Geopolitinis kontekstas

Kinijos lyderis Xi Jinpingas vizitu Maskvoje gali būti bent iš dalies patenkintas.

Jam net nereikėjo vargintis apvynioti V. Putiną aplink pirštą — izoliuotas Kremliaus vadovas ir jo klika kinams atidavė viską, ko jie norėjo. Pasirašyti ekonominiai susitarimai dar labiau susaisto Rusiją su Kinija.

Maža to, V. Putino išsakyta parama Pekino „taikos planui“ retorikos lygiu nubraukia rusų kliedesius apie Ukrainos „denacifikaciją“ ir „demilitarizaciją.“ Kita vertus, vizitas truko trumpiau nei planuota, o Rusija negavo viešo Kinijos pažado karine prasme ją remti kare prieš Ukrainą.

Sunku pasakyt, kas sutarta už uždarų durų, tačiau gana spartus Xi Jipingo išvykimas leidžia interpretuoti, kad dėl kažko susitarti nepavyko. Gal nesutarimus įplieskė tai, kad Rusija rengėsi paskelbti apie planus Baltarusijoje dislokuoti branduolinį ginklą? Branduolinio ginklo nenaudojimas sprendžiant konfliktus yra vienas iš svarbesnių Kinijos darbotvarkės klausimų.

Žinoma, tai nėra Kinijos taikingumo įrodymas, o siekis potencialų konfliktą dėl Taivano išlaikyti konvencinės ginkluotės rėmuose. Labai tikėtina, kad derybose V. Putinas motyvavo, kad Baltarusija yra „sąjunginės“ valstybės dalis (t.y., Rusijos kolonija), tad neva Pekinas neturėtų to traktuoti kaip susitarimų pažeidimų. Xi tokiu atveju galėjo nesutikti su tokiu vertinimu ir išvykti anksčiau. Bet čia tik versija.

Svarbu pastebėti, kad nebuvo (bent kol kas) Kinijos vadovo skambučio Ukrainos prezidentui V. Zelenskiui. Dar iki Xi vizito į Maskvą apie tai buvo viešai kalbėta.

Neatmestina, kad kinai po sėkmės Maskvoje tikėjosi užtvirtinti ją pokalbiu su V. Zelenskiu. Manytina, kad kinams būtų tikęs bet koks šio pokalbio rezultatas, jie jį būtų pardavę kaip „nelengvą tarpininko duoną“. Tačiau tikėtina, kad šis skambutis neįvyko Ukrainos iniciatyva.

Ukrainiečiai ir anksčiau siuntė labai aiškias žinias, kad nepritaria Pekino „taikos planui“. Labai tikėtina, kad prie šio sprendimo prisidėjo ir JAV patarimas ukrainiečiams nežaisti kinams naudingo žaidimo.

Vakarai į tokius Kinijos veiksmus reagavo kaip niekad aštriai. JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas Kinijos „taikos planą“ pavadino būdu duoti Kremliui sukaupti jėgų naujam puolimui, Vakarai suintensyvino karinę paramą Ukrainai.

Galima sutikti su A. Piontkovskiu, kurio vertinimu tokia Vakarų reakcija yra susijusi ne tik dėl Ukrainos klausimo, bet dėl bendro Kinijos aktyvumo ir efektyvumo geopolitinėje arenoje padidėjimo. Galima prisiminti sėkmingą Pekino tarpininkavimą sutaikant (bent formaliai) Iraną ir Saudo Arabiją, kas negalėjo patikti Vašingtonui.

Situacija fronte


Luhansko kryptis

Svatovė. Visą savaitę sektoriuje dominavo lokalaus pobūdžio susidūrimai. Kaip ir prognozavo ekspertai, agresorius atnaujino atakas Novoselivskėje, tačiau kažko rimtesnio jam čia nuveikti nepavyko.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Bandydami išnaudoti taktinę iniciatyvą rusai toliau intensyviai atakavo Zaričnės link. Jiems pavyko išplėsti placdarmą, tačiau esmingai tai situacijos nepakeitė. Antroje savaitės pusėje ukrainiečiams pavyko stabilizuoti padėtį kontaktinėje linijoje, tačiau agresorius išlaiko galimybes atakuoti.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Lisičianskas. Tikėtina, išgąsdintas praeitos savaitės ukrainiečių aktyvumo prie Zolatarivkos, agresorius pajuto grėsmę savo pajėgų Kreminos sektoriuje pietiniam flangui, sukoncentravo pajėgas ir ėmė intensyviau atakuoti prie Bilohorivką. Antroje savaitės pusėje jam pavyko pasistūmėti, ukrainiečiai priversti pereiti į gynybą.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Donecko kryptis

Bachmutas. Vertinat bendrai, situacija sektoriuje taisosi. Ukrainiečiai savaitės pradžioje užfiksavo priešą visuose ruožuose ir neleido jam pasistūmėti.

Išimtis gali būti tik veiksmai mieste, kur agresoriui pavyko nežymiai pasistūmėti. Čia didžiausią pavojų gynėjams ir toliau kėlė pietinis miesto gynybos flangas. Dar sunku pasakyti, ar tai tik laikina pauzė agresoriaus puolime, ar ukrainiečiams pavyko stabilizuoti kontaktinę liniją. Pasirodžiusios kalbos apie galimą ukrainiečių kontrpuolimą kol kas neišvirto į praktinius veiksmus.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Avdijivka — Marijinka. Prieš dvi savaites savo grupuotę papildę 136-os gvardijos motošaulių brigados vienetais, agresorius sugebėjo pasiekti taktinių laimėjimų šiauriniame Avdijivkoje įtvirtinto rajono flange.

Antroje savaitės pusėje rusai išplėtė savo placdarmą Krasnohorivkos — Novobachmutivkos ruože ir turi daugiau veiksmų eigos variantų pabandyti atkirsti Avdijivkoje įtvirtino rajono tiekimo kelius.

Vis dėlto ukrainiečiams pavyko numušti rusų puolimo tempą, jie perėjo į kontratakas ir nežymiai pasistūmėjo Avdijivkos pietuose. Situacija Marijinkos — Pobedos ruože išliko sudėtinga, tačiau ukrainiečiai išlaikė pozicijas.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Vuhledaras. Agresoriaus neturėjo pajėgumo toliau vystyti savo mikroskopinio pasistūmėjimo praėjusios savaitės pabaigoje. Visą savaitę vyko lokalaus pobūdžio susidūrimai, kurie pokyčių kontaktinėje linijoje neatnešė.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Ukrainiečiai tęsė lokalias atakas Polohų ir ypač Orohivo ruožuose, jiems pavyko nežymiai pasistūmėti. Be to, ukrainiečiai tęsė smūgius agresoriaus logistinei komunikacinei sistemai. Dar anksti kalbėti apie iniciatyvos perėmimą, tačiau viskas eina ta linkme.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai toliau intensyvino smūgius kariniams agresoriaus taikiniams Kryme.

Jei užpraeitą savaitę šie smūgiai priminė oro gynybos testavimą, tai praėjusią savaitę ukrainiečiai reikalo ėmėsi tikėdamiesi pasiekti aiškius karinius efektus. Sėkmingai atakuotas geležinkelio mazgas Džankojuje, tikėtina, sunaikintos „Kalibr“ raketos, smūgiuota Armianskui, atakuoti taikiniai Sevastopolyje.

Ekspertai mano, kad šios operacijos yra dalis pasirengimo vykdyti puolamuosius veiksmus Zaporižios kryptyje. Agresorius atsakė atakuodamas Odesą, tačiau ukrainiečių atakuojamų taikinių spektras, sistemiškumas leidžia teigti, kad nors ir trapi, tačiau iniciatyva pereina į ukrainiečių rankas.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Mūšių dinamika

Agresorius rengė ribotus smūgius raketomis, kurių pagrindinis taikinys — civilinė infrastruktūra arba gyvenamieji namai. Vargu, ar tai galima nurašyti „klaidoms“, tad, tikėtina, tokiu būdu rusai tęsia savo teroro taktiką prieš Ukrainos gyventojus. UAV nuostoliai išliko panašūs (51 ir 57).

Agresoriaus nuostoliai kituose parametruose išliko labai aukšti arba augo.

Tai nulėmė intensyvėjančios kautynės Kreminos, Bachmuto, Avdijivkos — Marijinkos sektoriuose.

Mūšių kontaktinėje linijoje intensyvumas:

Bendri agresoriaus artilerijos nuostoliai (95 ir 78) nežymiai sumenko, tačiau jo MLRS nuostoliai išliko labai dideli (14 ir 15). Tikėtina, tai susiję su kontaktinės linijos stabilizavimu prie Bachmuto, po ko ukrainiečiai turėjo galimybes savo artilerijos ugnį galėjo perkelti į gynybos gilumą kur veikia priešo MLRS.

Tai netiesiogiai patvirtintų ir išaugę agresoriaus dažniausia logistikai naudojamos nešarvuotos technikos nuostoliai (60 ir 78).

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai išliko labai aukšti (5820 ir 5640). Tą patį galima pasakyti apie rusų šarvuotos technikos nuostolius (150 ir 157).

Agresoriaus oro gynybos priemonių nuostoliai išliko labai aukšti (9 ir 7).

Prognozės

Tikėtina, Kreminos sektoriuje agresorius pabandys toliau spausti Zaričnės link ir taip sieks sudaryti sąlygas savo operacijoms link Lymano ir/ar Siversko.

Savo ruožtu neatmestina, kad numušę agresoriaus puolimo tempą ukrainiečiai ims aktyviau kontratakuoti agresoriaus grupuotės Dibrovoje flanguose.

Labai tikėtina, jog agresorius, nesiskaitydamas su nuostoliais, dės visas pastangas įžengti ir įsitvirtinti ruože Bohdanivka — Chromovė ir taip atkirsti Bachmute vis dar veikiančią ukrainiečių grupuotę.

Jei informacija apie nemažas ukrainiečių mechanizuotas pajėgas aplink Časiv Jarą yra tiesa, tikėtina, jie pabandys šią savaitę išnaudoti nukritusį rusų puolimo tempą ir ims intensyviau kontratakuoti.

Tikėtina, tai suprasdami rusai tęs atakas pietvakarinėje Časiv Jaro dalyje ir sieks ukrainiečiams primesti sau naudingą mūšio ritmą.

Tikėtina, kad agresorius ir toliau sieks išplėsti savo placdarmą prie Krasnohorivkos. Tuo pačiu siekdami ištampyti ukrainiečių pajėgas rusai gali bandyti intensyvinti puolimą kituose sektoriaus ruožuose.

Savaitės pabaigoje atsinaujinusios ukrainiečių kontratakos leidžia tikėtis, kad gynėjai sieks išmušti iniciatyvą iš agresoriaus rankų.

Gali būti, kad ukrainiečių lokalios atakos Zaporižios kryptyje kartosis ar net intensyvės (pvz. pereinant į puolimą Orihivo — Polohų ruože).

Labai tikėtina, kad ukrainiečiai tęs agresoriaus logistinės sistemos naikinimą jo užnugaryje Donecko, Zaporižios ir Pietų kryptyse.

Neatmestina, kad Ukraina vėl surengs smūgius į karinius taikinius Rusijos teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)