Pergalė Vilniaus rajone – ne tik LSDP nuopelnas

Jis teigė, jog Vilniaus rajone iškovota Roberto Duchnevičiaus pergalė, nėra Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) nuopelnas.

„Sakyčiau, kad demografija kito. Ji kito nuolatos ir visi tai matė. Aš pats to nenuspėjau, kad būtent dabar bus tas virsmas, bet mes matėme, kad anksčiau ar vėliau tas virsmas turės įvykti. Nes jau visai kitoks rinkėjų kontingentas keliasi į Vilniaus rajoną.

O antras dalykas, kuris sužaidė šį kartą labai stipriai – mobilizacija. Atsirado antras turas, žmonės patikėjo, buvo pakankamai influencerių, kurie bandė tai pastumti. Ir pajudėjo. Mes matome, kad aktyvumas buvo didelis, žmonės išėjo balsuoti ir įvyko virsmas“, – įvykius Vilniaus rajone komentavo politologas A. Lašas.

Robert Duchnevič

Visgi, nors Vilniaus rajono mero postą iškovojo socialdemokratas R. Duchnevičius, daugumą savivaldybėje turi Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA–KŠS).

„Viskas priklausys nuo to, kaip LLRA–KŠS ir jos vadovas rinksis elgtis. Jeigu žiūrėtume ilgainiui, tai LLRA–KŠS yra labai aiškus ženklas, kad jiems reikia keisti taktiką. Tai, kas veikė prieš tai 30 metų – nebeveikia. Reikia visiškai kitos strategijos. Nes visiškai kitoks rinkėjų kontingentas atsikėlė į Vilniaus rajoną. Negali jau tik kalbėti savo etninei grupei, jau reikia kalbėti truputį plačiau, ką ir darė LSDP“, – teigė politologas.

Mobilizacija Vilniuje

Komentuodamas įvykius Vilniaus mieste, kuriame mero postą iškovojo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) kandidatas Valdas Benkunskas, nugalėjęs partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatą Artūrą Zuoką, politologas A. Lašas teigė, jog jau matytos euforijos nebuvo.

„Akivaizdu, kad V. Benkunskas nesukėlė tokios pačios euforijos, kaip Remigijus Šimašius, kuris ėjo į pirmą savo kadenciją, tokio entuziazmo nebuvo. Tai vadinasi balsavimo „už“ buvo ne tiek daug, arba mažiau. Ir buvo daug tų, kurie balsavo „prieš“ A. Zuoką.

Valdas Benkunskas su žmona Vismante

Nes žinojo jį, jo visa ta istorija ir šleifas tikrai jam nepadeda. Ir buvo tokia mobilizacija, kaip ir Vilniaus rajone. Ten buvo vienokia, čia truputį kitokia“, – įžvalgomis dalijosi politologas A. Lašas.

Kirtis valdantiesiems

O komentuodamas kitais metais vyksiančius rinkimus, politologas A. Lašas pabrėžė, jog Seimo rinkimuose švytuoklės principas visada galioja.

„Tai jeigu jis dabar negaliotų ir dabartinė valdančioji dauguma išsaugotų savo vietą, tai būtų labai panašus stebuklas prie Gedimino prospekto, tai būtų netikėta. Nes pas mus visada poziciją keičia opozicija. Stebėtis čia nėra kuo“, – kalbėjo A. Lašas.

Politologas kalbėjo, jog vien buvimas valdžioje konservatoriams buvo skausmingas.

„Rezultatas tai rodo, kaip ir Laisvės partijai. Bet Liberalų sąjūdžiui visiška sėkmė. Jie turi 9 merus, tokį rezultatą jie buvo pasiekę tik 2015 metais, kai turėjo 10 merų. Čia jau jų stiprus pasirodymas. Daugiamandatėje taip pat paaugino balsus. Tai jie nenukentėjo dėl buvimo valdančiojoje koalicijoje. Tai tada klausimas – ką bendro konservatoriai turi su Laisvės partija.

Gal čia buvo ideologinė krizė, ne taip senai buvo tam tikrų kultūrinių karų, kuriuose dažnai konservatoriai buvo tapatinami su Laisvės partija“, – įžvalgomis LNK eteryje dalijosi politologas A. Lašas.

Jis taip pat kalbėjo, jog rinkėjai Lietuvoje yra pakankamai konservatyvūs, todėl tai ir galėjo lemti prastoką Tėvynės sąjungos ir Laisvės partijos pasirodymą.

Visą pokalbį su politologu A. Lašu žiūrėkite čia: