Sekmadienį įvykusiame antrajame rinkimų ture tik 3 iš 11 konservatorių kandidatų pasiekė pergalę.

Pirmadienį A. Ažubalis feisbuke pareiškė, kad Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pralaimėjimą savivaldos rinkimuose lėmė susitapatinimas su Laisvės partija.

„Susitapatinimas ar net dalinis politinių nuostatų bei vertybių perėmimas iš koalicijos partnerio – Laisvės partijos, didžia dalimi lėmė TS – LKD pralaimėjimą savivaldos rinkimuose. Viliuosi, kad ryžto permąstyti kuriuo keliu toliau partija turi eiti, partijoje yra“, – feisbuke rašė politikas.

Audronius Ažubalis

Tiesa, Tėvynės sąjungos rezultatą pralaimėjimu laiko ne visi konservatoriai.

Juknevičienė: pergalė Vilniuje yra istorinė

Europarlamentarė R. Juknevičienė pirmadienį feisbuke klausia: „Ar tikrai savivaldybių rinkimai tokie blogi TSLKD, kaip skelbia DELFI antraštės?“

Politikė pati atsako į savo klausimą – „aišku, kad ne“.

Anot R. Juknevičienės, pergalė tiesioginiuose rinkimuose Vilniuje yra istorinė.

„Dar prieš gerą mėnesį ne vienas politologas bendražygius išdavusį Majauską vainikavo meru, nepadėjo ir antrajame ture prieš Valdą ir konservatorius suvienytos visos tamsiausios jėgos. Klaipėdoje konservatoriai antrajame tiesioginių rinkimų ture – jau pasiekimas! Regionuose patyrėm skaudžių pralaimėjimų, tas tiesa. Tam yra daug objektyvių priežasčių, bus daug analitikos“, – feisbuke rašė ji.

Politikė aiškino, kad verta padėkoti kiekvienam, kuris tokiomis aplinkybėmis kovojo ir yra pasiruošę toliau atkakliai dirbti.

„Dar nebuvo Lietuvoje taip, kad valdžios partijos patirtų laiminčią bangą. Tokių išbandymų, kurie teko mūsiškiams, nebuvo niekada – pandemija, migrantų krizė, karas, energetikos kainos, bendra infliacija, maršistų neregėto masto neapykantos srutos! Noriu padėkoti žmonėms, kurių nepaveikė neapykanta, kurie ištikimai drauge kuria valstybę. Su jumis ir esame vakarietiška, vis labiau nuo sovietinės praeities tolstanti Lietuva. Ateis laikas, kai jaunos kartos balsas taps lemiantis ir Lietuvos provincijoje“, – rašo europarlamentarė.

R.Juknevičienė rezultatą Vilniaus rajone, kur laimėjimą per plauką pasiekė socialdemokratas R. Duchnevičius, laiko „didele bendra pergale“.

„Čia TSLKD rėmėjų balsas nulėmė labai daug!“, – teigia ji.

Rasa Juknevičienė

Vyšniauskas: svarbu turėti nuoširdžią refleksiją

Konservatorių rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas pirmadienį feisbuke teigė ypač besidžiaugiantis V. Benkunsko rezultatu.

Tačiau jis pripažįsta, kad ne viskas yra gerai: „Vis dėlto, visoje kitoje Lietuvos dalyje sėkmės stokojome. Manau, kad vienos priežasties tam nėra. Daug dalykų susidėjo į vieną krepšį. Žvelgiant į ateitį, dabar svarbu turėti rimtą analizę ir nuoširdžią refleksiją. Tuo keliu ir eisime“.

Masiulis: koks gali būti antausis, jei laimėjome Vilnių?

Konservatorių Seimo narys Kęstutis Masiulis pirmadienį feisbuke cituoja antraštes, teigiančias, kad „švenčia valstiečiai ir socialdemokratai, konservatoriams – rinkėjų antausis“.

„Ar tikrai?, – klausia jis. – TS-LKD prarado kelias merų pozicijas mažose savivaldybėse. Gaila, nes kai kurie tikrai iniciatyvūs ir gerai dirbę merai buvo pakeisti. Bet koks gali būti antausis, kai laimimas didžiausio miesto mero postas. Vilniuje 590 tūkst. gyventojų, kai mažosiose savivaldybėse po kelis ar keliolika tūkst... Vilniuje konservatoriai laimėjo pirmą kartą tiesioginius rinkimus, o apskritai mero postą pirmą kartą po 12 metų pertraukos“.

K. Masiulis klausia, ar iš tiesų socdemai ir valstiečiai laimėjo.

„Kitų keturių didelių miestų merų postus laimėjo „komitetininkai“. Tai ką tada laimėjo kairieji? Bet kuri Vilniaus seniūnija dydžiu pranoksta daugelį savivaldybių, o neretai ir dvi ar net tris! Seimo rinkimuose komitetai nedalyvauja, todėl gera proga TS-LKD sustiprinti pozicijas miestuose ir atgauti mažesnėse savivaldybėse, taigi visos galimybės kituose Seimo rinkimuose būti pirmoje vietoje!“, – optimizmo nepraranda K. Masiulis.

Penkiose savivaldybėse mero postai atiteko Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, kurių kandidatas Saulius Jauneika pirmame ture laimėjo Molėtuose, Palangoje – Šarūnas Vaitkus. Antrame ture mero postą pasiekė Dainius Bardauskas Kupiškio rajone, Pasvalio rajone – Gintautas Gegužinskas. Vilniuje Artūrą Zuoką nurungė Valdas Benkunskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)