Praėjusią savaitę premjerė I. Šimonytė ir parlamentarė iš mažumos Agnė Širinskienė susikirto ir apsižodžiavo. A. Širinskienė ironizuodama provokavo premjerę dėl jos vieną vakarą surašyto kreipimosi į Seimo etikos sargus.

„Žinot, ji naktimis dėl manęs sprendimus priiminėja. Skundus siuntinėdama po instancijas. Etikai skundą nakties metu gavo“, – pažymėjo politikė ir svarstė, kad yra svarbi premjerei.

A. Širinskienė svarstė, kad premjerė į etikos sargus kreipsis ir dėl to, kad ji lankosi nevienareikšmiškai vertinamo vaizdo tinklaraščio „OpTV“ laidose.

„Manau, kad Širinskienę pastukalint jai svarbu. Visokie RRF milijonai, atidėti ES pinigų mokėjimai, pramiegota mokesčių reforma – ne taip svarbu, nakties darbo neverti. Dar metus kitus palauks, nes ir taip jau turėjo būt įgyvendinti užvakar“, – tęsė A. Širinskienė.

Ji tikino, kad jaučiasi pagerbta ministrės pirmininkės rodomo dėmesio.

„Tiesiog matau Šimonytę triūsiančią nakties metu prie man dedikuoto skundo. Trečias valstybėj žmogus tiek laiko dedikuoja. Čia ne kiekvienam“, – rašė parlamentarė, kurios komentarų šioje diskusijoje buvo ir daugiau.

Galiausiai į visa tai gana piktai sureagavo I. Šimonytė.

„Šūde maudytis yra Jūsų asmeninis pasirinkimas, nors ir kas vakar tą darykit, jeigu Jums malonu. Skundo nesitikėkit, nes dar nebuvo, kad žinočiau, ką tuose tyruose savo lakštingalos balsu suokiat. Bet patarėjų mano malonėkit nebūtais dalykais nekaltint“, – atkirto ji.

Progos atrašyti A. Širinskienė nepraleido:

„Gerą vakarą, Gerbiama Premjere. Tikrai ačiū, kad surandat laiko mano kukliam asmeniui ir dar naktimis. Kaip ne kaip 21 val. 11 min. Bet Jūs pailsėkit, žinokit, nes pervargimas tikrai negerai. O to simptomas – kad jau kartais susigalvotų dalykų ir realybės neatskiriat. Suprantu, juolab kad savaitė buvo sunki ir Šurajevas šitaip dar susimovė visą reikalą pagadindamas.“

Komentarai feisbuke

Praėjusią savaitę I. Šimonytė kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją ir prašė pasiaiškinti situaciją dėl A. Širinskienės žodžių, kai ši Seime apsilankiusį visuomenininką, komiką Olegą Šurajevą pavadino premjerės patarėju. Seimo Etikos ir procedūrų komisija tyrimą šiuo klausimu nutarė pradėti.

Kontrimas: tai žemo lygio komunikacija

Ar politikių retorika feisbuke adekvati ir atitinka užimamas pareigas?

Komunikacijos eksperto Lino Kontrimo vertinimu, premjerės retorika šioje situacijoje buvo žemo lygio, o ir apskritai, anot jo, viešiems oficialiems asmenimis taip bendrauti tarpusavyje nedera.

„Aš nežinau, kas buvo pirmoji, kuri paprovokavo ar inicijavo susirašinėjimą, bet, sutikime, kad „murkdytis šūde“ nėra joks kultūros, lingvistinės kultūros ir išsilavinimo požymis. Šitaip bendraudami žmonės, matyt, nejaučia poreikio nei tobulėti, nei dengti savo negatyvių dalykų ir demonstruoja tai, kas nėra pati geriausia, pavyzdžiui, premjerės pusė.

Būkime teisingi: premjerė turi labai daug gerų savybių, kurias ji, matyt, kasdienybėje demonstruoja kitiems žmonėms, bet štai, ribiniais atvejais renkasi žemo lygio komunikaciją“, – Delfi komentavo L. Kontrimas.

„Visada bus žmonių, kurie tokį komunikavimą laikys savu, laikys, kad tai yra mūsų aplinkos žmogus. Bet, kai kalbame mes – jūs, kaip žurnalistė, aš, stebėtojas iš šalies, – visada privalome įvertinti pasekmes kontekstams, šiuo atveju, mūsų kontekstas yra valstybė. Ar mes tokiu komunikavimu ją kilstelime aukštyn, ar vis dėlto trenkiame veidu į purvą?“ – kėlė klausimą jis.

Linas Kontrimas

Minėta retorika feisbuke, eksperto matymu, nėra atsakinga, be to, mūsų valstybę „ grąžina į rusiškąją stilistiką“.

„Išsilavinę žmonės, kurie imasi atsakomybės valdyti valstybę, privalo imtis atsakomybės ir už savo viešą komunikaciją. Yra rinkimų laikotarpiai, kada tam tikri triukai ir žaidimas su auditorija leidžiamas, bet ir tai neperžengiant ribos. Bet kai yra darbo laikas po rinkimų, vis dėlto reikia įvertinti, kokių pasekmių tavo žodžiai turės aplinkai.

Mano nuomone, tai Lietuvą grąžina į rusiškąją stilistiką, kur žmogaus apipylimas purvu, o ne analizavimas jo veiksmų arba konfrontavimas prieš jo idėjas būtų didesnė vertybė“, – dėstė L. Kontrimas.

Matant, kaip premjerė komunikuoja feisbuke, pasak jo, galima suabejoti, kaip jai tai sekasi daryti kitose srityse, tai yra valdant valstybę.

„Kaip mes galime būti tikri, kad tam tikri dirgikliai žmogaus neišves iš pusiausvyros, pavyzdžiui, svarbių derybų metu? <...>. Asmenybės vientisumas leistų prognozuoti, pavyzdžiui, mums, kaip rinkėjams, tam tikrų asmenų veiklas, kai jiems atiduodame savo pasitikėjimą, savo mandatą. O neretai taip atsitinka, kad mums rinkimų kampanijos metu sukurtas įvaizdis parodo vieną asmenį, bet po to mes matome, kaip iš kepurės išlenda ausys. Tik nežinia, kas tas fokusininkas, kuris tą ausuotąjį į kepurę įgrūdo“, – kalbėjo L. Kontrimas.

Jis sutiko, kad tiek ir bendrai gyventojai, tiek ir politikai feisbuke dažnai komentuoja gerai nepagalvodami.

„Mes kalbame, kad norime kurti geresnę, tobulesnę, pakantesnę visuomenę, tokiu atveju sakome, kad ir privačioje erdvėje privalome keisti savo brudną bendravimą“, – pažymėjo L. Kontrimas.

Šuminas: tokie pasakymai neprisideda prie bendros kultūros

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto mokslininko Andriaus Šumino įsitikinimu, tiek Seimo nariams, tiek aukščiausias pareigas užimantiems politikams, įskaitant premjerę, turėtų galioti komunikacijos standartai – esą yra lygis, iki kurio nusileisti nederėtų.

„Iš vienos pusės, dabartinė premjerė pasižymi savita, kandžia, ironiška kalba ir komunikacija, jai tai yra būdinga. Iš kitos pusės, ar tokių žodžių vartojimas yra tinkamas tokio rango ir tokią poziciją užimantiems politikams? Vis tik galėtumėte tikėtis, kad aukščiausius postus užimantys politikai išlaikys gerą politikos lygį ir nenusileis iki tokių žodžių vartojimo. Reikėtų kalbėti ir bendrąja prasme apie mūsų politinės kultūros eroziją“, – Delfi komentavo pašnekovas.

Andrius Šuminas

„Juk mes kalbam apie problemas, apie neapykantos kalbą, ir visi tokie pasakymai tikrai neprisideda prie bendros kultūros“, – pridūrė jis.

Kaip premjerės pasakymus feisbuke galėtų įvertinti rinkėjai?

A. Šumino nuomone, skirtingos auditorijos į tai ir žiūrės skirtingai.

„Mes matome, kad rinkėjų elektoratas labai stipriai poliarizuotas. Yra žmonių, kurie palaiko tiek premjerę, tiek jos partiją, tai galbūt jiems ta komunikacija, žinutės nelabai daro poveikį. Ir yra kita rinkėjų grupė, kuri nemėgsta premjerės. Vėlgi tokios žinutės <...> leidžia [jiems] pasitvirtinti savo turimus įsitikinimus apie dabartinę premjerę“, – kalbėjo A. Šuminas.

Vasiliauskas: Širinskienė premjerę trolino

Delfi kalbintas viešojo kalbėjimo ir komunikacijos lektorius Igoris Vasiliauskas, kalbėdamas apie A. Širinskienės ir I. Šimonytės apsižodžiavimą, pirmiausia ragino atkreipti dėmesį į kontekstą. Jis pažymėjo, kad politikių diskusija įsiplieskė po O. Šurajevo vizito Seime, kur jis, vartodamas „kalėjimo žargoną“, kalbino Seimo narius.

Premjerė, lektoriaus manymu, pasirinko netinkamą raiškos formą: „Aš manau, čia Ingrida prašovė pro šalį totaliai nereikalingai.“

„Ingrida, mano giliu įsitikinimu, sureagavo neteisingai. Aš neabsoliutinčiau, kad politikai perėmė [O. Šurajevo leksiką], bet jie tarsi pratęsė tą patį žemą komunikacijos lygį. Jie nuėjo tuo pačiu keliu, – vertino I. Vasiliauskas. – Jie apšūdino vienas kitą. Aš manau, nepriklausomai nuo to, kaip tu blogai jautiesi emociškai arba kiek nori būti ant bangos ir parodyti, kad tu irgi supranti tą leksiką ir tau ji priimtina, ji [I. Šimonytė – Delfi] ją panaudojo, bet išties aš manau, kad tai yra raiškos, formos feilas iš jos pusės.“

Igoris Vasiliauskas

Kam nors, anot jo, minėta premjerės retorika galėjo pasirodyti linksma ir „kieta“.

„Bet tas „kietumas“ yra kaip socialinio burbulo išraiška. Tie žmonės, kuriems tai – krūta, „kieta“, nerealu, afigiena, jie aktyvios politikos prasme yra apolitiški, jie nerealizuoja savo politinės valios, neišreiškia jos“, – tęsė I. Vasiliauskas.

Šiuo atveju A. Širinskienė, pasak jo, reiškėsi primityviai, bet pabrėžtinai laikėsi distancijos nuo premjerės su padėkomis už jai skirtą dėmesį.

„Paprastai tariant, čia buvo trolinimas“, – teigė I. Vasiliauskas.

Bendrai, pasak jo, toks politikų tarpusavio bendravimas rodo, „kad visuomenė iš principo teisingai daro jau kiek dešimtmečių neigiamai vertindama Seimą kaip instituciją“. Tuo esą nereikėtų stebėtis.

„Yra Seimas, yra Vyriausybė, yra politikai – trys drambliai, kuriuos visuomenė visą laiką vertina neigiamai. Jeigu norim, kad ir toliau taip būtų, tai Vyriausybės galva ir Seimo nariai viską daro teisingai“, – kalbėjo I. Vasiliauskas.

„Visiems socialinių tinklų vartotojams, prieš paspaudžiant „Enter“, reikia pagalvoti du kartus. Bet dalis žmonių yra tokie, kuriems reikia čia ir dabar išlieti emocinį lauką. Ir užuot du kartus apėję aplink namą perskaitytų ir sakytų, kokią nesąmonę parašiau, jie parašo iš karto ir išmeta. Kodėl? Nes už ekrano galima šiek tiek užsidengti. Ir politikai irgi tą patį – užsidengia už ekrano, tą akimirką jie drąsūs“, – tęsė pašnekovas.

Tiesa, jis nesiėmė teigti, kad politikų elgesys socialiniuose tinkluose gali persikelti ir į kasdienybę, priimant sprendimus.

„Ten yra trumpo intereso momentas – įkėlėm ir viskas dingo iš eterio, ten nėra tęstinumo. Jeigu nesąmonę parašiau, garantuotai po savaitės dar tūkstantis parašys nesąmonių ir mano nesąmonė užsimirš. Taip yra ir todėl mes tokie drąsūs“, – tikino I. Vasiliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)