nes tokių skaičių Lietuva niekada nenurodė.

Lietuva iki šiol Ukrainai suteiktą paramą įvertino 450 milijonų eurų. Anot A. Anušausko, buvo sutarta, kad Lietuva iš fondo atgaus 20 procentų. Nuo visos paramos tai yra 90 milijonų, kai pačios Lietuvos indėlis į fondą yra vos keli milijonai.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: