Jis laidoje teigė, jog šiuo metu Kinijai tikrai nereikia būti siejamai su karo Ukrainoje rėmimu.

„Visas tas vizitas, be jo simbolinės reikšmės ir paviršinių momentų sutarimo, gali, aišku, turėti sprendimų už uždarų durų. Tačiau aš likčiau prie nuomonės, jog prezidentas Xi Jinpingas laikysis nuošalesnės politikos, kas galėtų būti tiesiogiai siejama su karine technika, karine parama.

Nes ko jau ko, bet Kinijai šiuo metu tikrai mažiausiai reikia tiesioginių sąsajų su karo finansavimu. Ir jo rėmimu“, – kalbėjo Rytų Azijos ekspertas A. Kumpis.

Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas

Ekspertas laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo, jog kalbant apie Rusijos ir Kinijos dvišalius santykius pagrindinis dalykas yra energetikos sektorius.

„Tai, ką Rusija suteikia Kinijai, arba ką Kinija gauna iš Rusijos. Tai yra didesnis energetinis kanalas atidarytas tiek dujų, tiek naftos, tiek galimybe elektros energiją tiekti, branduolinės energetikos sektorius taip pat yra prie to paties siejamas. Tad čia yra labiausiai strateginis momentas.

O kitas dalykas yra tas bendradarbiavimas idėjų sklaidoje, net tam tikros propagandos lygmuo. Momentas, kad Rusija su Kinija sutarė bendrai ruošti TV programas. Tai rodo tam tikro fronto kūrimą. Ir tas strateginis bendradarbiavimas nurodo Vakarų bloko ir Rusijos bei Kinijos bloko atsiradimą dar stipresniu lygmeniu“, – tikino Rytų Azijos ekspertas A. Kumpis.

Kalbėdamas apie Vakarų pritaikytas sankcijas Rusijai ir jų žalą, ekspertas A. Kumpis tikino, jog ryšiais su Kinija Kremlius bando kompensuoti praradimus.

„Matome, kad jau dabar trečdalis eksporto iš Rusijos yra į Kiniją. Ir tie mastai gali ir dar didesni, mes kalbame apie itin didelį vartotojų kiekį vienoje šalyje. Tad vartojimas ir poreikis yra tikrai didžiuliai.

Ar Rusija pasiruošusi tai, ką prarado kompensuoti su Kinija? Manau, kad pasirinkimo nelabai ir yra. Nes šitas santykis yra tarsi vedybos iš išskaičiavimo ir skaičiavimas yra iš Kinijos pusės. Manau, kad visas vadeles reikia perkelti į Xi Jinpingo rankas.

Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas

Nes ne tai, ką Rusija norėtų, o ką Kinija sutinka priimti ir kokiomis sąlygomis tai veikia. Tad klausimas, ar pilnai gali kompensuoti tai, kas prarasta. Manau, kad ilgalaikėje perspektyvoje – taip. Bet ar tai yra naudinga Rusijai? Vargu“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė Rytų Azijos ekspertas.

Rytų Azijos ekspertas A. Kumpis laidoje „Delfi rytas“ tikino, jog viso vizito metu jis pastebėjo Kinijos prezidento Xi Jinpingo viršenybę.

„Visa tai, kaip jis sėdi, kaip bendrauja, kaip žiūri į V. Putiną, kaip prezidentas V. Putinas sėdi – tikrai rodo, kad yra šioje vietoje šeimininkas. Šeimininkas ne fizine prasme, bet ideologine ir visomis kitomis prasmėmis.

Tenka nuryti karčią piliulę V. Putinui, nes ilgą laiką save jis pozicionavo kaip itin stiprios valstybės, karinės galios šeimininku, matome, kad taip nėra. Šis vizitas dar kartą tai įrodo, kad tai yra žingsnis į atsidavimą Kinijos valiai“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo Rytų Azijos ekspertas A. Kumpis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)