I. Šimonytė antradienį vakare pasikreipė į Seimo etikos sargus ir prašė pasiaiškinti situaciją dėl A. Širinskienės žodžių, kai ši komiką, Ukrainai paramą renkantį Olegą Šurajevą pavadino premjerės patarėju.

Ketvirtadienio vakare A. Širinskienė svarstė, kad į Seimo etikos sargus premjerė kreipsis ir dėl to, kad ji lankosi nevienareikšmiškai vertinamo vaizdo tinklaraščio „OpTV“ laidose.

Politikė ironizuodama kalbėjo, kad sudalyvaus dar vienoje „OpTV“ laidoje, jei ji, „premjerės prašymu“, nebus uždaryta.

„Žinot, ji naktimis dėl manęs sprendimus priiminėja. Skundus siuntinėdama po instancijas. Etikai bent jau skundą nakties metu gavo“, – dėstė A. Širinskienė.

Ji taip pat svarstė, kad yra svarbi premjerei.

„Manau, kad Širinskienę pastukalint jai svarbu. Visokie RRF milijonai, atidėti ES pinigų mokėjimai, pramiegota mokesčių reforma – ne taip svarbu, nakties darbo neverti. Dar metus kitus palauks, nes ir taip jau turėjo būt įgyvendinti užvakar“, – toliau diskusijoje tęsė A. Širinskienė.

Akcentavo skundo parašymo laiką

Ji teigė, jog jaučiasi pagerbta dėl I. Šimonytės jai esą skiriamo dėmesio.

„Tiesiog matau Šimonytę triūsiančią nakties metu prie man dedikuoto skundo. Trečias valstybėj žmogus tiek laiko dedikuoja. Čia ne kiekvienam“, – rašė parlamentarė.

Į diskusiją įsitraukusi pilietė paragino A. Širinskienę „OpTV“ laidoje pasakyti tokius dalykus: „1. Lansbergis blogas; 2. Šimonytė bloga; 3. Šurajevas nesveikas; 4. Su jumis bandoma susidoroti; 5. Demokratijos nebėra; Kitus punktus diskusijai susigalvokit.“

A. Širinskienė tęsė toliau: „Nuo to premjerės skundų rašymai per naktis protingesniais netampa.“

Galiausiai į Seimo narės komentarus sureagavo ir I. Šimonytė.

„Šūde maudytis yra Jūsų asmeninis pasirinkimas, nors ir kas vakar tą darykit, jeigu Jums malonu. Skundo nesitikėkit, nes dar nebuvo, kad žinočiau, ką tuose tyruose savo lakštingalos balsu suokiat. Bet patarėjų mano malonėkit nebūtais dalykais nekaltint“, – atkirto ji.

„Gerą vakarą, Gerbiama Premjere. Tikrai ačiū, kad surandat laiko mano kukliam asmeniui ir dar naktimis. Kaip ne kaip 21 val. 11 min. Bet Jūs pailsėkit žinokit, nes pervargimas tikrai negerai. O to simptomas – kad jau kartais susigalvotų dalykų ir realybės neatskiriat. Suprantu, juolab, kad savaitė buvo sunki ir Šurajevas šitaip dar susimovė visą reikalą pagadindamas“, – atrašė A. Širinskienė.

Komentarai feisbuke

I. Šimonytės skundas Seimo etikos sargams dėl A. Širinskienės retorikos atsirado po O. Šurajevo apsilankymo Seime. Čia jis kalbino ir provokavo parlamentarus – taip pat ir vartodamas necenzūrinę leksiką.

Būdamas Seimo posėdžių salės balkone jis vaizdavo, kad A. Širinskienei numes šokoladą ir šūkavo, o tuo metu vyko Seimo posėdis. Apsaugos pareigūnai O. Šurajevą iš balkono išlydėjo.

Vieni tokiu jo elgesiu piktinosi, teigė, kad gėda, jog Seimas nesugeba apsiginti, kiti O. Šurajevo elgesį tikino suprantantys kaip humorą.

Į O. Šurajevo klausimus, replikas, įžeidinėjimus parlamentarai taip pat reagavo, pavyzdžiui, Remigijus Žemaitaitis, jam atsakydamas, tarė „tu čiulpi“, Aidas Gedvilas atkirto, kad „su psichiniais ligoniais nebendrauja“, o Mindaugas Puidokas, – kad „su psichiškai neįgaliais asmenimis nekalba“.

O. Šurajevo nemalonės sulaukė kai kurie politikai iš opozicijos, su valdančiaisiais buvo elgtasi pagarbiai, pavyzdžiui, su I. Šimonyte, kitais Seimo konservatoriais O. Šurajevas mandagiai pasisveikino, trumpai šnektelėjo.

Dėl tokio elgesio Seimo kanceliarija uždraudė O. Šurajevui lankytis Seime, policija pradėjo administracinę teiseną, o feisbuke užvirė diskusijos.

Premjerė: Olegas nėra Seimo narys, kuriam keliami etikos, moralės reikalavimai

Sulaukusi kritiško komentaro apie savo laikyseną tuo metu, kai Seime lankėsi O. Šurajevas, premjerė išdėstė savo matymą apie situaciją. Ji teigė, kad Seimo nariai, kuriems galioja etikos ir moralės principai, vartoja dar stipresnę retoriką.

Premjerės komentaras

„Žmonės, kurie labiausiai piktinasi tuo, ką pasakė Olegas, Seimo salėje pasako dar stipresnių dalykų. Paprastai nenorminės leksikos nenaudoja, bet tai nekažką keičia. Galima ir lakštingalos balsu kumelę papjauti. Meluoti ištisai (kaip antai, kad Olegas yra mano „patarėjas“, net mokant gūglinti).

Seimo salėje buvau vadinama bergždžia (referuojant, kad neturiu vaių, ne į mano protinius gebėjimus). Katinama, kad neturėdama vaikų/vyro noriu kitų vaikų tėvus siųst į karą. Gabrieliaus Landsbergio „veidas“ buvo „sušaudytas“ ir tie patys įsižeidėliai kikeno pasisriūbaudami. Seimo nariai vadina konsrvatorius „pedofilais ir pedofilų partija“, laisviečius narkomanais ir narkomafijos atstovais“ ir tai tėra maža dalis, o visa tai yra, deja, Seimo kasdienybė. Seime ponai Seimo kolegos jau seniai legitimizavo bet kokį elgesį. Džiaugėsi kai aš su Viktorija buvom apibaubtos per Sausio 13.

Bet tuo žmonės dažniausiai taip nesipiktina, nes žiūrėti Seimo posėdžius ne kiekvienam duota, o žiniasklaida to dažniausiai nedemosntruoja, nes čia nėra taip sexy, kad Šurajevas Seime – maždaug ir vėl tie durniai siautėja, nes ten „visi vienodi“. O žinutėje apie Šurajevą Seime aišku fundamentalus reikalas paminėti yra, kad premjerė vakarais laikina Olego postus. Nes tai kažką keičia. Skirtumas čia tik vienas – Olegas nėra Seimo narys, kuriam galioja Seimo nario etikos ir moralės principai. O tie, kuriems galioja, nepastebėjau kad itin uoliai to laikytųsi“, – rašė ministrė pirmininkė (kalba netaisyta).

 Ingrida Šimonytė

Praėjusių metų kovą O. Šurajevas lankėsi Vyriausybėje, kur su premjere aptarė ekonominių ryšių su Rusija ir Baltarusija nutraukimą. Po susitikimo O. Šurajevas kalbėjo, kad ne jam ekonomistei premjerei patarinėti apie ekonomiką. O. Šurajevas kalbėjo, kad jo tikslas – baksnoti visus lazda ir priminti, kad vyksta karas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)