Vilniaus ir Trakų rajonuose šeštadienį jie ketina stebėti balsavimą namuose, o sekmadienį - rinkimų apylinkėse.

Atvykęs į Lietuvą stebėti merų rinkimus Europos Parlamento narys Patryk Jaki, pademonstravęs VRK išduotą oficialų stebėtojo pažymėjimą, išsakė viltį, kad rinkimai vyks laikantis europinių standartų.

„Atvykau stebėti šiuos rinkimus, vėliau parengsiu raportą, pateiksiu savo išvadas. Tikiuosi, kad rinkimai praeis sklandžiai, nebus pažeidimų ir nereikės kreiptis į europines institucijas. Stengiuosi galvoti pozityviai, bet, aišku, viskas priklausys nuo to, ar bus užfiksuoti kažkokie rinkimų tvarkos pažeidimai“,- penktadienį spaudos konferencijoje sakė europarlamentaras P. Jaki.

Jo vertinimu, europinių standartų pvz. neatitinka tai, kad LLRA-KŠS atstovams neskirtos apygardų rinkimų komisijų pirmininkų pareigos. „Tikiuosi, kad Lietuva pati pasidarys iš to išvadas, įvertins tai kaip incidentą, kuris nepasikartos ateityje“,- sakė P. Jaki.

Stebėti merų rinkimus į Lietuvą dar turėtų atvykti Lenkijos parlamentaras Mieczyslaw Baszko.

LLRA-KŠS lyderį Waldemarą Tomaszewskį neramina tai, kad Vilniaus rajone buvo panaikinti du anksčiau per rinkimus buvę išankstinio balsavimo punktai.

„Tai riboja rinkėjų teises, dirbtinai sumažina rinkėjų aktyvumą. Manau, kad Vilniaus rajone buvo mažas rinkėjų aktyvumas išankstiniame balsavime, nes gyventojams kai kuriais atvejais tektų važiuoti net 80 kilometrų iki balsavimo vietos. Pvz. 2020 m. Vilniaus rajone buvo keturios išankstinio vietos – Vilniuje, Nemenčinėje, Rudaminoje ir Lavoriškėse“,- penktadienį spaudos konferencijoje sakė W. Tomaszewski.
Per šiuos savivaldos rinkimus Vilniaus rajono savivaldybės rinkėjai iš anksto galėjo balsuoti Vilniaus rajono savivaldybės pastate ir Nemenčinės daugiafunkciniame kultūros centre.

LLRA-KŠS pirmininkas priekaištavo Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) dėl, jo nuomone, diskriminacinių sprendimų. „VRK nė vienoje iš 60 savivaldybių LLRA-KŠS neskyrė nė vienos apygardos rinkimų komisijos pirmininko vietos, o juk LLRA-KŠS praeituose rinkimuose turėjo 3-4 komisijos pirmininkus. Esame parlamentinė partija, tačiau visiškai neturime apygardų rinkimų komisijų pirmininkų. Taip neturėtų būti“,- mano W. Tomaszewski.

Jo vertinimu, visuomeninis transliuotojas - LRT demonstravo šališką poziciją LLRA-KŠS atžvilgiu.

ELTA primena, kad Vilniaus rajono mero rinkimuose antrajame ture varžosi du kandidatai – LLRA-KŠS atstovas Waldemar Urban (pirmajame ture surinkęs 46,63 proc. balsų) bei socialdemokratas Robert Duchnevič (surinkęs 24,84 proc. balsų).

Dėl Trakų rajono mero pareigų varžysis Liberalų sąjūdžio atstovas Andrius Šatevičius (pirmajame ture surinkęs 43,33 proc. balsų) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai -Krikščioniškų šeimų sąjungai atstovaujantis Jaroslav Narkevič (20,52 proc.).

VRK duomenimis, stebėti balsavimo procesą Vilniaus rajono savivaldybėje yra registruoti 806 rinkimų stebėtojai.