Pirmadienį prasidėjo Kinijos vadovo vizitas Maskvoje, pasirodė pirmieji oficialūs pareiškimai.

V. Putinas, nežiūrint į diplomatinių blėnių gausą Kinijos siūlomo „konflikto Ukrainoje sureguliavimo“ plano atžvilgiu, pareiškė, kad „Rusija yra atvira deryboms“.

„Xi, it šeimininkas, apsiribojo diplomatinėmis banalybėmis. Tuo tarpu, Vakarai šio vizito kontekste siunčia labai aiškią žinią. JAV Pekino planą pavadino būdu Rusijai duoti laiko sustiprėti ir pasiruošti naujam puolimui“, – pabrėžia ekspertai.

Amerikiečiai taip pat kinams priminė, kad Xi susitinka su tarptautiniu nusikaltėliu. Tuo pačiu JAV paskelbė naują karinės pagalbos Ukrainai paketą, o ES anonsavo siekį už 2 mlrd. eurų nupirkti ukrainiečiams šaudmenų.

„Didelis žaidimas prasidėjo, ponai prisiekusieji“, – rašo karo ekspertai ir apžvelgia tai, kas praėjusią parą nutiko fronte.

Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius pabandė atakuoti Novoselivskę, tačiau ukrainiečiai apsigynė. Taip pat rusai išliko aktyvūs šiauriniame flange, tačiau čia jų atakos baigėsi nesėkme.

Kremina. Rusai toliau spaudžia prie Dibrovos, bando prasimušti link Zaričnės. Ukrainiečiai šiuos bandymus „nunulino“, tačiau agresorius išlaiko iniciatyvą savo rankose. Rusai taip pat vykdė lokalias atakas link Makijivkos ir Kreminos pietvakariuose.

Lisičianskas. Ukrainiečiai apsigynė prie Bilohorivkos ir Spirnės, kontaktinė linija stovi kaip įkalta.

Donecko kryptis

Bachmutas, Berhivka – Rozdolivka. Chromovės – Bohdanivkos ruože ukrainiečiai toliau stovi mūru ir neužleidžia pozicijų. Tinkamai įrengta gynyba visada atperka tą vargą ją įrenginėjant.

Orikhovo Vasilivkos – Zeleznianskės – Vasyukivkos (link Slaviansko) ruože rusai po truputį stumiasi tiek link kanalo, tiek link Pryvilios.

Pasiekus kanalą ir pradžiūvus žemei jie gali imti puolimą vystyti į pietus, taip iš užnugario bandyti apeiti neįkandamu riešutu tapusį Chromovės – Bohdanivkos ruožą.

Vasiukivkos – Rozdolivkos – Veselės (link Siversko) ruože ukrainiečiai toliau tvirtai laiko pozicijas.

Mieste situacija išlieka labai sudėtinga, tačiau ukrainiečių atramos punktų sistema laikosi. Rusams pavyko nežymiai išplėsti savo placdarmą pietinėje miesto dalyje. Mūšis tęsiasi.

Časiv Jaro – Ivanivskės kelyje agresoriui pavyko nežymiai pasigerinti savo taktinę padėtį „niekieno žemėje“, tačiau esmės tai nekeičia. Ukrainiečiai išlaiko pozicijas.

Avdijivka – Marijinka. Rusai intensyvina puolimą Avdijivkoje įtvirtinto rajono šiauriniame flange.

Išnaudodamas pastarųjų dienų taktinę sėkmę prie Krasnohorivkos, agresorius veržiasi link Stepnovės ir Berdičivo, vyksta labai intensyvūs mūšiai, jų rezultatas kol kas dar nėra aiškus.

Viena vertus, rusų tikslas išlieka tas pats – atkirsti Avdijivką nuo aprūpinimo kelių (tame tarpe ir geležinkelio).

Jei rusams pavyktų užimti šias dvi gyvenvietes, ukrainiečių tiekimas ir pajėgų rotacijos iš esmės priklausytų nuo vienintelio liekančio didesnio kelio per Orlivką, kurį ekspertai minėjo ankstesnėse apžvalgose.

Aplink šią gyvenvietę gausu vandens telkinių, tad padėtis būtų kažkuo panaši kaip prie Bachmuto. Kita vertus, nors rusai ir įsitvirtina Krasnohorivkoje, tačiau ši gyvenvietė yra žemumoje ir taktine prasme rusams svarbu kuo skubiau išplėsti placdarmą tam, kad įsitvirtintų aukštumose. Priešingu atveju jie atsidurs panašioje padėtyje kaip prie Vuhledaro ar Ivanivskės.

Vuhledaras. Mūšiai tęsiasi pietinėse ir rytinėse Vuhledaro prieigose. Agresorius nebegali toliau pasistūmėti, ukrainiečiai laiko jį užfiksavę sąlyginai nedideliame placdarme.

Zaporižios ir Pietų kryptyse be pakitimų.

Tiesa, Ukrainos karinė žvalgyba paskelbė laikinai okupuotoje teritorijoje (t.y. priešo gynybos gilumoje) likvidavusi kolaborantą S. Moskalenko. Jis Nova Kachovkoje organizavo ukrainiečių kankinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)