Europos administracinių teisėjų asociacija kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas ir atkreipia dėmesį, kad jau keletą metų stebi situaciją, susijusią su teisėjų atlyginimais Lietuvoje. Minėtos asociacijos turimais duomenimis, teisėjai išlieka labiausiai dėl 2007–2008 m. finansų krizės nukentėjusia grupe tarp kitų Lietuvos viešojo sektoriaus darbuotojų.

Anot Europos administracinių teisėjų asociacijos, išskirtinai ilgalaikis teisėjų atlyginimų „įšaldymas“ gali būti suprantamas kaip konkrečiai teismų sistemos atžvilgiu pritaikyta priemonė. Tokia ilgalaikė politika daro vis didesnę žalą Lietuvos teismų sistemai ir pažeidžia teismų nepriklausomumo bei teisinės valstybės principus.

Pridedama, kad asociacija savo rašte taip pat primena, kad Konsultacinės Europos teisėjų tarybos biuro ataskaitoje dėl teismų nepriklausomumo ir nešališkumo Europos Tarybos valstybėse narėse nurodyta, kad „teisėjų atlyginimas Lietuvoje neatitinka jų profesijos ir atsakomybės, todėl teisėjai gali būti nepakankamai apsaugoti jų nepriklausomumo ir pažeidžiamumo dėl išorinio spaudimo požiūriu“.

Taip pat, Europos administracinių teismų asociacija savo kreipimesi į Lietuvos aukščiausias valstybines valdžios institucijas reiškia susirūpinimą, kad Lietuvos teisėjų atlyginimų situacija neatitinka Europos ir tarptautinių standartų.

Taip pat pažyma, jog būtina imtis visų reikiamų priemonių, siekiant nedelsiant išspręsti Lietuvos teisėjų darbo apmokėjimo problemą, kad būtų išvengta neigiamų pasekmių veiksmingai teisminei gynybai ir būtų užtikrintas tinkamas Europos Sąjungos teisminio bendradarbiavimo sistemos veikimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)