„Neatsimenu, kas čia paskutiniu metu parašė tekstą, kuriame parašė, kad kas tiktai negalėjo informacijos pranešti. Pasirodo ir tas galėjo, ir anas galėjo, ir ten žinojo, ir šen žinojo“, – žurnalistams Seime antradienį teigė I. Šimonytė.

„Nežinau, ar dabar vėl tirs Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę, Seimo pirmininkę, Šimonytę ir Lančinską, ar jau dabar tirs visus, kurie spaudoje išplėstinai aprašyti, kažkaip susijusius su pačiu galimu nusikaltimu žmones. Aš manau, kad jau čia net nebe vakarykščiai barščiai“, – sakė ji.

I. Šimonytė akcentuoja, kad Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) dėl galimo informacijos nutekinimo jau gavo atsakymą iš Generalinės prokuratūros, kad tyrimo dėl galimo informacijos nutekinimo nepradės. Todėl, pasak jos, prasmės neturi ir parlamentinis tyrimas.

„Generalinė prokuratūra priėmė normalų, procesinį sprendimą taip, kaip ir turėtų būti. Tai ką čia dar Seimas nori tyrinėti pagal tuos klausimus, kurie ten yra surašyti. Tai ten paprasčiausia yra į tuos klausimus atsakyti – ne. Ir kas toliau? Toliau – nieko“, – akcentavo premjerė.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Dainius Gaižauskas 56 parlamentarų vardu antradienį ketina pasiūlyti imtis parlamentinio tyrimo dėl galimo informacijos nutekinimo buvusiam parlamentarui K. Bartoševičiui.

Jis pristatys nutarimo projektą, siūlantį sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją, kuri nustatytų galimo informacijos apie K. Bartoševičiaus atžvilgiu teisėsaugos atliekamą ikiteisminį tyrimą nutekinimo aplinkybes.

Siūloma, kad komisijoje dirbtų 13 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujančių parlamentarų. Jeigu Seimas pritartų, komisijai būtų pavesta parlamentinį tyrimą atlikti ir išvadą pateikti Seimui iki šių metų balandžio 30 d.

Tyrimo komisijai siūloma atsakyti į 12 klausimų. Parlamentinio tyrimo iniciatoriai pabrėžia „skaidrumo, politinės atsakomybės, viešumo poreikį bei atsakingo valdymo principą“.

Jie siekia išsiaiškinti aplinkybes, „susijusias su netikėtu Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus pareiškimu apie Seimo nario mandato atsisakymą ir kiek šios aplinkybės yra galimai susijusios su tuo, kad Kristijonui Bartoševičiui iš anksto galėjo būti atskleista informacija apie jo atžvilgiu teisėsaugos atliekamą ikiteisminį tyrimą“.

11 komisijai siūlomų ištirti klausimų susiję su politikais ar valstybės tarnautojais. Tačiau jei komisija nenustatytų aplinkybių, kurios informacijos nutekėjimą Kristijonui Bartoševičiui susietų su politikais ar valstybės tarnautojais, siūloma aiškintis, ar informacija K. Bartoševičiui netapo prieinama kitu būdu, tai yra iš Lietuvos policijos, Lietuvos Generalinės prokuratūros arba asmenų, kitais būdais gavusių informaciją apie teisėsaugos veiksmus?

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)