„Hagos tribunolo sprendimas dėl V. Putino turi turėti rimtų geopolitinių pasekmių. Kaip sakė JAV prezidentas Joe Bidenas, tai „stiprus argumentas“.

Bent jau demokratinio pasaulio lyderiams, ypač Emmanueliui Macronui ir Olafui Scholzui taps sunku arba neįmanoma tiesiog skambinti į Kremlių, kad ir su rimtais diplomatiniais ketinimais. Tuo labiau susitikti“, – šeštadienį feisbuke parašė A. Januška.

Pasak diplomato, dabar Volodymyro Zelenskio teiginys, kad derybos su V. Putinu yra neįmanomos, tampa tiesa ir teise.

„Tai reiškia, kad turėtų sumažėti spaudimas Ukrainai „laikinoms paliauboms už teritorijas“ (koncepcija „taika už teritorijas“ atrodo vis labiau pavojingai iliuzinė sąvoka, nes V. Putinas ir taika yra antinomija).

Tai smūgis slaptiems „derybininkams“, kurie buvo pasiruošę atsisakyti esminių tarptautinių santykių principų, kuriais tiek metų rėmėsi Vakarų civilizacija (pavyzdžiui, sienų neliečiamumo, teritorinio vientisumo), vardan trumpos ir laikinos ramybės Europoje.

Kol V. Putinas neatiduotas Hagos tribunolui, tampa neįmanomas bendros Europos saugumo architektūros kūrimas su Rusija, kas ją bevaldytų. Vakarų lyderiams ateina dar vienas tam tikrų požiūrių ir vertybių pervertinimo metas. Logiškai turėtų likti tik vienas sprendimas – daugiau ir rimtesnių ginklų Ukrainai. Ir Lietuvai tampa kiek saugiau“, – apibendrino A. Januška.

Elta primena, kad Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) penktadienį paskelbė, jog išdavė V. Putino arešto orderį dėl „neteisėtos Ukrainos vaikų deportacijos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)