„8 merai – mes tiek praeitoje kadencijoje neturėjome, rezultatas geresnis merų skaičiumi. Bendras vertinimas yra labai neblogai, gerai. Manau, kad tie, kurie domisi politika ir tie, kurie skaičiuoja, supranta, kad LVŽS nacionaliniuose rinkimuose turėtų paimti dalį balsų, kuriuos gavo komitetai“, – ELTOS surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Karbauskis.

Jis pasidžiaugė rinkimų rezultatais Klaipėdoje bei rinkimų komitetų pasirodymais.

„Daugelis tų komitetų yra mūsų idėjiniai partneriai, mes su jais dirbame savivaldybėse“, – paaiškino partijos lyderis.

R. Karbauskis taip pat akcentavo, kad šie rinkimai, anot jo, parodė, jog valstiečiai „nepriklauso nuo Sauliaus Skvernelio palaikymo arba buvimo LVŽS“.

„Galbūt dėl to, kad Skvernelis, būdamas liberalų, jis kai kuriems mūsų rinkėjams vertybine prasme nepatiko. Šiuo atveju išsigryninimas įvyko“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Kalbėdamas apie dešinių partijų pasirodymą, jis rezultatus aiškinuo tuo, kad, anot jo, konservatoriai, tapę liberalais, nebegali pritraukti tokio palaikymo, o tuo metu Liberalų sąjūdžio kandidatai, kaip įvertino LVŽS lyderis, buvo įdomūs.

„Mūsų rezultatas yra tikrai geras, bet jis nėra mums netikėtas. Matome įrodymą visiems, kurie domisi politika, kad mus per anksti nurašyti“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Tubis: demokratija prasideda nuo Anykščių

Spaudos konferencijoje dalyvavo ir rinkimų epicentre savotiškai atsidūręs, išrinktasis Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis.

Jis sakė besijaučiantis tikrai išrinktas rinkėjų, nepaisant viso chaoso rinkimų laikotarpiu.

„Labai džiaugiuosi tiek valstiečių partijos, tiek anykštėnų palaikymu ir pirmame, ir antrame ture. Aš turėjau tik tris dienas agituoti antrame ture ir man tikrai pavyko laimėti beveik 6 proc. prieš savo varžovą. Manau, kad anykštėnai pasitiki, o jų balsas yra svarbiausias.

Pasakyčiau, kad demokratija prasideda nuo Anykščių. Jei kažkas Vilniuje galvoja, kad ne tie laimėjo, ir dar kartą, vėl bandys trukdyti bei organizuoti naujus rinkimus, tai būtų visiškai nesąžininga pirmiausia pačių rinkėjų atžvilgiu, ir visiškai sužlugdytų pasitikėjimą tiek valstybe, tiek rinkimų sistema“, – komentavo politikas.

Kęstutis Tubis

Rinkimų rezultatais džiaugėsi ir Kaune mero kėdės siekęs Aurelijus Veryga, kuris pakartojo partijos lyderio mintį, jog „be reikalo mus buvo pradėję laidoti.“

„Šitas naratyvas galutinai, aš manau, dabar bus užbaigtas“, – sakė valstiečių atstovas.

Tikisi pokyčių nacionaliniuose rinkimuose: yra tikslas, kad liberalus košmaras baigtųsi

R. Karbauskis pakomentavo ir partijos planus nacionaliniuose rinkimuose.

„Jei kalbėtume apie mūsų tikslus, tai pirmiausia tikslas yra, kad pasibaigtus šis dabar 2,5 metų (trunkantis) liberalus košmaras“, – teigė LVŽS pirmininkas.

„Nuojauta sako, kad dabartiniai savivaldos rezultatai ir tai, kad ši valdžia nacionaliniame lygyje bus dar 1,5 metų, tai ji dar pablogins savo situaciją, nes jokių pokyčių į gerą pusę negali atsitikti – tiesiog nėra kompetencijų ir ketinimų“, – tvirtino R. Karbauskis.

LVŽS iškovojo merų kėdes 8 savivaldybėse: Anykščių, Ignalinos, Klaipėdos, Radviliškio, Skuodo, Šakių, Šiaulių rajonuose ir Visagine.

Tiesa, dėl K. Tubio, laimėjusio Anykščių rajone, dar gali būti pokyčių, nes dešinieji dėl situacijos Vyriausiajam administraciniam teismui yra pateikę skundą, kuriuo prašo šioje savivaldybėje naujų rinkimų.

K. Tubis surinko 51,86 proc. rinkėjų balsų. Socialdemokratas Dainius Žiogelis surinko 45,75 proc. balsų ir liko antroje vietoje.

Anykščių rajono savivaldybės taryboje 7 vietas laimėjo LVŽS, po 5 mandatus laimėjo socialdemokratai ir konservatoriai. Po 4 atstovus taryboje turės Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir Liberalų sąjūdis.

Kaip jau buvo rašyta, VRK susilaukė daug kritikos dėl sumaištį sukėlusių sprendimų Anykščių ir Visagino savivaldybėse. Šiose savivaldybėse po pirmojo mero rinkimų turo iš kovos buvo pašalinti, o po to vėl grąžinti du kandidatai.

Panevėžio apygardos teismui vasarį nusprendus, kad K. Tubis yra kaltas dėl prekybos poveikiu ir jam uždrausta ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje, kovo 7 d. VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, pašalino politiką iš rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrą turą.

Šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas panaikino VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų, komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos.

Į panašią situaciją buvo patekusi ir Visagine į meres antrajame ture kandidatavusi Dalia Štraupaitė. Tiesa, antrame ture politikė nusileido valstiečiui Erlandui Galaguz.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)