„Teismas skundą atmetė“, – Eltai patvirtino LVAT atstovė Neringa Lukoševičienė.

TS-LKD ginčijo VRK sprendimą, kuriuo „valstiečių“ atstovas K. Tubis kovo 14 dieną, jau prasidėjus išankstiniam balsavimui Anykščių rajono mero rinkimų antrajame ture, buvo sugrąžintas į rinkimus. Konservatoriai siūlė naikinti šį VRK sprendimą, tvirtindami, kad juo iš rinkimų antrojo turo nepagrįstai buvo pašalintas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Anykščių rajono merus Sigutis Obelevičius.LVAT teisėjų kolegija šioje byloje priėjo išvados, kad VRK sprendimas, kuriuo buvo atkurtos pasyviąją rinkimų teisę (būti išrinktam) įgyvendinančio kandidato K. Tubio ir už jį balsavusių rinkėjų teisės, yra teisėtas.

„Sprendimas dėl balsavusių asmenų pripažinimo nebalsavusiais, šioje byloje susiklosčiusioje teisinėje padėtyje, kai pakartotiniai rinkimai jau buvo prasidėję, o į kandidatų sąrašą sugrąžintas balsuojant pirmą kartą balsų daugumą surinkęs ir neteisėtai pašalintas kandidatas, įvertintas kaip pagrįstas bandymas ištaisyti rinkimų organizavimo trūkumus ir tokiu būdu apsaugoti aktyviąją rinkimų teisę įgyvendinančių asmenų teises“, – pažymi LVAT.

LVAT nutartyje, be kita ko, pažymėjo, kad pakartotinio balsavimo metu kilusios kvestionuotinos rinkimų proceso aplinkybės, taip pat ir akivaizdaus teisinio neapibrėžtumo pirmojo ir pakartotinio balsavimo metu faktas turi būti įvertintas, VRK sprendžiant jau dėl galutinių rinkimų rezultatų rinkimų apygardoje tvirtinimo.

ELTA primena, kad VRK susilaukė daug kritikos dėl sumaištį sukėlusių sprendimų Anykščių rajono mero rinkimuose.

Panevėžio apygardos teismui vasarį nusprendus, kad K. Tubis yra kaltas dėl prekybos poveikiu ir jam uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje, kovo 7 d. VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, pašalino politiką iš rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrąjį turą.

Šis sprendimas buvo apskųstas LVAT. Teismas kovo 14 d., jau prasidėjus išankstiniam balsavimui Anykščių rajono mero rinkimų antrajame ture, panaikino VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų, tad komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos.

K. Tubis sekmadienį laimėjo Anykščių rajono mero rinkimus.