Klimatologas pastebėjo, jog kovo mėnuo įpusėjo ir tai sutapo su žymesniu orų atšilimu ir sniego nutirpimu didesnėje teritorijos dalyje.

Visgi, sniego kai kur dar sočiai, rašė G. Stankūnavičius.

„Tiesa, jo dar sočiai yra rytiniame Lietuvos pakraštyje, vietomis (daugiausia miškuose) Vidurio Lietuvoje ir Žemaitijoje bei pajūryje (vakar prisnigo).

Antroje kovo pusėje spinduliuotės balansas Lietuvoje galutinai tampa teigiamas, o tai reiškia, kad paviršius iš saulės gauna daugiau energijos negu praranda išspinduliuodamas atgal. Taip pat, tai rodo, kad orui sušilti jau nereikia „atneštinės“ šilumos nuo Atlanto ar Viduržemio jūros baseino, svarbu, kad į Lietuvą nesiveržtų šaltesnės oro masės“, – rašė klimatologas.

Tačiau sąlygoms į Lietuvą įsiveržti šaltoms oro masėms yra labai geros, feisbuke rašė G. Stankūnavičius.

„Arktyje ką tik pasibaigė poliarinė naktis ir oras ten toks šaltas kaip ir viduržiemį; Šiaurės Atlantas per žiemą jau spėjo gerai „išsivėdinti“ ir vandenyno paviršiaus temperatūra į vakarus nuo Airijos tesiekia +7 – +12 °C, o į vakarus nuo Norvegijos ir į šiaurę nuo Škotijos – atitinkamai tik +1,5 – +7 °C ir +2 – +9 °C.

Sniego dangos (kai storis viršija 20 cm) išplitimo riba rytuose yra nuo Rytų Baltarusijos, rytinės Latgalos dalies iki vakarinių Pskovo ir bei Leningrado sričių rajonų. Skandinavijoje ji praeina šiauriau Stokholmo ir dar dengia beveik visą Norvegiją (išskyrus siaurus pakrantės ruožus). Na ir mūsų Baltija, turbūt, dabar yra šalčiausia per metus: centrinės akvatorijos paviršiuje vandens temperatūra +2,6 – +3 °C, pietvakariuose – +2,8 – +4 °C, priekrantėje – +1 – +2 °C, Rygos įlankoje – apie +1 °C. Tiesa, ledo jūroje mažiau už vidurkį: Botnijos įlankos šiaurėje – 10–45 cm, Suomijos įlankos rytuose – 5–35 cm, nedidelis plotas Pernu įlankoje ir nedaug prie didžiųjų Estijos salų“, – rašė jis.

Klimatologo G. Stankūnavičiaus teigimu, penktadienio orus Lietuvoje dar lems Vidurio Europos anticiklonas.

„Pūs silpnas vėjas, kritulių nelaukiama, orai daugiausia mažai debesuoti arba su besikeičiančiu debesuotumu, oro temperatūra dieną – +3 – +8 °C.

Rytoj šis anticiklonas atsitrauks į šiaurės rytus ir sustiprės, Lietuva atsidurs jo šiltojoje periferijoje, todėl nakties šaltis susilpnės, dieną oro temperatūra dar labiau pakils, tačiau sustiprės vėjas. Nors vėjo laukas ir mažai turbulentiškas, tačiau rytoj dienos metu vietomis pietų–pietryčių vėjas sustiprės iki 12–16 m/s ir pavėsyje jausis žvarba“, – teigė klimatologas.

Na, o sekmadienį prie Lietuvos priartės frontinė zona, „naktis ir diena dar taps bent laipsniu kitu šiltesnė, tačiau padidės debesuotumas, o vėjas susilpnės“.

„Pirmadienį orus jau dalinai veiks iš vakarų atkeliavęs atmosferos frontas, todėl tiek dienos, tiek nakties oro temperatūra bus teigiama, daug kur trumpalaikis lietus. Antradienį daugiausia be kritulių, išskyrus pajūrį (priartės naujas atmosferos frontas), oro temperatūra dieną – +4 – +9 °C“, – teigė klimatologas.

O antroje kitos savaitės pusėje galima ir šiltesnio oro banga, rašė klimatologas G. Stankūnavičius.

„Kitą trečiadienį–ketvirtadienį Lietuvą, greičiausiai, pasieks šiltesnio oro banga iš Europos pietvakarių, oro temperatūra kils nuo +8 – +13 °C trečiadienį iki +14 – +19 °C penktadienį, daug kur palis. Terminas „greičiausiai“ panaudotas neatsitiktinai, nes tai tik vienas orų vystymosi scenarijus nuo kitos savaitės vidurio. Bet yra ir kitų scenarijų, kurių tikimybė kol kas siekia tik 30 procentų. Pagal juos orai antroje savaitės pusėje nesušils, bet dėl aktyvios cikloninės veiklos Skandinavijoje bus drėgni ir vėjuoti“, – prognozėmis dalijosi jis.

Klimatologas G. Stankūnavičius įraše feisbuke pateikė ir ilgalaikes orų prognozes.

„Ilgalaikių orų prognozių duomenimis stipri cikloninė cirkuliacija, kuri dabar vyrauja į vakarus nuo Britų salų ir „pumpuoja“ šiltą ir drėgną orą į Europos pietvakarius ir centrinę jos dalį mėnesio pabaigoje persikels į Rytų Europą, todėl tam laikotarpiui (šio mėnesio pabaiga ir kito pradžia) Lietuvoje prognozuojami drėgni, vidutiniškai šilti orai, vėliau, link mėnesio vidurio orai sausės“, – rašė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją