A. Kubilius: tai toks „šūdomazochizmas”

„Šūde maudytis yra Jūsų asmeninis pasirinkimas, nors ir kas vakar tą darykit, jeigu Jums malonu“, – A. Širinskienės įrašą Feisbuke komentavo premjerė.

Kilus šiai diskusijai imta svarstyti, ar aukščiausio lygio politikėms dera taip bendrauti.

A. Kubilius savo Feisbuko paskyroje pasidalino kalbininko Audriaus Valotkos tekstu, kuriame jis aiškina žodžio „šūdas“ reikšmę. Kalbininko tekstą galite rasti čia.

„Skaitykite gerą žinomo kalbininko tekstą apie „šūdo” reikšmę lietuvių kalboje ir Lietuvos politiniame gyvenime“, - kvietė A. Kubilius.

Ir tęsė toliau: „Agnė Širinskienė susijaudino (ar apsidžiaugė) neseniai sulaukusi viešo ir autoritetingo įvertinimo, kad ji „šūde maudosi”. Net dalis politikos ir komunikacijos „ekspertų” tokiais viešais žodžiais pasipiktino.

Kalbininkas sako, kad toks pasipiktinimas kalbiniu požiūriu yra visiškai neracionalus ir net tam tikra prasme – sovietmečio palikimas.“

Taip pat A. Kubilius ėmė svarstyti, kuo būtų galima pakeisti premjerės išartą frazę: „Verta pastebėti, kad garsiai besipiktinantys taip ir nepasiūlo jokios kalbinės alternatyvos, kuri savo turiniu ir emocija atitiktų politinės frazės „šūde maudosi” esmę. „Mėšle maudosi” ar „išmatose maudosi” skambėtų visiškai keistai ir sunkiai suprantamai, nes politikos vandenyne „šūde maudosi” tas, kuris jaučia malonumą išsigalvotais purvais ir propagandiniais šūdais drabstyti visus aplinkui.“

Ir galiausiai A. Kubilius reziumavo: „„Politikas, besimaudantis šūde” yra nuosprendis visam gyvenimui.“

„Yra politikų, kurie džiaugiasi tuo, ką svarbaus nuveikė valstybės ir žmonių labui, yra politikų, kurie džiaugiasi tuo, kad kasdien „šūde maudosi”. Ir dar labiau džiaugiasi, kai sulaukia viešo tokio savo maudymosi įvardijimo. Tai toks „šūdomazochizmas”“, - rašė A. Kubilius.

Politikės stipriai apsižodžiavo

Delfi primena, kad praėjusią savaitę Seime lankėsi komikas, visuomenininkas Olegas Šurajevas. Jo vizitas susilaukė ypatingo dėmesio – komikas parlamente svaidėsi kandžiomis replikomis, provokavo Seimo narius. Po šio incidento O. Šurajevui neribotam laikui jam apribotas patekimas į Seimo rūmus.

Visgi, komiko apsilankymas Seime užvirė diskusijas tarp premjerės Ingridos Šimonytės ir parlamentarės Agnės Širinskienės. Pastaroji savo socialiniuose tinkluose kritikavo į O. Šurajevo elgesį, įvardindama visuomenininką kaip I. Šimonytės patarėją.

Savo ruožtu Vyriausybės vadovė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją su prašymu A. Širinskienę įpareigoti atsiprašyti jos patarėjų ir paneigti paskleistą melagingą informaciją.

Vėliau trintys tarp politikių persikėlė į „Facebook“. A. Širinksienė ironizuodama rašė, kad I. Šimonytė į parlamento etikos sargus kreipsis ir dėl jos dalyvavimo nevienareikšmiškai vertinamo kanalo „OpTV“ laidoje. Premjerė į tokius svarstymus reagavo aštriai.

„Šūde maudytis yra Jūsų asmeninis pasirinkimas, nors ir kas vakar tą darykit, jeigu Jums malonu“, – A. Širinskienės įrašą komentavo premjerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)