A. Bilotaitė penktadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Užsieniečių registracijos centre, Pabradėje, surengtoje diskusijoje tvirtino, kad Lietuvos pasieniečiai turi daug įrodymų apie tai, kad Baltarusijos pasieniečiai padeda migrantams veržtis į Lietuvą.

„Baltarusijos pareigūnai dalyvauja tame procese, duoda (migrantams – ELTA) atitinkamas technines priemones, kad gadinti fizinį barjerą, perveža (migrantus – ELTA) nuo Lenkijos pasienio prie mūsų pasienio.

Ar gali būti kažkoks bendradarbiavimas su tokiais pareigūnais? Tas bendradarbiavimas nevyksta ir nevyko. Gal kažkada buvo procesai, kurie vyko ne pagal tam tikras procedūras, bet, kadangi dabar turime tokią situaciją, mes inicijavome mūsų tarptautinių susitarimų nutraukimą, nes koks čia gali būti bendradarbiavimas su valstybe, kuri organizuoja prieš mus ataką?“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitė pažymėjo, kad Minsko režimas, padėdamas organizuoti neteisėtą migraciją, iš to gauna papildomas pajamas, siekia destabilizuoti Lietuvos valstybę.

Dėl to, anot ministrės, ji nemato pagrindo atnaujinti bendradarbiavimą su Baltarusijos teisėsauga.

„Tas visų dalykų kompleksas mus tiesiog įpareigoja gintis nuo nusikaltėlių, nuo valstybių, kurios dalyvauja karo veiksmuose. Ar gali sėdėti prie derybų stalo? Ar gali bendradarbiauti? Manau, kad ne. Turime laikytis kietos pozicijos ir, kalbant apie savo sienos infrastruktūrą, galvoti, kaip ją dar labiau sustiprinti“, – komentavo A. Bilotaitė.

Jai pritarė ir VSAT vadas Rustamas Liubajevas. Anot jo, net tarpusavyje kariaujančių valstybių pasieniečiai laikosi tam tikro „moralinio kodekso“, o Baltarusijos pasieniečiai, kaip teigė R. Liubajevas, į tai yra nusispjovę.

„Nelabai įsivaizduoju, kaip apskritai galima būtų kalbėti su žmonėmis, kurie net tik savo veiksmais organizuoja neteisėtą migraciją, prieš kurią jie turėtų kovoti, bet dar ir savo retorika prisiduria prie A. Lukašenkos režimo, tos retorikos, tų naratyvų“, – A. Bilotaitės pozicijai, kad bendradarbiavimas su Baltarusijos pasieniečiais neturėtų būti atnaujintas, pritarė VSAT vadas.

ELTA primena, kad pernai lapkritį Vidaus reikalų ministerija (VRM) nutraukė dvišalį bendradarbiavimo susitarimą su Baltarusijos VRM.

Toks sprendimas priimtas dėl Baltarusijos prieš Lietuvą pradėta hibridinę ataką, stumiant į Lietuvą neteisėtų migrantus.

Anksčiau A. Bilotaitės yra sakiusi, kad praktinis susitarimo įgyvendinimas nevyksta nuo nesąžiningų prezidento rinkimų Baltarusijoje 2020 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją