Už rezoliuciją „Dėl teroristinės Rusijos įtakos apribojimo“ antradienį vieningai balsavo 114 Seimo narių.

Dokumente pabrėžiama būtinybė apriboti santykius su Rusijos Federacija ir visomis terorizmą remiančiomis ar jį vykdančiomis valstybėmis ir juos teisiškai apibrėžti ne tik nacionaliniu, Europos Sąjungos, bet ir tarptautiniu lygmenimis.

„Būtina kelti klausimą, kokių politinių ir teisinių priemonių turi būti imamasi ir koks turi būti jų įgyvendinimo mechanizmas, siekiant nustatyti Europos Sąjungos valstybių narių, tarp jų ir Lietuvos Respublikos, valstybinių institucijų, ūkio subjektų, fizinių ir juridinių asmenų santykį ne tik su Rusijos Federacija, kaip terorizmą remiančia ir jį vykdančia valstybe, bet ir su kitomis pripažįstamomis kaip terorizmą remiančiomis ir (ar) terorizmą vykdančiomis valstybėmis (taip pat ir kvazivalstybėmis)“,- sakoma rezoliucijoje, kurios projektą Seimui pateikė parlamentaras Raimundas Lopata.

Lietuvos Seimas, siekdamas užtikrinti Europos Sąjungos, taip pat ir Lietuvos nacionalinį saugumą ir atsparumą ateities grėsmėms, kviečia Europos Sąjungą ir jos valstybes nares bendrais veiksmais sukurti ir išplėsti Europos Sąjungos teisinę sistemą, pagal kurią valstybės būtų pripažįstamos terorizmą remiančiomis ir teroristines priemones naudojančiomis valstybėmis. Toms šalims, anot rezoliucijos, būtų taikomos tam tikros svarbios ribojamosios priemonės ir tai turėtų didelį ribojamąjį poveikį Europos Sąjungos santykiams su tomis šalimis, įskaitant ūkio subjektų veiklą, galimybę įsigyti nekilnojamojo turto Europos Sąjungoje ir pan.

Rezoliucijos autoriai kviečia įtraukti Rusijos Federaciją į tokį terorizmą remiančių valstybių sąrašą.

Jie taip pat ragina užtikrinti Europos Sąjungos sankcijų politikos įgyvendinimą, užkertant kelią bet kokiam sankcijų apėjimui, ištiriant tokius sankcijų pažeidimo atvejus ir už tai pažeidėjus patraukiant atsakomybėn. Rezoliucijoje siūloma apsvarstyti galimybę paskirti nuolatinį Europos Komisijos narį, atsakingą už sankcijų rengimo ir vykdymo priežiūrą.

ES šalys raginamos baigti kurti Rusijos Federacijos įšaldyto turto Europos Sąjungoje konfiskavimo teisinį režimą ir sukurti tarptautinį Rusijos agresijos sukeltos žalos atlyginimo mechanizmą kaip priemonę Ukrainai karo padarytai žalai atlyginti.

Seimas savo rezoliucija kreipiasi ir į savo sąjungininkes Europos Sąjungos ir NATO valstybes nares. Jos raginamos dėti maksimalias pastangas inicijuojant visapusišką tarptautinę Rusijos Federacijos izoliaciją, įskaitant, kiek tai susiję su jos naryste tarptautinėse organizacijose ir organuose (Jungtinėse Tautose ir kt.), uždarant ir uždraudžiant su Rusijos valstybe susijusias institucijas, kurios gali būti išnaudojamos dezinformacijos ir propagandos sklaidai ar panašiais tikslais. Taip pat siūloma apriboti Rusijos įtaką kitose srityse, įskaitant ekonomiką, finansus, mokslą, kultūrą, sportą, turizmą, socialinius tinklus ir pan.

Seimo priimtoje rezoliucijoje „Dėl teroristinės Rusijos įtakos apribojimo“ taip pat yra išdėstyti pasiūlymai Lietuvos Vyriausybei.
Dokumente siūloma tarptautiniu lygmeniu kelti Rusijos Federacijos pripažinimo terorizmą remiančia ir vykdančia valstybe klausimą. Europos Sąjungos lygmeniu siūloma siekti, kad už teroristinės valstybės veiksmus atsakingos politinės partijos, palaikančios Rusijos karą prieš Ukrainą, t. y. partija „Vieningoji Rusija“, Rusijos Federacijos Komunistų partija, Rusijos liberalų demokratų partija, „Teisingoji Rusija“, ir visi tų partijų nariai būtų įtraukti į Europos Sąjungos sankcijų sąrašus.

Lietuvos Vyriausybė raginama pateikti Seimui teisės aktų pakeitimus, kuriais būtų griežtinama teisinė atsakomybė už tarptautinių sankcijų įgyvendinimo ir mėginimo sankcijas apeiti pažeidimus.
Strateginių prekių kontrolę atliekančias institucijas siūloma įpareigoti sukurti veikiantį nacionalinį kontrolės mechanizmą ir priemones, kurios užtikrintų ne tik dvejopo naudojimo prekių, bet ir galimai dvejopo naudojimo prekių arba jautrių technologijų, kurios gali būti panaudotos karinėms reikmėms, eksporto ir tranzito kontrolę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją