Parlamento „valstiečiai“ nutarė išsikviesti komisijos vadovę po to, kai rinkimų metu kilo teisinis chaosas dėl kandidatų Anykščių rajono ir Visagino savivaldybėse.

„Manau, kad tikrai yra ką aiškintis, ir labai norime išgirsti pačios pirmininkės atsakymus į užduotus klausimus“, – Eltai sakė „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismui vasarį nusprendus, kad LVŽS narys Kęstutis Tubis yra kaltas dėl prekybos poveikiu ir jam uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje, kovo 7 d. VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, pašalino politiką iš rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrą turą.

Šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas panaikino VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų, komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos.

Po tokių pokyčių, sekmadienį, suskaičiavus rezultatus, K. Tubiui pavyko išplėsti pergalę Anykščių rajono mero rinkimuose. Klausiama, ar po partijai sėkmingų rinkimų dar yra prasmės aptarti susiklosčiusią situaciją su VRK pirmininke, A. Norkienė patikino, kad J. Petkevičienei frakcija turi daugiau klausimų – susijusių ne tik su K. Tubiu.

„Tie klausimai – jie apima plačiau, ne tik Anykščių rinkimus. Mes kalbame apie pačios VRK pirmininkės atsakomybę, ar ji mato, kad padarytos klaidos. Jeigu taip – kaip jas bandys pataisyti“, – aiškino parlamentarė.

„Matome kompetencijos trūkumą ir viskas susiveda į pačios Vyriausiosios rinkimų komisijos diskreditavimą visuomenės akyse. O tai labai pavojinga“, – akcentavo ji.

Politikė nurodė, kad „valstiečiai“ aptars ir galimus Rinkimų kodekso tobulinimus. Visgi, pasak A. Norkienės, frakcija nekeičia savo pozicijos dėl to, kad J. Petkevičienė turėtų pasitraukti iš VRK pirmininkės pareigų.

„Apie kodekso tobulinimą mes galime kalbėti. Bet iš kitos pusės, visko į kodeksą mes surašyti neįmanoma. Manau, kad VRK, jeigu ji yra kompetentinga, ji gali laiku pagal įstatymą ir užklausas duoti, ir atsakymus. Aš čia matau daugiau darbo organizavimo kokybės trūkumą, kompetencijos trūkumą“, – nurodė LVŽS narė.

„Aš suprantu, kad yra naujas kodeksas, bet jis nėra tiek naujas, kad tokių liapsusų įvyktų“, – pridūrė politikė.

VRK atstovė Indrė Ramanavičienė Eltai patvirtino, kad LVŽS frakcijos posėdyje J. Petkevičienė dalyvaus kartu su savo pavaduotojais Andriumi Puksu bei Maksimu Reznikovu.

ELTA primena, kad kovo 5 ir 19 d. Lietuvoje vyko savivaldybių merų ir tarybų rinkimai. Visgi, pastarasis rinkiminis sezonas sukėlė tikrą sumaištį dėl pašalintų, o vėliau į rinkiminę kovą grąžintų kandidatų.

Į panašią situaciją kaip K. Tubis pateko ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė Visagine Dalia Štraupaitė.

Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą politikės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą.

Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus.

Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

D. Štraupaitė pralaimėjo rinkimus – mero postą Visagine iškovojo LVŽS kandidatas Erland Galaguz.

Visgi, buvusi kandidatė apskundė rezultatus VRK ir siekia, kad Visagine būtų pakartotas antrasis rinkimų turas.

„Aš būčiau laimėjusi rinkimus, aš pralošiau tik pašto balsais“, – teigė politikė

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją