„Apie šį atvejį išgirdome iš žiniasklaidos, tačiau mes kaip tik pasitikrinome informaciją. T. y., vakar, Rudaminos apylinkėje balsų skaičiavimą stebėjo mūsų nepriklausoma stebėtoja, kuri yra atitinkamai parengta stebėti balsų skaičiavimą. Iš to, ką ji pateikė, mes nefiksavome absoliučiai jokių pažeidimų – bent jau Rudaminos apylinkėje“, – pirmadienį Seime surengtos spaudos konferencijos metu kalbėjo L. Petreikis.

Pasak „Baltųjų pirštinių“ vadovo, Rudaminos rinkimų apylinkėje balsų skaičiavimą sekė ne tik jų organizacijos, bet ir politinių partijų – taip pat ir LLRA-KŠS – deleguoti atstovai.

„Mes turime informaciją būtent iš šios stebėtojos, kad ji nebuvo viena. Balsų skaičiavimą Rudaminos apylinkėje kartu stebėjo tiek socialdemokratų deleguotas stebėtojas, tiek ir Lenkų rinkimų akcijos“, – akcentavo jis.

VRK: LLRA-KŠS gali kreiptis į savivaldybės rinkimų komisiją

Tuo metu Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Maksimas Reznikovas tvirtina, kad turėdami įrodymų apie galimus pažeidimus, LLRA-KŠS atstovai gali kreiptis į savivaldybės rinkimų komisiją, kuri savo ruožtu įvertintų pateiktą skundą.

„Savivaldybės rinkimų komisija vertins visas aplinkybes. Jeigu tas sprendimas priimtas netenkintų skundą pateikusio kampanijos dalyvio, tada skundą vertintų VRK“, – teisines aplinkybes komentavo M. Reznikovas.

Jeigu savivaldybės rinkimų komisija nuspręstų atmesti LLRA-KŠS skundą, partija galėtų kreiptis į pačią VRK, kuri privalėtų priimti sprendimus dėl partijos kreipimosi dar šią savaitę.

„Nesinori kalbėti tuščiai, bet mes turime rinkimų organizavimo sistemą, mes turime griežtą įstatymą ir yra numatytas kelias įvertinti tokias abejones ir jas išsklaidyti“, – tvirtino VRK narys.

Be to, M. Reznikovas pažymėjo, kad tiek Rudaminos rinkiminėje apylinkėje, tiek rajono savivaldybės apygardoje komisijoms pirmininkauja LLRA-KŠS atstovai.

ELTA primena, kad pirmadienio rytą kalbėdamas žurnalistams LLRA-KŠS lyderis W. Tomaszewskis tvirtino, kad rinkimų Vilniaus rajone, kur partijos kandidatui Waldemarui Urban nepavyko išplėšti pergalės, jis negali vadinti laisvais.

Politikas išdėstė eilę rinkimų pažeidimų, kuriuos, pasak jo, užfiksavo jo partiečiai. Jis teigė, kad Rudaminos rinkimų apylinkėje dirbusi komisija paslėpė 100 balsavimo biuletenių, kurie būtų esmingai pakeitę rinkimų rezultatus.

Be to, W. Tomaszewskis pabrėžė, kad balsavimo procesus trikdė rinkimus stebėję savanoriai, dėl ko, anot jo, dalis rinkėjų negalėjo išreikšti savo valios.