Tokį sprendimą priėmė 7 komisijos nariai, valdančiosios daugumos atstovai. Posėdyje nedalyvavo nei pats A. Stončaitis, nei kiti opozicinių frakcijų nariai.

Pasak posėdžio metu kalbėjusio Seimo vicepirmininko Jurgio Razmos, pastarasis komisijos narių sprendimas tėra teisinis formalumas, atliepiant parlamento teisės departamento pastabas.

„Šiandien tikrai jau nebereikia mums plėtoti tos esminės diskusijos dėl nepasitikėjimo turinio, tą esame padarę. Nepasitikėjimą esame išreiškę. Yra likęs tik formalus veiksmas, kurį nurodė teisės departamentas – kad turime balsuoti dėl formalaus kreipimosi į Seimo pirmininkę. Aš siūlau čia be didelių diskusijų balsuoti, nes toks yra savaime suprantamas dalykas, sekantis iš pareikšto nepasitikėjimo“, – sakė J. Razma.

„Teisės departamentas, kur pateikė išvadą – labai svarbu, kad nekvestionuoja išreikšto nepasitikėjimo“, – konservatoriui antrino Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Po šio sprendimo, nepasitikėjimo A. Stončaičiu klausimas persikels į plenarinių posėdžių salę. Seimo statute numatyta, kad savo poziciją Seimo nariai išreiškia slaptu balsavimu. Visgi, kad pasitikėjimą paradęs politikas būtų pašalinamas iš posto, tam turi pritarti parlamento dauguma – nutarimą turėtų palaikyti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

ELTA primena, Antikorupcijos komisijos nariai nepasitikėjimą A. Stončaičiu išreiškė dar sausio mėnesį po to, kai lapkričio 7 ir 9 dienomis viešojoje erdvėje publikuoti straipsniai, kuriuose buvo teigiama, kad A. Stončaičiui 2019 m. neva neturėjo būti išduotas leidimas dirbti su įslaptinta informacija.

Seime buvo gauti Policijos ir Valstybės saugumo departamentų raštai, kurie patvirtino, kad leidimas A. Stončaičiui dirbti su įslaptinta informacija išduotas teisėtai.

Visgi, valdančiųjų frakcijų seniūnai kreipėsi į Seimo opoziciją, prašydami deleguoti naują mažumos atstovą į Antikorupcijos komisijos pirmininko postą vietoje A. Stončaičio. Priešingu atveju politikai tikina sieksią A. Stonaičio atstatydinimo Seimo Statuto numatyta tvarka.

Opozicinių frakcijų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Darbo partijos, Lietuvos regionų, Lietuvos socialdemokratų partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – atstovai raštu informavo valdančiuosius, kad jokių abejonių dėl A. Stončaičio tinkamumo eiti Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigas neturi, todėl kitos kandidatūros į šias pareigas neketina svarstyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją