Antradienį posėdžiavęs Seimas per svarstymą balsų daugumą pritarė Ribojamųjų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymo projektui, kuriuo siūloma įtvirtinti konkrečias sankcijas dėl karinės agresijos prieš Ukrainą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Visos Seimo frakcijos, išskyrus Laisvės frakciją, pataisoms pritarė, o pastarosios atstovai balsuodami susilaikė.

Projektą dėl ribojimų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams parengė Užsienio reikalų ministerija, Seimui pateikė Vyriausybė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete jis buvo pakoreguotas.

Dėl kai kurių nuostatų laisviečiai išreiškė nuogąstavimų, kad su atsirasiančiais ribojimais iš Lietuvos „išgrūsime“ Baltarusijos diasporą, Lietuvos piliečių tremtinių vaikus. Apie tai daugiau skaitykite čia.

Prioritetas – nacionalinis saugumas

Šiuo metu, po pataisymų Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) ir balsavimo Seime, siūloma sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų ir sprendimų dėl Lietuvos pilietybės priėmimą, išskyrus atvejus, kai prašymas pateikiamas dėl Lietuvos pilietybės atsisakymo arba kai sprendimas priimamas dėl Lietuvos pilietybės netekimo atsisakius Lietuvos pilietybės ar įgijus kitos valstybės pilietybę.

„Ši priemonė siūloma, įvertinus pilietybės instituto (pilietybės teisinių santykių) svarbą ir reikšmę bei siekiant nesudaryti galimybės įgyti Lietuvos Respublikos pilietybę tų valstybių piliečiams, kurios dalyvauja vykdant Rusijos Federacijos agresiją prieš Ukrainos valstybę ir užtikrinti nacionalinio saugumo interesus. Atkreiptinas dėmesys, kad šia ribojamąją priemone nesiūlome panaikinti galimybės įgyti Lietuvos Respublikos pilietybę, siūloma tik laikinai sustabdyti prašymų ir sprendimų dėl pilietybės priėmimą“, – rašoma NSGK išvadoje.

Taip pat šiuo metu siūloma sustabdyti Rusijos piliečių ir jų įsteigtų ar jų kontroliuojamų juridinių asmenų teisę įsigyti nekilnojamąjį turtą, esantį Lietuvos teritorijoje, išskyrus atvejus, kai Rusijos piliečiui yra išduotas leidimas laikinai gyventi Lietuvoje.

„Nuosekliai didėjantis agresiją vykdančios valstybės piliečių ar jų įsteigtų juridinių asmenų nekilojamojo turto įsigijimas Lietuvoje nuosavybės teise ilgainiui gali kelti rizikas nacionalinio saugumo interesams. Siekiant sumažinti galimas rizikas tikslinga šiuo įstatymo projektu nustatomas ribojamąsias priemones papildyti apribojimu Rusijos piliečiams bei jų valdomiems juridiniams asmenims įsigyti nekilnojamąjį turtą Lietuvos teritorijoje“, – nurodė NSGK.

Siūlo ribojimo netaikyti Baltarusijos piliečiams

Savo ruožtu Laisvės frakcijos matymu, derėtų stabdyti tik Rusijos piliečių prašymų ir sprendimų dėl Lietuvos pilietybės priėmimą, taip pat numatyti daugiau išimčių.

Siūloma, kad apribojimas negaliotų tiems Rusijos piliečiams, kuriems yra išduotas leidimas nuolat gyventi Lietuvoje arba kai Rusijos pilietis pagal Pilietybės įstatymą turi teisę atkurti Lietuvos pilietybę ir teisės aktuose nustatyta tvarka gauta informacija, kad jis nekelia grėsmės valstybės saugumui ir (ar) viešajai tvarka arba kai prašymas pateikiamas dėl Lietuvos Respublikos pilietybės atsisakymo arba kai sprendimas priimamas dėl Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo atsisakius Lietuvos Respublikos pilietybės ar įgijus kitos valstybės pilietybę.

Laisvės partijos spaudos konferencija „Dveji Laisvės metai: ką nuveikėme ir ką darysime toliau?“

„Jau turintys leidimą nuolat gyventi Lietuvoje asmenys parodė intenciją kurti stiprų ryšį su Lietuva ir siekį čia likti. Pateikti prašymą dėl pilietybės gali tik ilgai teisėtai šalyje gyvenę užsieniečiai“, – registruodami siūlymus argumentavo Laisvės frakcijos nariai.

Jų nuomone, nereikėtų riboti asmenų, dar prieš Rusijos pradėtą karą Ukrainoje pradėjusių kurti gyvenimą Lietuvoje, teisių: „Dalis asmenų ar jų vaikų dar prieš 2014 m. pradėtą Rusijos agresiją gyveno Lietuvoje, nesiedami savęs su agresore, mokosi ar jau kalba lietuviškai.“

Pabrėžiama, kad „asmens, siekiančio įgyti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje, atžvilgiu Migracijos departamentas ir kitos atsakingos institucijos atlieka tikrinimus, vertina rizikas ir priima sprendimą“.

Laukia diskusijos NSGK

Be kita ko, Laisvės frakcijos nuomone, įsigyti nekilnojamą turtą Lietuvoje reikėtų leisti ne tik tiems Rusijos piliečiams, kuriems yra išduotas leidimas laikinai gyventi Lietuvoje, bet ir tiems, kurie turi leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

„Siekiant sumažinti rizikas nacionalinio saugumo interesams, siūloma ribojamąsias priemones taikyti Rusijos piliečiams bei jų valdomiems juridiniams asmenims, neturintiems ilgalaikio ryšio su Lietuva, nepatikrintiems šalies saugumo ir registrų institucijų, neturintiems nei leidimo laikinai gyventi, nei leidimo nuolat gyventi Lietuvoje.

Atkreiptinas dėmesys, kad prašant ir laikino leidimo gyventi, asmuo yra patikrinimas ir migracijos, ir saugumo institucijų“, – teikdami siūlymą pažymėjo parlamentarai.

Laurynas Kasčiūnas

Delfi anksčiau kalbintas Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė pasiryžęs ieškoti sprendimų dėl ribojimų piliečiams, kurie tiktų visiems.

Toliau pataisas svarstys NSGK, vėliau jos paskutiniam balsavimui keliaus į Seimo posėdžių salę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)