ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui Ruslanui Stefančukui.
Tokį nutarimo projektą iš Seimo tribūnos ketina pristatyti Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus.
Įvertinusi gautus juridinių ir fizinių asmenų siūlymus, teikti parlamentui Č. Juršėno ir R. Stefančuko kandidatūras nutarė Seimo Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisija.

Lietuvos Respublikos Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę laureatams planuojama įteikti šių metų gegužės 16 d.

Česlovas Juršėnas yra 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, 1992–2012 m. buvo Seimo narys, 1992–1996 m. ir 2008 m. vykdė Seimo Pirmininko pareigas, 2000–2004 m., 2004–2008 m. ir 2008–2012 m. buvo Seimo Pirmininko pavaduotojas. Eidamas šias pareigas, Č. Juršėnas daug prisidėjo prie demokratijos, parlamentarizmo raidos ir valstybingumo stiprinimo Lietuvoje.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, Seimo Pirmininkas Č. Juršėnas vedė Lietuvos parlamentą demokratijos keliu – rengė įstatymus, taip pat Seimo statutą, kuris nustatė demokratiško parlamento darbo taisykles.
Č. Juršėnas yra knygų apie Seimo veiklą ir parlamentarizmą Lietuvoje redakcinių komisijų narys ir bendraautorius, visuomeniniais pagrindais vykdantis Seimo Pirmininko patarėjo pareigas.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas R. Stefančukas yra vienas iš valstybės lyderių, stojęs kovos už Ukrainos laisvę priešakyje, savo asmenine lyderyste, drąsa ir pavyzdžiu įkvepiantis ukrainiečius priešintis Rusijos agresijai. Jis telkia demokratinio pasaulio parlamentinę bendruomenę už savo tėvynės laisvę.

R. Stefančukas 2022 m. ne kartą kreipėsi į demokratinių šalių parlamentus, taip pat Europos Parlamentą, NATO Parlamentinę Asamblėją, ragindamas suteikti Ukrainai šalies kandidatės į Europos Sąjungą statusą, stiprinti karinę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai.

R. Stefančukas tarptautinėje bendruomenėje vertinamas kaip tvirtas Ukrainos euroatlantinės integracijos šalininkas ir advokatas, taip pat jis yra vienas iš pagrindinių būtinų Ukrainai reformų ir teisėkūros iniciatyvų autorių ir varomųjų jėgų.

Aukščiausiu Seimo apdovanojimu – Aleksandro Stulginskio žvaigžde – siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)