Prieš savivaldybių tarybų ir merų rinkimus Raseinių konservatoriai nuskambėjo garsiai, kai vietinių paprašė netapatinti jų su Seime veikiančia konservatorių frakcija.

„Mūsų atsiribojimas nuo liberalių Vilniaus idėjų, manau, kad davė tikrai didelę naudą mandatų skaičiumi“, – LNK žinioms sakė neperrinktas Raseinių meras Andrius Bautronis.

Raseiniuose pirmame ture konservatoriai buvo pirmi. Bet antrame konservatorių dabartinio mero A. Bautronio neperrinko, jį nugalėjo opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Arvydas Nekrošius.

„Žvelgiant per visą Lietuvą, tai anti–konservatoriška banga ritosi“, – teigė A. Bautronis.

Ilgametis konservatorių partijos ir frakcijos Seime narys Audronius Ažubalis iš karto po rinkimų atvirai pripažino partijos pralaimėjimą.

„Nežinau, ar Lietuvą praradome viską, bet ta prasme, kad likome dalies rinkėjų nesuprasti, tai faktas. Tą rodo rezultatai“, – LNK žinioms sakė A. Ažubalis.

Ingrida Šimonytė

Ir dėl to jis iš dalies apkaltino bičiulystę su Laisvės partija.

„Kalbama apie tai, kad mes kitą kartą nebūtume didesni agitatoriai tų įstatymų projektų, kuriuos teikia mūsų koalicijos partneriai“, – kalbėjo parlamentaras.

TS–LKD prarado tik kiek daugiau nei 20 tarybos narių mandatus, bet merų susimažino pusiau. Šiemet rezultatas tik 5. Tiek pat, kiek pirmą kartą rinkimuose dalyvaujanti Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

„Rinkimai buvo nesėkmė, jie tapo vieno miesto partija. Anksčiau jie turėjo platesnį palaikymą. Ir nėra didelių tikimybių, kad padėtis pagerės“, – LNK žinioms sakė filosofas Kęstutis Girnius.

Premjerė I. Šimonytė atkerta, kad konservatoriai laidojami paskutinius 30 metų po kiekvienų rinkimų.

„To naratyvo tikrai neplėtosiu ir už jo nesikabinsiu. Yra žmonių, kurie sako, kad Vilniaus laimėjimas maždaug toks, kad galėjo ir katinas laimėti. Bet tai sako tie patys žmonės, kurie sakė, kad Valdas Benkunskas neturi jokių galimybių išeiti į antrąjį turą, o kai pasirodė M. Majauskas, tai konservatoriai buvo iš anksto palaidoti“, – kalbėjo premjerė.

TS–LKD partijos pirmininko Gabrielius Landsbergio kadencija baigiasi po kitų Seimo rinkimų. Kai kurie konservatoriai kalba, kad tada jį turėtų pakeisti I. Šimonytė.

„Oi, jūs čia labai toli žiūrėti. Partijos pirmininko rinkimai bus 2025 metais. Iki to laiko gali būti labai daug įvairiausių rinkimų, kuriuos jūs taip pat įvardinsite kaip nesėkmingus“, – sakė premjerė.

Laisvės partija rinkimuose nelaimėjo nei vieno mero posto. Ar Aušrinė Armonaitė partija vėl ves į rinkimus, partija spręs šią vasarą.

„Laisvės partija ir toliau turi aktyviai komunikuoti savo ateities darbotvarkę, stiprinti skyrių struktūrą ir telkti rinkėjų palaikymą“, – kalbėjo Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius.

Prieš kitus rinkimus šiai jaunai partijai jau gali būti sudėtinga kalbėti apie skaidrumą.

„Šis skandalas jiems gali būti galas“, – savo poziciją pateikė filosofas K. Girnius.

Aušrinė Armonaitė

Kilus skandalui, kad į Laisvės partijos kuruojamos valstybinės įmonės aukštas pareigas buvo įdarbinta A. Armonaitės buvusi klasiokė.

Filosofas K. Girnius teigė, jog paskutinis valdančiosios koalicijos dėmuo – Liberalų sąjūdis yra pati pati nuobodžiausia politinė partija Lietuvoje.

„Sunku įsivaizduoti, kam jie atstovauja, kokie yra jų principai. Jų politikai yra blankūs“, – sakė jis.

Iki Seimo rinkimų liberalai irgi rinks savo lyderį. Ar Viktorija Čmilytė–Nielsen dar kartą sieks šio posto dar nepaskelbė.

„Esu patenkintas Viktorija kaip partijos pirmininke, pasakyčiau dar stipriau – guldau galvą. Bet sprendimas yra jos“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio partija fiasko patyrė Vilniuje, kai vėl nepateko į tarybą. Į Vilniaus miesto mero postą taikėsi nepartinė kandidatė Eglė Radvilė, o sąrašą vedė partijai taip pat nepriklausantis Daniel Lupshitz. Vienas liberalų lyderių, E. Gentvilas tikina, kad juos pakvietė Vilniaus skyrius.

„Manau, kad buvo pridaryta elementarių klaidų, kad aš čia savo klaidos negaliu pripažinti“, – sakė jis.

Bet kitur Liberalų sąjūdžiui savo rezultatą pagerino trimis merais, šiemet jų iškovojo devynis.

„Reikia pripažinti, kad kažkada buvome aiškiai miestų partija. Mano vizija realizuojasi kaimuose“, – kalbėjo liberalas E. Gentvilas.

Seimo rinkimai vyks kitų metų rudenį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: