Ukrainiečių sėkmės

Dar viena sėkminga ukrainiečių ataka. Okupuotame Kryme esančioje geležinkelio stotyje jie susprogdino rusų sparnuotųjų raketų „Kalibr“ krovinį. Jos buvo skirtos okupantų rusų Juodosios jūros laivynui. Šiomis tolimojo nuotolio ir didelės sprogstamosios galios raketomis rusai nuolat apšaudo Ukrainos miestus.

Rusų teigimu, Kryme esanti geležinkelio stotis buvo atakuota dronais.

Ukrainiečiams, regis, sekasi ir Bachmute. Ukrainos sausumos pajėgų vadas teigia, kad okupantai bando veržtis iš pakraščių į miesto centrą. Tačiau gynybos pajėgos atakas sėkmingai atremia ir naikina rusų karinę techniką ir kareivius.

Karas Ukrainoje

Skelbiama, kad net privačios karinės kompanijos „Vagner“ vadovas J. Prigožinas išsigando Ukrainos puolimo Bachmute ir jau paprašė Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu pagalbos.

„Sunku yra kiekviena minutę, bet mes nepasiduosime ir ginsime savo miestą. Nėra jokios priežasties gynėjams pasitraukti ir palikti Ukrainos tvirtovę. Todėl brangūs ukrainiečiai, nepanikuokite, netikėkite Rusijos melu, nes pergalė bus mūsų, tik reikia būti kantriems“, – sakė vienas Ukrainos gynėjas Bachmute.

Kinijos ir Rusijos vadovų susitikimas

O tuo metu Kremliuje antradienį pompastiška dviejų didžiausių pasaulio autoritarinių režimų lyderių susitikimas – V. Putino ir Kinijos vadovo Xi Jinpingo. Skambant orkestrui jie vienas prieš kitą žengė raudonu kilimu. Išsirikiavę juos pasitiko aukšto rango Rusijos ir Kinijos pareigūnai.

Šią ištaigingą ceremoniją vainikavo Rusijos ir Kinijos himnai. Vėliau lyderiai susėdo antram derybų ratui. Nors oficiali darbotvarkė nėra atskleidžiama, yra spėjama, kad tarp klausimų bus Rusijos karas Ukrainoje ir Kinijos 12 punktų taikos pasiūlymas.

Taip pat ir ekonominis bendradarbiavimas, mat Kinija yra didžiausia Rusijos naftos ir dujų pirkėja. Ir yra vertinama kaip partnerė kovoje su augančia Amerikos įtaka.

Kinijos parama Rusijai šiuo metu grindžiama technologijomis ir prekyba. Ukraina baiminasi, kad tai gali virsti ir kariniu bendradarbiavimu.

„Rusijos pavertimas pirmąją Kinijos vadovų vizito vieta atitinka istorijos logiką, nes esame didžiausios kaimynės. Taip pat esame visapusiški, strateginiai partneriai. Per daugelį metų mūsų santykiai atlaikė įvairių pokyčių ir išbandymų, tad laikui bėgant jie tapo tvirtesni“, – Kremliuje kalbėjo Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas

Per vizitą Kinijos komunistų vadovas toliau gana miglotomis frazėmis apie, kaip jis pats sako, konfliktą Ukrainoje. Ir neužsiminė nei apie V. Putino, nei apie Rusijos atsakomybę už šią kruviną invaziją.

Formaliai Pekinas ragina nutraukti ugnį, bet Vakarų šalys atkreipia dėmesį, kad tokia Kinijos pozicija tik patvirtintų Rusijos pretenzijas į užgrobtas Ukrainos teritorijas.

„Tai, kad prezidentas Xi Jinpingas vyksta į Rusiją praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė prezidento V. Putino arešto orderį, rodo, kad Kinija nesijaučia atsakinga reikalauti, kad Kremlius atsakytų už Ukrainoje įvykdytus žiaurumus. Užuot juos pasmerkusi, ji greičiau suteiks diplomatinę priedangą Rusijai toliau vykdyti tokius nusikaltimus“, – teigė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Vėliau Rusijos ir Kinijos prezidentai turėtų pasirašyti tam tikrus susitarimus, kokius, neaišku, bet yra spėjama, kad tai galėtų būti prekybos susitarimai energetikos srityje.

Susitikimą užbaigs Xi Jinpingo ir karo nusikaltimais kaltinamo V. Putino vakarienė.

Aukšto rango Ukrainos pareigūnas JAV žiniasklaidai pareiškė, kad šiuo metu yra derinamos detalės dėl Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Kinijis vadovo Xi Jinpingo pokalbio telefonu. Per kurį būtų aptartas Pekino pasiūlymas dėl taikos plano.

V. Putinui sutikus Kinijos prezidentą, Kyjivas sulaukė netikėto ir ypatingo svečio – Japonijos premjero.

Japonijos lyderis turėjo skristi namo iš Indijos, tačiau pasuko į Lenkiją, tada traukiniu į Kyjivą. Vėliau politikas aplankė ir Bučą.

Tokį netikėtą Japonijos premjero vizitą Ukrainoje ekspertai vertina kaip tam tikrą spaudimą Pekinui, prezidento valstybinio vizito į Rusiją metu. Japonija ir Kinija viena kitą laiko regioninėmis varžovėmis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: