Pirmadienį apie 10 ryto ugniagesiams pranešta, kad skęsta vyras netoli Trakų. Termometrų stulpeliai kyla, o ledas ant vandens telkinių sparčiai plonėja. Tačiau žvejams tai nė motais ir rizikuoja net savo gyvybe.

„Žmogus yra įkritęs, radome mobilųjį telefoną, žvejybinį inventorių, rūbus. Kiek girdėjau, policija pranešė, kad atvyko ne vienas, su kompanija. Tai tie žmonės informaciją policijai davė. Matote, yra ta eketė ir ten žmogus yra įlūžęs po ledu“, – LNK pasakojo Trakų ugniagesių pamainos vadas Robertas Matulevičius.

Ir ugniagesiams pasiekti eketę nebuvo lengva – ledas ant vandens telkinio tiesiog lūžta.

„Dabar narai ruošia įranga. Gylis vandens – apie 15 metrų. Sakė, kad matomumas nėra iš geresnių. Buvo sunku ugniagesiams užeiti ant to ledo. Reikėjo lieptą surasti, bet suradome.

Žvejai turi susimąstyti – saulė kepina... Tai čia yra ne ledas, o košė. Tai yra labai pavojinga, baisu yra“, – kalbėjo R. Matulevičius.

Nuskendęs vyras rastas ir ištrauktas apie 13 valandą.

Prieš vidurdienį ugniagesiams buvo pranešta apie dar vieną skęstantį žveją Vilniaus rajone. Laimei, vyrą pavyko išgelbėti.

Ir dar nebuvo pabaiga. Po pietų juos pasiekė dar vienas pagalbos šauksmas iš Jonavos rajono Ruklos miestelio. Pranešta apie tvenkinyje šalia ugdymo įstaigos skęstančius du vaikus. Vietinė žiniasklaida skelbė, kad vieną vaiką dar iki atvykstant ugniagesiams išgelbėjo pro šalį važiavę kariai. Pagalbai jie panaudojo šuns pavadį.

„Ledas yra saugus, kai jis yra žalios spalvos, ar su melsvu atspalviu. Bet jeigu jis yra gelsvas arba baltai matinis, jeigu einant vanduo skiriasi, arba traška ledas – nereikėtų lipti ir bandyti ledo galimybės“, – LNK žinioms sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Loreta Naraškevičienė.

Jonavos rajone išgelbėti vaikai – 10 ir 13 metų. Laimei, jie atsipirko tik išgąsčiu ir sušalo. Mažamečiai buvo perduoti medikams.

Sekmadienio pavakare gelbėtojai iš vandens išgelbėjo du žvejus Kupiškio mariose.

„Saugus atstumas yra 3–5 metrai nuo įlūžusio žmogaus. Ir reikėtų turėti virvę, ar lazdą, kurią būtų galima paduoti, kad žmogus galėtų įsikibti. Nestovėti ant ledo reikėtų, o gulėti. Kad neįlūžtų“, – sakė L. Naraškevičienė.

Ir nors pirmadienį tiek suaugę, tiek ir vaikai ant ledo lipa drąsiai, gelbėtojai turi vieną prašymą.

„Tai jau yra tas laikas, kai griežtai draudžiama lipti. Čia jau net ne ledas“, – sakė Trakų ugniagesių pamainos vadas R. Matulevičius.

Artimiausiu metu ledo bus vis mažiau, nes pavasario šiluma įsibėgėja. Sinoptikai fiksuoja ir sekmadienį tituluoja kaip šilčiausią šių metų dieną. Pasiekta 15 laipsnių šiluma.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: