„Tiek merai, tiek savivaldybių tarybų nariai, tiek Seimo nariai net dirbdami opozicijoje, kelia klausimus, ieško sprendimo būdų. Tai parodo, kad mes esame atvira partija, suprantanti Lietuvos žmonių problemas, neskirstome žmonių į miesto ir kaimo. Mes vienintelė partija, kuri turi atstovus visoje 60 savivaldybių“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Pasak V. Blinkevičiūtės, už LSDP balsavo virš 200 tūkstančių žmonių, partija gavo 100 mandatų daugiau nei prieš 4 metus ir 17 išrinktų merų. 6 iš jų išrinkti pirmą kartą.

Vilniaus rajone meru tapo socialdemokratas Robert Duchnevič, surinkęs 50,2 proc. rinkėjų balsų. Jis nedideliu skirtumu aplenkė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškųjų šeimų sąjungos kandidatą Waldemar Urban, surinkusį 49,07 proc.

„Mūsų meras išrinktas Vilniaus rajone, tai didžiulis pasiekimas. Robertas yra pats jauniausias meras visoje Lietuvoje“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Vilija Blinkevičiūtė

V. Blinkevičiūtės teigimu, šie rinkimai itin nesėkmingi buvo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąjungai.

„Drįsčiau teigti, kad jiems tai yra pralaimėjimas. Prieš 4 metus buvo išrinkta 11 metų, dabar vos 5. Tai dar kartą parodo, kad nėra lietuvių pasitikėjimo konservatorių partija, jie dėl to turėtų daryti išvadas. Manau, kad tai labai akivaizdu, kad žmonės vertina ir tuos sprendimus, kurie priimami valdančiosios daugumos, kur pagrindinį vaidmenį vaidina konservatoriai. Tai parodo, kad nesugeba tvarkytis su infliacija, maisto kainomis augančiomis, energetikos kainomis, kelių ir tiltų būkle, žmonių pajamos nepakankamos. Tai labai rimtas signalas konservatorių partijai“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Pasak V. Blinkevičiūtės, šie rinkimai gali būti indikacija ir artėjantiems Seimo, Europos parlamento ir Prezidento rinkimams.

„Kai yra stiprūs merai, savivaldos nariai, yra pasitikėjimas ir respublikinio masto rinkimuose. Esu įsitikinusi, kad tai susiję dalykai“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Į klausimą, ką LSDP paskirs į Prezidento rinkimus, partijos pirmininkė neatsakė. Pasak jos, šis klausimas dar bus sprendžiamas.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs R. Duchnevič sakė, kad taryba su meru turės sėsti prie bendro stalo.

Robertas Duchnevičius

„Visi turėsime pirmą kartą sėsti prie bendro stalo ir susidėlioti prioritetus. Nenoriu gadinti to, kas Vilniaus rajone padaryta gero. Manau, galime susėsti ir dirbti kartu“, – sakė R. Duchnevič.

Pasak R. Duchnevič, kol kas skambučio iš savo oponento ir sveikinimo su pergale dar negavo.

„Aš suprantu, kad nėra paprasta, kai viena politinė partija, tarkime, 30 metų vadovauja vienai savivaldybei ir tai yra didelė savivaldybė, tai tikrai šitai reikia suvirškinti. Ir buvo tikrai labai daug resursų mesta į rinkimus. Aš tai priimu normaliai, po pirmo turo mes neturėjome, ką pralaimėti, o oponentams, aišku, buvo sunku. Didelis ir administracinis resursas veikė, dirbo“, – sakė pašnekovas.

Visgi R. Duchnevič nemano, kad nepasveikinimas su pergale rodo būsimus toksiškus santykius su LLRA-KŠS.

„Aš manau, kad tai dar nerodo, kad bus toksiški santykiai, tiesiog labai sunku turbūt suvirškinti šią informaciją. Partija tikriausiai buvo pasiruošusi švęsti, o čia matome, kad labai mažu skirtumu laimėjo kitas kandidatas“, – sakė R. Duchnevič.

Antrasis turas Vilniaus rajono mero rinkimuose įvyko pirmą kartą, po dešimtmečius trukusio LLRA-KŠS valdymo. R. Duchnevičiui palaikymą pastarosiomis savaitėmis išreiškė premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimo nariai iš konservatorių partijos, Vilniaus rajono Centro koalicijos atstovai bei visuomenininkas Andrius Tapinas, skiriantis didelį dėmesį kandidato R. Duchevič sėkmei prieš antrąjį rinkimų turą.

Vilniaus rajono savivaldybės taryboje 18 mandatus iškovojo LLRA-KŠS (49,03 proc.), 7 mandatai teko LSDP (18,82 proc.). Centro dešinės koalicija (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Laisvės partija) gavo 6 mandatus (17,56 proc.).

LLRA-KŠS turi pakankamai mandatų, kad jai nereikėtų koalicijos partnerių ir galėtų turėti daugumą savivaldybės taryboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)