Parlamentaras priminė, jog jau buvo skelbta, kad palaipsnis gyventojų pajamų (GPM) tarifo didinimas nuo 15 iki 20 procentų paliestų 25 procentus vykdančių individualią veiklą.

„O kas konkrečiai slypi už tų procentų, kuriuos paliestų ir kurių nepaliestų GPM tarifo didinimas? Ar tikrai tie, kurie garsiai nerimauja, turi pagrindo tokiam nerimui ir svarbiausia, ar tas garsus nerimas yra teisingas?

Taigi maksimalus GPM tarifas (20 proc.) būtų taikomas uždirbantiems daugiau kaip 35 000 eurų per metus apmokestinamųjų pajamų. Kitiems, dėl taikomo mokestinio kredito tarifų didėjimas būtų mažesnis, o uždirbančių iki 10 tūkst. per metus – GPM didinimas nepaliestų“, – feisbuke rašė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Jis citavo žiniasklaidoje pasisakiusią Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentę Daivą Čirbienę.
Kuri prašė „jūs man parodykite individualią veiklą vykdantį asmenį, kuris uždirba pagal pažymą mažiau kaip 10 tūkst. Eur. per metus“.

M. Lingė feisbuko įraše teigia, kad tą ir parodo.

„Pagal VMI 2021 m. deklaracijų duomenis iš beveik 206 tūkst. Individualią veiklą registravusių asmenų 182 tūkst. deklaravo, kad apmokestinamos pajamos nesiekia 10 tūkst.
Bet yra ir tokių, kurie gauna dideles pajamas ir moka santykinai mažus mokesčius.

Per 2021 m. individualią veiklą vykdantys išviso deklaravo 4,7 milijardų eur. apyvartos, iš kurių 1,9 milijardų gavo asmenys, per mėnesį gaunantys virš 15 tūkst. Eur. pajamų. Taip, ši grupė labai nenorėtų tarifų didinimo, bet ar tai teisinga – spręskite patys“, – dėstė jis.

Parlamentaras pateikė ir skaičius, kuriais, anot M. Lingės, net sunku patikėti. Nes 26 proc. Lietuvos teisininkų (1122) plušančių pagal individualią veiklą; 83 proc. Lietuvos draudimo brokerių (3958) , 80 proc. reklamos agentūrų srityje dirbančių (3132), 75 proc. viešųjų ryšių specialistų (693) „gauna 5000 eur. nesiekiančias pajamas per metus. Per metus! O dar atskaičius mokesčius – kaip jie pragyvena?“.

Mindaugas Lingė

Politikas teigė, jog „2021 metais būtinojo stažo neturintis pensininkas gavo didesnę pensiją nei teisininkas, draudikas, viešųjų ryšių ar reklamos specialistas pajamų? Tiesa, visos šios prielaidos teisingos, jei IV – vienintelis pajamų šaltinis“.

Seimo narys M. Lingė teigė, jog jei šie faktai ir toliau bus ignoruojami, pajamų nelygybė ir skurdas tik didės.

„Gerbiamieji, galime ir toliau ignoruoti faktus, pasigarsinti populizmą, dar dešimtmečius nusispjauti į tarptautines organizacijas, tačiau tokia elgsena ir toliau didins pajamų nelygybę ir skurdą.

Šiandien galime rinktis: arba ir toliau užsiiminėti politine matematika: nepopuliaru, rinkimai artėja, netinkamas laikas; arba žengti žingsnį teisingesnės sistemos link“, – feisbuke rašė TS–LKD atstovas parlamente M. Lingė.

Jis tikino, jog esminiai žingsniai teisingesnės sistemos link yra šie: subalansuojant mokesčių naštą; didinant socialines garantijas individualiai dirbantiems; tvariau užtikrinant bazinės pensijos, kuri mokama iš Valstybės biudžeto, finansavimą iš GPM mokesčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)