Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius atnaujino atakas šiauriniame flange, tačiau tradiciškai nieko nepešė, ukrainiečiai apsigynė. Mūšių intensyvumas prie Novoselivskės vėl nukrito.

Tikėtina, kad praeitos savaitės suaktyvėjimas tebuvo rusų bandymas palaikyti įtampą kontaktinėje linijoje ir neleisti ukrainiečiams didinti savo aktyvumo.

Kremina. Dominuoja lokalūs susidūrimai, pasikeitimų kontaktinėje linijoje nėra.

Lisičianskas. Rusai ir toliau aktyviai spaudžia prie Bilohorivkos. Tuo pačiu suaktyvėjo agresoriaus veiksmai Spirnės – Berestovės ruože.

Nei viename iš ruožų agresoriui pasistūmėti nepavyko. Išlaikomas gana aukštas mūšių intensyvumo lygis leidžia daryti prielaidą, kad rusai į sektorių permetė papildomas pajėgas.

Donecko kryptis

Bachmutas. Agresorius vėl apšaudė Slavianską ir Kramatorską, kaip visada pataikė į civilius objektus, taip tikėdamasis kelti paniką Bachmuto gynybos gilumoje.

Berhivka – Rozdolivka. Ukrainiečiai toliau šienauja rusų pajėgas, šarvuotą techniką ir artileriją, taip neleisdami agresoriui užbaigti miesto apsupimo.

Rusai bando apeiti savo kolegų kapinėmis tapusį Bohdanivkos – Chromovės ruožą iš šiaurės ir labai intensyviai pulti Orihovo Vasilivką.

Tačiau ukrainiečiai ir čia neužleidžia pozicijų. Labai tikėtina, kad esant dideliems nuostoliams rusai priversti atsakyti sumanymo pulti trimis kryptimis („uždaryti“ Bachmuto apsupimą, atakuoti link Slaviansko ir pulti link Siversko). Todėl kituose ruožuose vyrauja tik lokalūs susidūrimai, bet ne didesnio masto puolimas.

Mūšiai mieste tęsiasi. Rusai skelbia, kad užėmė ankščiau jau ne kartą minėtą spalvotųjų metalų perdirbimo gamyklą šiaurinėje miesto dalyje.

Nepriklausomų analitikų nuomone, rusams pavyko užimti vieną iš gamyklos cechų, bet ne visą gamyklos teritoriją. Kaip ten bebūtų, okupantų pasistūmėjimas yra. Viena vertus, prarandamos gynybai patogios pozicijos. Kita vertus, ukrainiečiai nesikabina bet kokia kaina į šias pozicijas suprasdami, kad yra grėsmė likti apsuptyje.

Tad labai tikėtina, kad „Azovstal“ istorija nepasikartos. Taip pat tęsiasi sunkios kautynės miesto pietinėje dalyje.

Vargu ar atsisakys progos

Časiv Jaro – Ivanivskės kelio pietinėje dalyje šį kartą šiek tiek ramiau. Jau antrą dieną vyksta agresoriaus pastangos iš vakarų apeiti Časiv Jarą (Stupečkų – Predtechnės – Oleksandro Shultinės ruože).

„Vargu, ar rusai taip greitai atsisakys dar vienos progos sėkmingai masiškai nusižudyti. Tikėtina, puolimas šiame ruože atsinaujins“, – rašo ekspertai.

Kol kas agresorius apsiriboja bandymais pasistūmėti prie Ivanivskėje, ukrainiečiai apsigynė.

Avdijivka – Marijinka. Agresorius ir toliau bando plėsti savo placdarmą šiauriniame Avdijivkos flange.

Vyksta sunkūs mūšiai, pozicijos eina iš rankų į rankas. Tuo metu pietvakariniame (Vodianų – Opytnės) flange Ukrainos gynėjai vis dažniau pereina į kontratakas, sprendžiant iš agresoriaus karo propagandistų pasisakymų socialiniuose tinkluose, rusų pajėgoms šiame ruože darosi rūgštoka.

Prie Marijinkos okupantų spaudimas stiprėja, jie intensyviau atakuoja gyvenvietės šiaurėje ir pietvakariuose. Situacija čia iki galo nėra aiški.

Tuo tarpu prie Pobedos gyvenvietės dar vienas rusų puolimas baigėsi nesėkme, socialiniuose tinkluose tarp agresoriaus karo propagandistų vis mažiau optimizmo ką nors pasiekti šiame ruože.

Vuhledare – be pakitimų. Greičiausiai todėl, kad agresoriui nepavyksta čia pasiekti jokių operacinių rezultatų, pasirodė informacija, kad iš pareigų patrauktas šiame sektoriuje agresoriaus pajėgoms vadovavęs gen. plk. Rastamas Muradovas.

Neatmestina, kad jis nušalintas ir nuo vadovavimo Rytų karinei apygardai, kurios vadu taip pat buvo.

Įdomu ir tai, kad sklando gandai apie kitų sektoriams vadovaujančių rusų generolų galimus nušalinimus.

Zaporižios kryptis

Čia – toliau fejerverkai. Pirmadienį buvo girdėti sprogimai Melitopolyje. Tuo pačiu Mariupolyje pasikėsinta į kolaborantą M. Moksviną, kuris okupantams tarnavo kaip vietinės „policijos“ viršininkas.

Tiesa, panašu, kad jis išgyveno.

Jau sunku suskaičiuoti, kiek atakų prieš aukšto rango kolaborantus buvo surengta. Ekspertai vertinimu, Ukrainos partizaninis judėjimas puikiai veikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją