Taikosi į bet ką

Naktiniuose kadruose – akimirka, kai rusų bepiločiai dronai Kyjivo srityje pataikė į profesinę mokyklą ir nakvynės namus, esančius vienas šalia kito. Taip po barbariškos atakos atrodo pastatai dieną – du paskutiniai pastato aukštai nuo smūgio griuvo it kortų namelis.

„Iš pradžių buvo vienas smūgis, po to – kitas. Viskas aplinkui degė, žmonės rėkė. Tada, dar po 10 minučių, nuaidėjo kitas sprogimas. Buvo nukentėjęs trečiasis infrastruktūros objektas. Mes vykdėme savo pareigas, slėpėme vaikus slėptuvėje nuo bombų“, – kalbėjo vietos gyventojas.

Per ataką žuvo 9 žmonės, dešimtys buvo sužaloti.

„Buvo sužalotas greitosios medicinos pagalbos vairuotojas, kuris čia atvyko per antrą, ar trečią dronų ataką. Jis buvo nuvežtas į ligoninę, bet, deja, mirė“, – sakė Kyjivo srities policijos atstovė Iryna Prijanišnikova.

Prie atakos vietos besibūriuojantys žmonės nepraranda vilties, kad jų giminaičiai bus rasti gyvi.

Gelbėtojai pjaudami sienas ieško per ataką išgyvenusių žmonių Zaporižioje. Kaip teigia Ukraina, per tyčinį smūgį, kuriuo siekta nužudyti civilius gyventojus, žuvo mažiausiai vienas žmogus, sužeisti mažiausiai 34.

Medvedevo tirada

Tuo metu Rusijos Saugumo tarybos nario pavaduotojas, buvęs prezidentas D. Medvedevas spjaudosi grasinimais.

„Ar išnyko branduolinio konflikto grėsmė? Ne. Ji išaugo. Kiekviena diena, kai į Ukraina gabenama užsienio ginklų, o tai galų gale priartina šią branduolinę apokalipsę“, – kalbėjo jis.

Dmitrijus Medvedevas

O jeigu būtų suimtas V. Putinas, gąsdina pasauliniu karu.

„Kai kurie kvailiai ir puspročiai kaip Vokietijos Teisingumo ministras sako, kad gerai, jei V. Putinas atvyks, mes jį suimsime. Jis teisininkas ar ne? Ar jis supranta, ką tai reiškia? Akivaizdu, kad tai yra scenarijus, kuris niekada nebus įgyvendintas. Bent akimirkai įsivaizduokime, kas įvyktų, jeigu, tarkime, į Vokietijos teritoriją atvyksta branduolinės valstybės vadovas ir yra suimamas.

Kas tai? Tai yra karo paskelbimas Rusijai. Tokiu atveju visas mūsų turtas – raketos ir panašiai skris į Bundestagą, kanclerio biurą ir taip toliau“, – kalbėjo jis.

Negana to, D. Medvedevas dar pareiškė, kad Rusija šiemet ketina pasigaminti 1,5 tūkst. tankų ir greitai turės visą bepiločių orlaivių paletę. Jau kelis mėnesius Rusija atakuoja Ukrainą dronais, kurie naikina šalies infrastruktūrą ir žudo nekaltus civilius.

Tiesa, jeigu Rusijos įmonėse ir toliau kils mistiniai gaisrai, tokie kaip ketvirtadienį vienoje variklių gamykloje, kuri gamina variklius ir okupantų armijai bei branduoliniams kompleksams, tai vargu ar D. Medvedevo kalbos taps realybe.

Šoigu spektaklį įvertino JAV pareigūnai

Kitas spektaklis įvyko Rusijos gynybos ministerijoje. Čia ministras Sergejus Šoigu surengė propagandinę akciją – medaliais apdovanojo du karo pilotus, kurie virš tarptautinių vandenų netoli okupuoto Krymo numušė amerikiečių žvalgybinį bepilotį.

16 milijonų dolerių kainuojantis tolimosios žvalgybos dronas nesugebėjo grįžti atgal ir nukrito į Juodąją jūrą. O štai rusų pilotai po tyčinės avarijos pasistengė sugrįžti į savo karo bazę Kryme.

 John Kirby

Ir labai galimas dalykas, kad medalius jie ir gavo būtent už tai.

Propagandinę S. Šoigu akciją ir apdovanojimą įvertino JAV pareigūnai.

„Neturiu supratimo, kodėl jie skyrė apdovanojimą už drąsą pilotui, kuris blogiausiu atveju piktavališkai sukėlė didelį pavojų ir sau, ir Amerikos nuosavybei. O geriausiu atveju buvo tiesiog idiotas“, – kalbėjo JAV Nacionalinės saugumo tarybos atstovas John Kirby.

Zelenskio vizitas

Pasirodė vaizdo įrašas iš Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kelionės po Rytų Ukrainą. Degalinėje sustojęs V. Zelenskis neturėjo laiko, kada jos gerti. Mat tiek darbuotojai, gyventojai ir kariai norėjo su juo pasidaryti nuotrauką.

Iš Rytų Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pasuko į Chersono regioną šalies pietuose. Ukrainos kariai praėjusių metų pabaigoje atsikovojo regiono sostinę. O ketvirtadienio naktį okupantai apšaudė Chersono centrą ir pataikė į ligoninę. Vienas žmogus žuvo, dar du buvo sužeisti.

Volodymyras Zelenskis

Ketvirtadienio dieną smogė gyvenamajam namui ir bažnyčiai. Laimei žmonės nenukentėjo.

Iš okupantų atkovotose Ukrainos teritorijose valdžia pamažu atkuria elektros ir vandens tiekimą, atstoto medicinos ambulatoriją, į gyvenvietes grįžta žmonės. Gyventojai Ukrainos prezidento prašo tik vieno – pergalės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: