Antradienį posėdžiaujantis Seimas, prezidento G. Nausėdos teikimu, atleido STT direktorių Ž. Bartkų iš pareigų pasibaigus jo penkerių metų kadencijai.

Tačiau opozicionieriai Seimo demokratai iškėlė klausimus, ar atleidimas pagrįstas, ar nereikėtų Ž. Bartkui leisti tęsti darbų antrą kadenciją.

Mano, kad atleidimas natūralus

Antradienį Seimo demokratų frakcijos posėdyje dalyvavęs Ž. Bartkus sprendimą jį atleisti teigė vertinantis kaip natūralų veiksmą, nes baigiasi jo kadencija. STT vadovas patvirtino, jog apie savo atleidimą kalbėjosi su prezidentu ir jis esą neišsakė priekaištų.

„Šitą situaciją aš vertinu kaip natūralų veiksmą, nes baigiasi mano kadencija, tai nėra jokia staigmena man. Turėjau susitikimą su Respublikos Prezidentu, aptarėme, kas nuveikta per penkerius metus. Išskirtinai susitikimas buvo geros nuotaikos aplinkoje. Man atrodo, šita situacija yra natūrali.

Jeigu aš būčiau atleidžiamas kadencijos viduryje, bent jau aš norėčiau, kad prezidentas įvardintų priežastis, kas buvo ne taip. Bet kadangi tai yra kadencijos pabaiga, aš galvoju, kad solidus elgesys ir būtų su manimi nediskutuoti, kas buvo padaryta ne taip, o visus šituos klausimus pasilikti naujam kandidatui ir naujam kandidatui išsakyti lūkesčius, kas turėtų būti keičiama tarnyboje.

Aš visiškai buvau patenkintas įvykusiu pokalbiu ir, be abejo, smalsu, bet lūkesčio, kad jo metu man bus išsakytos pretenzijos, aš neturėjau“, – pasakojo Ž. Bartkus.

Jis svarstė, kad, siekiant išlaikyti kuo didesnį STT nepriklausomumą, tarnybos vadovo kadencija ir turėtų būti tik viena, bet galbūt ilgesnė kaip Ukrainoje, kur ji trunka septynerius metus.

Gitanas Nausėda

Seimo demokratas Vytautas Bakas pasinaudojo proga Ž. Bartkaus paklausti apie Pranešėjo istoriją ir Valstybės saugumo departamento vadovo Dariaus Jauniškio ir jo pavaduotojo Remigijaus Bridikio „galimai padaryto drausminį nusižengimą, gal ir nusikaltimą“: ar Pranešėjo pateiktos informacijos pagrindu STT pradėjo ikiteisminį tyrimą, ar buvo atliktas žvalgybinis tyrimas, kiek jis truko, ar jo metu imtasi sankcionuotų veiksmų, ar STT nustatė, kokia apimtimi rinkta informacija susijusi su tuomet kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinka, kodėl ir kada nuspręsta nutraukti ikiteisminį tyrimą, kas tokį sprendimą priėmė.

Taip pat V. Bakas pasiteiravo, ar su STT surinkta informacija buvo supažindintas prezidentas arba jo patarėjai.

Bartkus: patikrinus Pranešėjo informaciją, nenustatyta nusikalstama veika

STT vadovas išsamiai į užduotus klausimus neatsakinėjo, bet patvirtino, kad informacija buvo renkama, patikino, kad pasirinkta informacijos patikrinimo forma ir sprendimas galiausiai priimtas laikantis įstatymų.

Situacija, pasak jo, šiuo metu domisi Generalinė prokuratūra.

„Informacija saugi, šiandien aš garantuoju, kad nėra galimybės, jog ta informacija kur nors dings.

Pagal informacijos tikrinimo formą, valstybėje egzistuoja kontrolės mechanizmas. Šiandien Generalinė prokuratūra turi galimybių ir galiu pasakyti, kad ji tai daro dabar, – tikrina informacijos patikrinimo metu surinktus duomenis <...>. Naujos akys, nauja Generalinės prokuratūros vadovybė galės objektyviai įvertinti, kaip buvo atliktas patikrinimas, ar viskas buvo padaryta“, – komentavo Ž. Bartkus.

Su informacija iš šito tyrimo, pasak jo, buvo supažindinta prezidentūra, bet esą tik su apibendrinta penkių punktų (penkių krypčių) informacija, kaip galėtų būti tobulinama VSD veikla, kad nesusidarytų regimybė, jog „kažkas vyksta neteisėtai, nepagrįstai“.

Žydrūnas Bartkus, Vytautas Bakas

V. Bakas išreiškė pasipiktinimą, kad bent jau į klausimus dėl tyrimo tiesiai šviesiai taip ir liko neatsakyta: ar jis buvo pradėtas, ar jį buvo atsisakyta atlikti.

„Vengimas atsakyti į tokius klausimus manęs neįžeidžia, bet, aš manau, sukelia dar daugiau abejonių pačioje visuomenėje ir tada kyla klausimas ateityje, jeigu bet kurioje ir žvalgybos institucijoje, ir kriminalinės gali būti daromi nusikaltimai, kur tada pranešėjams kreiptis“, – kalbėjo politikas.

Ž. Bartkus teigė, kad į klausimus atsakyti nevengia, bet esą to neleidžia padaryti formatas.

„Kai už nugaros girdžiu – žiniasklaidos atstovai spausdina, tai savotiškai <...> vadovą kažkiek riboja, – pažymėjo direktorius. – Šiandien, jeigu tikite manim, galiu pasakyti, kad buvo atliktas profesionalus informacijos patikrinimas, kurio metu nebuvo nustatyti nusikalstamos veikos požymiai.“

Ž. Bartkus STT vadovo pareigas ėjo nuo 2018 metų kovo 30 dienos. Planuojama, kad iki tol, kol bus paskirtas naujas direktorius, laikinai STT vadovaus pirmasis pavaduotojas Jovitas Raškevičius.

Ž. Bartkus dabar teigė pailsėsiantis, o vėliau esą spręs, ką veiks ir kokią sukauptos patirties kryptį vystys toliau.

Delfi žiniomis, į STT vadovo pareigas svarstyta siūlyti buvusį policijos generalinį komisarą, dabar dirbantį Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje Liną Pernavą. Tokias žinias neigiamai įvertino Lietuvos policijos profesinė sąjunga.

Prezidento G. Nausėdos patarėjas Tomas Beržinskas anksčiau teigė, kad kandidatų į STT vadovus yra ne vienas.

Pagal įstatymą STT direktorius skiriamas 5 metų kadencijai, tačiau šias pareigas jis gali eiti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)