„Aš laikausi nuomonės, kad reikia išeiti iš Bachmuto, nes vis dėlto egzistuoja galimybių riba. Šiandien jau yra informacija, kad ten nukreipiame rezervus, kurie buvo paruošti Vakarų šalyse. Pas mus kažkodėl to nerodo, bet Izraelio televizija rodo vaizdus, kur „M-113“, „Bradley“ stovi sudaužyti Bachmute nufilmuoti rusų karių“, – pasakojo jis.

Pasak atsargos pulkininko, Ukraina mieste praranda rezervus, kuriuos ji turėtų ruošti kontrpuolimui.

„Mes ten galime sudeginti viską, ko reikia, kad galėtume kontratakuoti“, – apgailestavo jis.

Atsargos pulkininkas atkreipė dėmesį, kad kiekvieną dieną atsitraukimo iš Bachmuto koridorius darosi vis siauresnis. Tai esą svarbu ir kalbant apie Bachmuto gynėjų aprūpinimą. Todėl jis teigia negalintis suprasti pasilikimo mieste logikos.

„Yra kažkokios ribos“, – kalbėjo jis.

O. Ždanovas pabrėžė, kad pasitraukusiems kariams už Bachmuto nereikėtų formuoti naujos gynybos linijos, nes ji jau yra parengta. Anot jo, tai svarbu ir kalbant apie rusų karių judėjimą toliau, jei jie užimtų Bachmutą.

„Jei neatsilaikome – deginti šiuolaikinės vakarietiškos technikos rezervus nematau jokio tikslo. Rytoj liksime be rezervo ir kas toliau? Ir tada gegužės mėnesį su kuo ateisime, išskėstomis rankomis? Ir sakysime, na, nėra kuo vykdyti kontrataką“, – kalbėjo jis.

Komentuodamas kalbas, kad Ukrainos pajėgų kontrpuolimas gali prasidėti jau balandžio mėnesį, O. Ždavonas sakė, kad tie patys apie tai kalbantys kariuomenės vadai tuo pat metu reikalauja ginklų Bachmuto išlaikymui.

„Dabar iš šalių partnerių ateina ginklai ir juos nukreips į Bachmuto išlaikymą. Tai yra rezervų, kurie turėtų tapti kontrpuolimo pagrindu, deginimas“, – kalbėjo jis.

Konfliktas įšaltų ilgam

Nors karo ekspertas sutiko, kad šiuo metu fronto linija stabilizavosi ir beveik nejuda, jis pabrėžė, kad Ukrainos rengiamai kontratakai yra ruošiamos pajėgos.

Karas

Esą jeigu didelio puolimo ukrainiečiai suorganizuoti nesugebės, konfliktas gali įšalti, ir šioje fronto linijoje karas gali tęstis dar kelerius metus.

„Tada V. Putinas atsiųs naują armiją, kurią jis per šitą laiką surinks. Arba kas nors po V. Putino padarys tą patį, nes jie nenurims. Nuo jų galime atsimušti tik kariniu keliu, jei mes nesutriuškinsime Rusijos kariuomenės, tai bus amžina daina“, – pabrėžė jis.

Rusų tempas mažėja

Vis dėlto, karo eksperto teigimu, yra duomenų, kad Bachmuto ir Lymano kryptyse Rusijos pajėgos išspaudė iš savęs maksimumą ir daugiau tokio tempo palaikyti nebegali.

„Jei šiuo metu jie per parą atlieka 20-29 atakas ant žemės, tai prieš keletą savaičių sugebėdavo įgyvendinti 90-100 atakų“, – sakė jis.

Todėl, pasak O. Ždanovo, galima konstatuoti, kad rusų puolimas ėmė strigti, o po savaitės ar dešimt dienų galime pamatyti ir didesnį tempo sumažėjimą.

Jo teigimu, jei pernai liepą ar rugpjūtį rusai per parą galėjo paleisti 60-70 tūkstančių sviedinių, tai dabar jų kiekis sumažėjo 4-5 kartus.

„Visa tai – toje pačioje fronto linijoje. Šiuo metu kai kuriose vietose, negaliu pasakyti kad visame fronte, bet tik kai kur, rusai yra nusistatę limitą artilerijai. Taip, jie jos turi, taip, rusai jos turi labai daug, bet tokio ugnies lietaus, kokį matėme anksčiau, šiandien jau nebėra“, – pasakojo jis.

Surinkti tankų nebegali

Rusija, jo teigimu, nėra pajėgi į vieną kryptį sutelkti daugybės tankų ir jų pagalba įvykdyti proveržį kurioje nors kryptyje.

Olegas Ždanovas

„Tokios galimybės rusai jau neturi. Jei jie ims surinkinėti tankus bet kurioje kryptyje, Ukrainos pajėgos ten iškart pereis į kontrpuolimą, nes iškart įgis pranašumą. Traukinys jau nuvažiavo, Rusija to padaryti nesugebėjo“, – pabrėžė jis.

Pasak karybos žinovo, rusai prarado 3 tūkst. tankų, bet vis tiek nepralaužė Ukrainos gynybos, tuo metu gynėjų pajėgos su 500 tankų planuoja pralaužti rusų gynybą.

„Tame ir yra dviejų šalių ginkluotųjų pajėgų skirtumas, nes mes atsikovojame tai, kas mūsų ir tam mums užteks 500 tankų“, – įsitikinęs jis.

O. Ždanovas pasakojo, kad ukrainiečiai studijavo rusišką tanką, kurį pernai spalį iš priešo atėmė Ukrainos kariai.

„Jis buvo išardytas iki molekulių, ir galiu pasakyti, kad visi buvo šoke – ukrainiečiai, amerikiečiai, NATO. Paaiškėjo, kad Rusija nesugebėjo sugalvoti nieko naujo, jie spaudžia maksimumą iš sovietinių sankaupų. Jie paėmė vakarietišką elektroniką ir pareiškė, kad čia ta, kuriai „nėra analogų“. Kai išardė tanką, paaiškėjo, kad tai yra vakarietiška elektronika, o tanko konstrukcija – sovietinė, visiškai nieko naujo nesugalvojo“, – pasakojo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)