Ekspertai, rašo, kad prasidėjo oficialios Kinijos ir Rusijos derybos, kol kas dominuoja ekonominiai klausimai bei susitarimai.

V. Putino patarėjas J. Ušakovas pareiškė, kad Pekino „taikos planas“ Rusijai kelia pagarbą.

„Tuo pačiu Kremlius lyg smulkus banditėlis slėpdamasis už vadeivos (Kinijos) nugaros viauksi, kad neleis NATO dominuoti ir pagrasino raštu pateikti JAV paaiškinimus, kodėl nutraukia dalyvavimą strateginės ginkluotės ribojimo sutartyje“, – teigia ekspertai.

Savo ruožtu NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas Rusijai dėmesio skyrė mažai, ragino Kiniją neperduoti rusams ginkluotės ir tiesiogiai kalbėtis su Ukraina.

Luhansko kryptis

Svatovė. Jau kelinta diena agresorius atakuoja Novoselivskę, tačiau jam ir toliau pasiekti nieko nepavyksta.

Tuo pačiu rusai suintensyvino artilerijos smūgius ukrainiečių gynybos gilumoje. Sunku pasakyti, ar tai yra pasirengimas didesniam puolimui, kadangi agresoriui nepavyko suminkštinti ukrainiečių gynybos kontaktinėje linijoje.

Kremina. Rusai tęsia atakas tiek Ploščankos – Červonopopivkos, tiek Dibrovos ruožuose, ukrainiečiai apsigynė.

Donecko kryptis

Bachmutas, Berhivka – Rozdolivka. Chromovės – Bohdanivkos ruože tęsiasi sunkūs mūšiai. Abi pusės intensyviai juda „niekieno žemėje“, iniciatyva eina iš rankų į rankas, ukrainiečiai išlaiko pozicijas.

Orichovo Vasilivkos – Zeleznianskės – Vasiukivkos (link Slaviansko) ruože rusų puolimas Priviljos ir Minkivkos link vėl baigėsi nesėkme, tačiau agresorius nesustodamas spaudžia gynėjų pozicijas.

Vasiukivkos – Rozdolivkos – Veselės (link Siversko) ruože be pakitimų.

Mieste agresorius mažyčiais žingsneliais stumiasi pirmyn. Jei šiauriniame flange rusų judėjimas yra ne tiek pavojingas, kadangi čia jiems prieš akis didžioji dalis spalvotųjų metalų perdirbimo gamyklos teritorijos, aplink esantys gyvenamieji bei pramoniniai rajonai, tai pietiniame flange, rusai vis labiau plečia placdarmą nuo Mariupolskės kapinių.

Todėl grėsmė, kad agresoriaus pajėgos sugebės pasiekti labai svarbią Čaikovskyj ir Juvileinaja gatvių sankirtą, vis didėja.

Časiv Jaro – Ivanivskės kelio pietinėje dalyje tęsiasi mūšiai, Ukrainos vienetai išlaiko pozicijas.

Pasirodė informacija, kad ukrainiečius, esančius Časiv Jare, pasiekė didelis kiekis šarvuotos technikos, esą formuojamos puolimo grupes Ukrainos pajėgų pusėje.

Tiesa, šios žinios daugiausia iš rusų telegramo kanalų.

Ekspertai išskiria tris veiksmų eigos variantus:

  • Gynėjai iš tiesų rengiasi kontrpuolimui (šiame ruože sąlygos tam palankios dėl išlaikomos ukrainiečių iniciatyvos ir gero kelių tinklo).
  • Judančios pajėgos skirtos formuoti naują gynybos ruožą.
  • Ukrainiečių judėjimas neviršija rutininio, o rusai kontrpuolimo baubu bando pateisinti savo nesėkmes šiame ruože („fašistų ordos puola, mes juos naikinam šimtais ir neturime kada judėti į priekį“ arba kažkas panašaus). Tą patį triuką matėme ir mūšiuose dėl Chersono.

Avdiivka – Mariinka. Pirmadienį rusai eilinį kartą apsimelavo, kad jiems pavyko pasistūmėti šiauriniame Avdijivkos flange (neva pavyko užimti Stepovę).

Ukrainiečių pėstininkai ir artileristai laikosi kitos nuomonės. Pastarieji neapleidžia pozicijų, nors rusų puolimas išlaiko tempą ir intensyvumą.

Taip pat agresorius pabandė atakuoti ir iš pietvakarinės pusės (Vodianai – Opytnė), tačiau eilinį kartą stipriai gavo skūron.

„Tai dar vienas įrodymas, kad čia veikia karybos mokslo ir meno prasme silpni vienetai. Jau kelintą mėnesį reikalus kontaktinėje linijoje bandoma pakeisti bukomis frontalinėmis atakomis“, – teigia ekspertai.

Zaporižios kryptis

Ukrainiečiai Orihivo, Polohų ir Huliajpolės ruožuose atsargiai čiupinėja agresoriaus gynybą, dirba abiejų pusių artilerija.

Rusų socialiniuose tinkluose aktyviai diskutuojama apie netrukus prasidėsiantį Ukrainos pajėgų kontrpuolimą. Tikėtina, siekdami sutrikdyti galimą pasiruošimą, rusai raketomis smūgiavo Zaporižią.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai surengė eilę smūgių Kryme. Atakuoti kariniai taikiniai Armiansko (Krymo „butelio kakliuke“) bei Džankojuje. Jei pirmasis dar yra HIMARS veikimo ribose, tai antrąjį ukrainiečiai atakavo dronais – savižudžiais.

„Galime tik priminti, kad rusai soc. tinkluose jau prieš mėnesį su nerimu kalbėjo apie Ukrainoje prasidėjusią tokių dronų gamybą. Štai ir prisišaukė“, – teigia jie.

Neatmestina, kad ši sėkminga ukrainiečių ataka yra kelias savaites trukusių pasirengimų rezultatas, kai pusiasalyje buvo testuojama agresoriaus oro gynyba, analizuojamos jos silpnosios vietos.

Ukrainos karinė žvalgyba pranešė, kad smūgių Džankojuje metu sunaikintos geležinkelio stotyje buvusios „Kalibr“ raketos. Rusai tai neigia, tačiau net jei įsivaizduotume, kad jie teisūs, po šio smūgio agresoriaus logistikai kritiškai svarbi geležinkelio linija Sevastopolos – Dzžankojus – Melitopolis turėtų būti rimtai sutrikdyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją