Jo teigimu, šių metų duomenys rodo, kad Rusijai labiausiai nesiseka tose srityse, kuriuose pats Kremlius galvojo, jog seksis labiausiai.

„Nes Rusija kovoja su Europa energetiniame fronte, kariniame Ukrainoje ir ekonominiame fronte. Jame Rusijai sekasi geriau nei buvo tikimasi. Nes sankcijų apėjimo mechanizmų yra tikrai labai daug. Rusija yra sąjungoje su Kazachstanu, kitomis šalimis.

Tai tiesiog tas importas Rusijos iš visos ES nesumažėjo, kaip buvo tikimasi. Bet kas smogė Rusijai pakankamai stipriai yra energetikos frontas.

Nes gamtinių dujų fronte Europai padėjo šilta žiema, sugebėjo padidinti suskystintų gamtinių dujų importą iš trečiųjų šalių 60 procentų. Sugebėjo sumažinti dujų vartojimą pakankamai ženkliai. Ypatingai – Vokietija, Baltijos šalys, Skandinavijos šalys“, – LNK sakė ekonomistas Ž. Mauricas.

Anot pašnekovo, geriausia žinia mums, o blogiausia – Rusijai, yra pasaulinė naftos kaina.

„Ji laikosi pakankamai žemame lygyje, priartėjo ji prie 70 dolerių už barelį. O rusiškos naftos kaina trečiadienį siekė vos 40 dolerių už barelį. Tai yra labai maža kaina. Ir Rusija paplanavusi šių metų biudžetui buvo 70 dolerių.

Ir atitinkamai biudžeto išlaidos šiais metais auga 50 procentų, palyginus su praėjusių metų rodikliu. O pajamos iš naftos 50 procentų mažėja žemyn. Tai atsiveria didžiuliai krokodilo nasrai. Ir per tu pirmus mėnesius (šių metų, aut. p.) Rusijos deficitas biudžeto jau yra toks, koks buvo planuotas per visus šiuos metus“, – kalbėjo „Luminor“ banko ekonomistas Ž. Mauricas.

Žygimantas Mauricas

Jis teigė, jog bendras Rusijos ekonomikos vaizdas yra „ženkliai prastėjantis“.

„Čia matyt ir yra didžiausias Rusijos galvos skausmas. Nes ji akivaizdžiai Ukrainoje planavo greitą karą ir tikėjosi, kad dėl padidėjusių gamtinių dujų ir naftos kainų tą invaziją nemaža dalimi finansuos ES. Kas ir buvo realiai tiesa iki bent jau praėjusių metų rudens.

Po to situacija Rusijai pradėjo ženkliai prastėti, gamtinių dujų ir naftos kainos sumažėjo ir biudžeto pajamos yra ženkliai kritusios“, – sakė LNK pašnekovas Ž. Mauricas.

„Luminor“ ekonomistas teigė, jog galima sakyti, kad ES sankcijos pagaliau pradėjo veikti Rusiją.

„Gal ne tiek ten, kur buvo labiausiai tikėtasi. Nes buvo tikėtasi, kad ekonominės sankcijos labiau veiks. Bet labiau veikia per energetikos sektorių. Ir galbūt ne tiek ES, kiek bendrai pasaulis ir JAV lyderystė (veikia, aut. p.). Lėtai buvo keliama temperatūra ir ta varlė – Rusija, jau pradeda virti“, – vaizdžiai situaciją komentavo ekonomistas Ž. Mauricas.

Jis teigė, jog to rezultatai labiausiai Rusijos gyvenime matysis kitais metais.

„Šiais metais jau matosi dalinai, vertinant biudžetą, išlaidos švietimui, sveikatos apsaugai, kelių tiesimui yra ženkliai sumažėjusios. O išlaidos išaugo krašto apsaugoje, vidaus saugume ir propaganda. Tai išsiskyrimą biudžeto eilutėse matome, bet bendras lygis yra dar pakankamai neblogas buvo. O kai planuos kitų metų biudžetą, tai jau tikrai bus liūdni popieriai. Bus diržų veržimasis“, – kalbėjo Ž. Mauricas.

Visą LNK pokalbį su Ž. Mauricu žiūrėkite čia: