Delfi sekmadienio pavakarę kalbinta J. Kašėtaitė pasakojo, kad dėl papildomų stebėtojų registravimo Vilniaus miesto savivaldybėje į VRK partija kreipėsi dar savaitės pradžioje, stebėtojai buvo registruoti, bet dabar, anot jos, jiems neleidžiama atlikti savo darbo.

„Mes po pirmojo turo pasižiūrėjome apylinkes, kur mes neturėjom nei komisijos pirmininkų, nei komisijos narių ir pasiskyrėm savo stebėtojus į tas apylinkes, kur kilo daugiausia įtarimų. Mes to neviešinom, tiesiog sakėm sustiprinam tas pozicijas ir pasižiūrim.

Juos užregistravome savaitės pradžioje, VRK išdavė stebėtojo pažymėjimus žmonėms, juos kaip ir patvirtino, kad galimi stebėtojai, o šiandien mes gavome žinių, kad juos atšaukė.

Mūsų stebėtojas nuvažiavo į Baltupius stebėti ir jo neįleido. Apeliuojama į tai, kad netinkami stebėtojai yra dėl to, kad jie buvę kandidatais ir juos atšaukė. Mūsų VRK neinformavo anksčiau, kad jie netinkami, plius jiems išdavė stebėtojo pažymėjimus, o šiandien jų neįleidžia“, – pasakojo A. Zuoko štabo vadovė.

Iš viso, pasak jos, 28 žmonėms, pasiūlytiems partijos „Laisvė ir teisingumas“, nebeleidžiama stebėti rinkimų. Šie visi žmonės, anot J. Kašėtaitės, buvo kandidatai pirmajame rinkimų ture, tačiau nebūtinai rinkimuose dalyvavo su partija „Laisvė ir teisingumas“.

A. Zuoko štabo vadovė pasakojo bandžiusi aiškintis situaciją su VRK.

„Kai mes jiems skambinomės, aiškinomės kodėl, jie sakė, pas mus čia vidinės nuostatos. Tas vidines nuostatas aš galiu ir šiandien pasirašyti. Bet jei išduoda VRK stebėtojo pažymėjimą, tai jis patikrinta žmogų, ar jis gali būti [stebėtoju], ar negali. Pažymėjimai buvo išduoti savaitės pradžioje, <...>, o dabar paskutinę dieną, tada, kada realiai mes nebegalime nieko pakeisti, jie juos atšaukė“, – piktinosi J. Kašėtaitė.

Delfi žiniomis, su analogiška situacija susidūrė ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

VRK: kandidatai nė viename ture negali būti stebėtojais

Pagal Rinkimų kodeksą, rinkimų stebėtojais gali būti rinkėjai ir užsienio valstybėms ar tarptautinėms organizacijoms atstovaujančių subjektų pasiūlyti asmenys.

Rinkimų stebėtoju rinkimų apygardoje negali būti tos savivaldybės, kurios teritorija patenka į rinkimų apygardą, kurioje stebėtojas turi teisę stebėti rinkimus, meras, savivaldybės administracijos direktorius, jų pavaduotojai, seniūnai ir jų pavaduotojai, taip pat asmenys, kurių statusas nesuderinamas su rinkimų stebėtojo statusu pagal Rinkimų kodekso 26 straipsnio 4 dalį.

Šioje dalyje numatomi reikalavimai rinkimų komisijos nariui ir rašoma, kad juo negali būti kandidatas, kitos rinkimų ar referendumo komisijos pirmininkas ar narys, piliečių iniciatyvinės grupės referendumui surengti narys, rinkimų ar referendumo stebėtojas, atstovas rinkimams ar referendumui, negali užsiimti veikla, susijusia su rinkėjų, remiančių kandidatą ar kandidatų sąrašą, parašų rinkimu, taip pat piliečių, remiančių referendumo paskelbimą, rinkėjų parašų rinkimu.

VRK svetainėje nurodoma, kad „stebėtoju negali būti tos savivaldybės, kurios teritorijoje stebėtojas turi teisę stebėti rinkimus arba kurios teritorija patenka į rinkimų apygardą, meras, administracijos direktorius, jų pavaduotojai, seniūnai, jų pavaduotojai, rinkimų komisijos nariai, kandidatai, rinkimų komisijos darbuotojai (pvz. informatikai ar buhalteriai), taip pat – nepilnamečiai asmenys“.

Delfi kalbinta VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė patikino, kad kandidatai nei pirmame, nei antrame rinkimų ture stebėtojais būti negali.

„Kandidatai negali būti stebėtojais nepaisant to, kad yra antras turas ir tas kandidatas antrame ture nebedalyvauja“, – komentavo I. Ramanavičienė ir patvirtino, kad tokios nuostatos plaukia iš Rinkimų kodekso.

„VRK pažymi, kad kandidatai negali būti stebėtojais nesvarbu, kuriame ture norėtų stebėti rinkimus“, – kalbėjo I. Ramanavičienė.

Kalbėdama apie šį konkretų atvejį, susijusį su partija „Laisvė ir teisingumas“, ji teigė, kad stebėtojų statusas asmenims buvo panaikintas po patikros.

„Jūsų minimi kandidatai buvo pateikę prašymus savivaldybės rinkimų komisijai, tačiau Vyriausioji rinkimų komisija, patikrinusi jų duomenis ir identifikavusi juos kaip šių rinkimų kandidatus, jų kaip stebėtojų statusą nedelsiant panaikino“, – paaiškino VRK atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)