„Rusijoje bažnyčia bendradarbiauja su valstybe vykdant agresijos nusikaltimą. Ir yra taip pat atsakinga už tai. Už ukrainiečių vaikų grobimą. Dėl to kenčia ne tik ukrainiečiai, bet ir rusai. Daugiau nei 100 tūkst. rusų žuvo ir jiems dar teks atsakyti už didžiulį vykdytą žiaurumą“, – Seime surengtoje konferencijoje trečiadienį teigė Baltramiejus I.

Lietuvos baimė dėl Rusijos nėra nepagrįsta

Konstantinopolio patriarchas taip pat pabrėžė, kad Lietuvos baimė dėl Rusijos agresijos nėra nepagrįsta.

„Mes esame netoli tos vietos, kur kariaujamas karas. Mes matome, kad kyla daug spaudimo. Nors atstumas tarp Lietuvos ir Juodosios jūros yra gan didelis, Ukraina vis dar išlieka centriniu dėmeniu Lietuvai“ , – sakė Baltramiejus I.

„Nors Lietuvą saugo NATO, jos baimė nėra nepagrįsta. Lietuva patyrė tragišką istoriją ir dėl to jos piliečiai yra jautrūs ir išmintingi“, – taip pat akcentavo jis.

Patriarchas atkreipė dėmesį, kad dabartinė krizė Ukrainoje, kuri vyksta dėl neišprovokuotos Rusijos agresijos, yra geopolitinio žemės drebėjimo epicentras.

„Europa bunda iš gilios iliuzijos, nes ji manė, kad karas Europoje yra praeities dalykas. Nors Europa intelektualiai buvo tam nepasiruošusi, greitai prisitaikė prie tokios situacijos su tokių valstybių narių kaip Lietuva pagalba“, – sakė jis.

Baltramiejus I teigė neabejojantis, kad karas Ukrainoje neabejotinai paveisk ir Europos, ir pasaulio vystymąsi.

Rusija pasitelkia religiją kaip geopolitinę priemonę

Patriarchas taip pat atkreipė dėmesį, kad Rusija pasitelkia religiją kaip politinę priemonę. Pasak jo, Maskvos patriarchu išrinkus Kirilą rusų Bažnyčios priešiškumas Konstantinopolio patriarchatui sustiprėjo.

„Matome, kad Kirilo išrinkimas 2009 metais kaip Maskvos patriarcho sustiprino priešiškumą. Rusijos politinė ir religinė vadovybė pasitelkė religiją kaip politinę ir geostrateginę priemonę ekumeninio patriarchato rankose. Tokiu būdu buvo siekiama vadovauti pasitelkiant kiekybinius argumentus: dauguma Rytų stačiatikių tikinčiųjų stengiasi įgyti pirmumą Ortodoksų Bažnyčioje“, – akcentavo patriarchas.

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen trečiadienį susitiko su pirmą kartą Lietuvoje viešinčiu Visuotiniu (Konstantinopolio) patriarchu Baltramiejumi I. Ji pirmiausia padėkojo Jo Šventenybei už atkurtą istorinį teisingumą ir suteiktą viltį tikintiesiems ir penkiems kunigams, kuriuos Maskvos patriarchatas pašalino iš kunigų luomo.

Po susitikimo su Seimo pirmininke Baltramiejus I sakė sveikinimo kalbą tarptautinėje konferencijoje „Tarptautinis ir religinis dialogas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)