Nutarimo projektą, siūlantį sudaryti specialiąją tyrimo komisiją šiam klausimui, pateiks Seimo narys Petras Gražulis. Jeigu Seimas pritartų, komisija turėtų ištirti ir pateikti išvadą, ar pagrįstas yra siūlymas pradėti apkaltos procesą parlamentarei J. Sejonienei.

Šiai komisijai siūloma iki šių metų gegužės 1 d. atlikti tyrimą bei pateikti išvadą kartu su Seimo nutarimo projektu ir kitais dokumentais Seimo Pirmininkui.

Seimo narė Jurgita Sejonienė 2022 m. rugsėjo 29 d. Seimo plenarinio posėdžio metu, registruodama pasisakyti kitą Seimo narę, savo sąmoningais ir tyčiniais veiksmais pažeidė Seimo nario pažymėjimo naudojimo tvarką ir Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“, – sakoma nutarimo projekte.

Pasak apkaltos iniciatorių, pernai rugsėjo 29 d., svarstant Seimo rezoliucijos „Dėl švietimo įstaigų tinklų pertvarkos“ projektą, Seimo narei Jurgitai Šiugždinienei stovint prie šoninio mikrofono, Seimo narė Jurgita Sejonienė ją registravo kalbėti dėl balsavimo motyvų, dėl ko plenarinių posėdžių salėje švieslentėje užsidegė informacija, jog Seimo narė registravosi kalbėti dėl balsavimo motyvų.

P. Gražulio neįtikino J. Sejonienės paaiškinimas, kad „greičiausiai įvyko techninė klaida“, kai ji pasilenkė pažiūrėti į kolegės ekraną.

Seimo Statutas nesuteikia teisės vienam Seimo nariui spaudyti kito Seimo nario pultą ir tokiu būdu naudotis svetima balsavimo kortele. Norint atlikti registraciją už kitą Seimo narį, virš svetimo pulto reikia “pasilenkti“ ir „netyčia prisiliesti“ du kartus iš eilės. Todėl 42 Seimo nariai pasiūlė Seimo narei Jurgitai Sejonienei pradėti apkaltos procedūrą, nes mano, kad ji 2022 09 29 d. Seimo vakarinio plenarinio posėdžio užregistruodama kitą Seimo narę pasisakyti dėl kalbėjimo motyvų, ji savo sąmoningais veiksmais šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką“,- sako P. Gražulis.

Praėjusią savaitę pradėjo darbą kovo 21 d. Seimo sudaryta specialioji tyrimo komisija, kuri tiria už kitą Seimo narį balsavusio parlamentaro Petro Gražulį elgesį ir pateiks išvadą, ar yra pagrindo pradėti jam apkaltos procedūrą, primena ELTA.

Iki šių metų gegužės 1 d. ši komisija, kuriai vadovauja Seimo narys Linas Slušnys, turės atlikti tyrimą bei pateikti išvadą Seimo Pirmininkui.

Apkaltos procedūros P. Gražulis sulaukė dėl to, kad pernai rugsėjo 15 d. Seimo plenarinio vakarinio posėdžio metu, balsuodamas už Seimo narį Liną Jonauską, „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)