Planuojama patvirtinti rezultatus ir paskelbti merų postų nugalėtojus 34-iose savivaldybėse: Alytaus rajono, Anykščių rajono, Biržų rajono, Elektrėnų, Ignalinos rajono, Jurbarko rajono, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kelmės rajono, Kėdainių rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kupiškio rajono, Lazdijų rajono, Mažeikių rajono, Pagėgių, Panevėžio rajono, Pasvalio rajono, Radviliškio rajono, Raseinių rajono, Skuodo rajono, Šakių rajono, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Telšių rajono, Trakų rajono, Ukmergės rajono, Utenos rajono, Varėnos rajono, Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Visagino ir Zarasų rajono.

Pasak VRK atstovės Indrės Ramanavičienės, tai vienas svarbiausių komisijos sprendimų, todėl iki galutinio tvirtinimo privalu išnagrinėti visus skundus bei pranešimus dėl galimų rinkimų pažeidimų ar kitų aplinkybių, galinčių paveikti balsavimo rezultatus.

„Rytoj labai svarbi diena. Rinkimų rezultatų tvirtinimas yra didžiulio darbo visoms rinkimų komisijoms, ne tik Vyriausiajai rinkimų komisijai, vienas iš pabaigos etapų. Iki to laiko turi būti išnagrinėti gauti pranešimai bei gauti skundai, kurie gali turėti įtakos rinkimų rezultatams. Prieš patvirtinant šiuos rezultatus, viskas turi būti aptarta ir išsiaiškinta“, – Eltai teigė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

ELTA primena, kad savivaldos rinkimų metu VRK sulaukė itin daug kritikos, mat pastarasis politinis sezonas sukėlė tikrą sumaištį dėl pašalintų, o vėliau į rinkiminę kovą grąžintų kandidatų.

VRK teko išbraukti du kandidatus į merus, jau po to, kai šie pateko į antrąjį rinkimų turą – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narį Kęstutį Tubį bei partijos „Laisvės ir teisingumas“ atstovę Dalią Štraupaitę. Dėl pasikeitusių teismų sprendimų politikai jau vykstant balsavimui grįžo į rinkiminę kovą.

Klausimų kilo ne tik dėl VRK sprendimų – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai piktinasi, jog pagrindinio balsavimo metu Vilniaus rajono apylinkėse budėjo šauliai. Pasak politikų, savanorių buvimas atbaidė rinkėjus ir apribojo jų balsavimo teisę.

Po šių istorijų Seimo nariai – tiek opozicijos, tiek ir valdančiųjų atstovai – pradėjo kalbėti apie būtinybę rengti naujus merų rinkimų Anykščiuose ir Visagine. Kiti ėmė kelti abejones dėl dabartinės VRK pirmininkės Jolantos Petkevičienės galimybių toliau eiti pareigas.

Pati J. Petkevičienė pripažino svarstanti apie galimybę palikti VRK.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją