Kaip skelbia teismas, V. Putinas įtariamas atsakingas už karo nusikaltimą – neteisėtą vaikų deportavimą ir neteisėtą vaikų perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją.

„Nusikaltimai, kaip įtariama, buvo įvykdyti Ukrainos okupuotoje teritorijoje nuo 2022 m. vasario 24 d.


Yra pagrįsto pagrindo manyti, kad V. Putinas prisiima individualią baudžiamąją atsakomybę už minėtus nusikaltimus,

1) už tai, kad veikas padarė tiesiogiai, kartu su kitais ir (arba) per kitus asmenis

2) už tai, kad jis nesugebėjo tinkamai kontroliuoti civilių ir karinių pavaldinių, kurie įvykdė veiksmus arba leido juos atlikti jam pavaldiems daliniams

Orderis išduotas ir Rusijos prezidentūros vaiko teisių komisarei Marijai Aleksejevnai Lvovai-Belovai, kuri, kaip įtariama, yra atsakinga už karo nusikaltimą – neteisėtą gyventojų vaikų deportaciją ir neteisėtą vaikų perkėlimą iš okupuotų Ukrainos sričių į Rusijos Federaciją.

Vladimiras Putinas, Marija Lvova-Belova

„Nusikaltimai, kaip įtariama, buvo įvykdyti Ukrainos okupuotoje teritorijoje nuo 2022 m. vasario 24 d. Yra pagrįsto pagrindo manyti, kad M. Lvova-Belova minėtus nusikaltimus padarė tiesiogiai, kartu su kitais ir (arba) per kitus.

Kaip skelbiama, ikiteisminio tyrimo kolegija iš pradžių laikėsi nuomonės, kad orderiai turėtų būti slapti, siekiant apsaugoti nukentėjusiuosius ir liudytojus bei užtikrinti tyrimą.

Vis dėlto, atsižvelgdama į tai, kad šioje situacijoje nagrinėjamas elgesys galimai yra tęsiamas, o visuomenės informavimas apie orderius gali padėti užkirsti kelią tolesniam nusikaltimų padarymui, kolegija nusprendė, kad teisingumo labui reikia įgalioti kanceliariją viešai atskleisti apie arešto orderių išdavimą, įtariamųjų vardus, pavardes, nusikaltimus, už kuriuos išduoti orderiai, ir rūmų nustatytus atsakomybės būdus.

Minėti arešto orderiai buvo išduoti pagal 2023 m. vasario 22 d. prokuratūros pateiktus pareiškimus.

Dobrowolska: pirmą kartą matome tokį operatyvumą

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska Delfi sakė, kad ši žinia reiškia, jog pagaliau pereinama prie pagrindinių žingsnių vykdant teisingumą.
Ewelina Dobrowolska

„Lietuva buvo pirmoji valstybė, kuri pasinaudojo Romos statutu ir kreipėsi į Tarptautinio baudžiamojo tribunolo prokurorą, kad būtų pradėtas tyrimas. Jis buvo pradėtas mažiau negu per parą nuo Lietuvos kreipimosi ir šiandien matome, kad yra išduoti du arešto orderiai“, - kalbėjo ji.

Ministrė svarstė, kad turbūt pirmą kartą istorijoje matome tokį operatyvų ikiteisminio tyrimo vykdymą.

„Karo veiksmai tęsiasi, o mes jau turime arešto orderius“, - pabrėžė ministrė.

E. Dobrowolska taip pat teigė, kad tai, ar V. Putinas vyks iš savo valstybės kur nors, ar ne, jau priklauso nebe nuo jo geros valios.

„Reikia pastebėti, kad tai yra pirmieji žingsniai, pirmieji arešto orderiai, juolab kol kas kalbama apie nusikalstamas veikas – deportacijas, priverstinius išvežimus. Puikiai suprantame, kad dabar Tarptautinis baudžiamasis teismas, jo prokuratūra turi daug įrodymų dėl skirtingų nusikaltimų. Akivaizdu, kad tų epizodų daug, jie yra nagrinėjami, bet jau matome pirmuosius žingsnius“, - pabrėžė ministrė.

Ji priminė, kad penktadienį Europos Žmogaus Teisių Teismas patenkino Lietuvos prašymą leisti įstoti į bylą Ukraina prieš Rusijos federaciją trečiosios šalies teisėmis.Kartu su Lietuva į bylą įstojo dar 25 Europos valstybės.

„Matome, kad EŽTT taip pat operatyviai žengia link teisingumo“, - sprendimą įvertino E. Dobrowolska.

Landsbergis: TBT arešto orderis V. Putinui – istorinis įvykis

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis penktadienį tviteryje pareiškė, kad Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) išduotas arešto orderis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui – istorinis įvykis ir naujų precedentų kūrimas.

„Taip kuriama istorija. Putino arešto orderis dėl Ukrainos vaikų deportacijos kuria naujus precedentus, – tviterio žinutėje rašė G. Landsbergis. – Tačiau istorija pasibaigs tik tada, kai bus ištirti visi karo nusikaltimai ir agresijos nusikaltimas, o kaltieji bus nuteisti“.

Žalimas: jie bet kur už Rusijos ribų nebegali jaustis saugūs

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas Delfi penktadienį sakė, kad šis sprendimas reiškia, jog visos valstybės, kurios yra Romos statuto dalyvės, turi sulaikyti V. Putiną ir Rusijos prezidentūros vaiko teisių komisarę M. A. Lvovą-Belovą.
Dainius Žalimas

„Tai reiškia, kad yra pakankamo pagrindo prokurorams pateikti šiems asmenims kaltinimus, tai yra, pradėti normaliam ikiteisminiam tyrimui“, - pabrėžė teisės specialistas.

D. Žalimo teigimu, šis teismo sprendimas taip pat reiškia, kad abiejų šių asmenų judėjimo laisvė tampa suvaržyta.

„Visos valstybės pagal tarptautinę teisę privalo atiduoti tokius asmenis teisingumui, tik, deja, mes žinome kokia yra Rusija, žinome, kad ji nėra Tarptautinio baudžiamojo teismo Romos statuto dalyvė, žinome, kad tarptautinės teisės ji ir šiaip nepaiso. Aišku, visai nėra tikėtina, kad Rusija juos ims ir atiduos“, - kalbėjo jis.

Todėl arešto orderis, pasak pašnekovo, labiau tam atvejui, jei jie išvyktų į valstybę, kuri net ir formaliai susaistyta Romo statuto.

„Bet šiaip jie bet kur už Rusijos ribų jau dabar nebegali jaustis saugūs“, - patikino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)