„Kovo 20 d., prieš pat vidurnaktį, Vyriausiajai rinkimų komisijai buvo atsiųstas p. Dalios Štraupaitės advokato skundas dėl II rinkimų turo rezultatų Visagine“, – Eltai patvirtino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Sekmadienį rinkimus „valstiečių“ keltam dabartiniam miesto merui Erland Galaguz pralaimėjusi D. Štraupaitė Eltai tvirtino, kad sieks, jog būtų pakartotas antrasis rinkimų turas. Tokį prašymą, teigė ji, pateikė jos advokatas.

„Miestas padalintas į dvi dalis. Po beveik 4 tūkst. balsų mes gavome, bet meras naudojosi savo tarnybine padėtimi“, – sakė D. Štraupaitė, tvirtindama, kad turėjo visas galimybes laimėti.

„Aš būčiau laimėjusi rinkimus, aš pralošiau tik pašto balsais“, – teigė politikė.
Kaip Eltai teigė VRK atstovė, kol skundas nebus išnagrinėtas, nuo bet kokių išankstinių vertinimų ir komentarų apie juos bus susilaikyta.

„Iki galutinių rinkimų rezultatų tvirtinimo visi rinkimų rezultatams galintys turėti įtakos skundai turi būti išnagrinėti. VRK posėdis dėl rinkimų rezultatų tvirtinimo yra numatytas kovo 24 d., penktadienį, 10 valandą“, – Eltai teigė I. Ramanavičienė.

Jos teigimu, rinkimų rezultatus Vilniaus rajono mero rinkimų antrajame ture apskundė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Čia šios partijos keltas kandidatas Waldemar Urban pralaimėjo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) keltam politikui Robert Duchnevič.

Klausimų, ar neprireiks kartoti mero rinkimų Visagine, kilo netrukus po pirmojo turo

Kovo 5 d. vykusiame pirmajame savivaldybių merų ir tarybų rinkimų ture Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas E. Galaguz surinko 29,39 proc. rinkėjų balsų, o antroje vietoje likusi „Laisvė ir teisingumas“ partijos kandidatė Dalia Štraupaitė – 23,77 proc. balsų.

Visgi, po pirmojo turo Visagino rajono savivaldybėje kilo teisinis chaosas. Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą buvusios Visagino merės D. Štraupaitės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą.

Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus.

Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Visagino savivaldybės taryboje 6 vietas laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (23,98 proc.). Po 5 mandatus partija „Laisvė ir teisingumas“ (20,16 proc.) ir Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų koalicija „Visaginiečių koalicija“ (17,95 proc.). 3 atstovus taryboje turės Lietuvos regionų partija (10,12 proc.), o po 2 atstovus – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (8,27 proc.), Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ (6,65 proc.) ir Lietuvos socialdemokratų partija (6,56).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)