Neramumai Rusijoje

Ketvirtadienio vidurdienį Rusijos specialias tarnybas ant kovų sukėlė galingas gaisras. Rostove prie Dono Rusijos pietvakariuose ugnis ėmė ryti FSB pasienio apsaugos tarnybą. Virš milijoninio miesto, esančio netoli Ukrainos, pakibo dūmų stulpai, ugnis plito žaibiškai.

Atskubėję ugniagesiai ėmė prašyti net šarvuotų skydų, kad apsisaugotų nuo per sprogimą skriejančių detalių.

„Ką tik sprogo mano akyse. Stovėjau prie lango, kalbėjau telefonu. Ir kaip driokstelėjo, langai visi išlėkė. Manau, kad ten kažkas nukentėjo. Taip griaudėjo, kad net stogas šoktelėjo“, – vaizdo įraše sakė vienas liudininkas.

Tai, kad prieš prasidedant gaisrui įvyko sprogimas fiksavo ir patys gyventojai. Sprogimai griaudėjo ir toliau, galbūt įvyko šaudmenų detonacija. Evakuoti lauk žmonės, prie įėjimo į FSB sandėlį rasti du darbininkai, vienas žuvo.

Pastatas visiškai suniokotas. Rusijos žiniasklaida aiškina, esą gaisras FSB pastate kilo tiesiog dėl netvarkingos elektros instaliacijos.

Naktį Rusijos Belgorode, kuris yra nutolęs vos 40 kilometrų nuo Ukrainos sienos irgi buvo triukšminga. Pasak srities gubernatoriaus gynybos sistemai pavyko numušti dvi raketas. Bet rusai patys su baime filmavo, kaip gaisras kilo prie hidroelektrinės.

„Sveiki brangieji, naktį vėl suveikė oro gynybos sistema. Belgorode nukentėjo administracinių ir gyvenamųjų pastatų fasadai“, – vaizdo įraše sakė Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

Ukrainiečiai juokauja, kad galbūt pačių rusų raketos taip sėkmingai pataiko į saviškius.

Aiškinasi dėl incidento

O JAV ketvirtadienį išplatino įrašą iš dramatiško incidento šią savaitę, kai du rusų naikintuvai pavojingai manevruodami ir leisdami degalus virš Juodosios jūros atakavo JAV stebėjimo droną, šis krito į vandenį.

Rusai nusiteikę išsikelti drono nuolaužas sau. Bet vandens gylis ten – 1,5 kilometro. Tad vardu ar pavyks.

„Nežinau, ar pavyks tas nuolaužas pasiekti, bet privalome tai padaryti ir būtinai tuo užsiimsime. Tikiuosi, kad pasiseks“, – svarstė Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas.

JAV išjungė drono programinę įrangą, kad rusai neišgautų jokios slaptos informacijos.

Abiejų šalių gynybos ministrai telefonu aptarė šį incidentą. JAV pareiškė, kad ir toliau skraidys ten, kur leidžia tarptautinė teisė. Tuo Sergejus Šoigu liko nepatenkintas.

„Susisiekiau su savo Rusijos kolega S. Šoigu. Kaip jau ne kartą sakiau, svarbu, kad didžiosios valstybės būtų skaidrumo ir komunikacijos pavyzdžiai. O JAV toliau skraidys ir veiks visur, kur leidžia tarptautinė teisė.

Lloydas Austinas

Ir Rusija privalo saugiai ir profesionaliai valdyti savo karinius lėktuvus“, – sakė JAV Gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

„Objektyvūs faktai verčia galvoti, kad JAV nuolat ieško provokacijų konfrontacijai pakurstyti“, – savo ruožtu teigė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Geros žinios Ukrainai

Kovo mėnesio viduryje Ukraina mini Mariupolio teatro sprogdinimo metines. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasidalijo vaizdo įrašu, kaip rusai ant teatro tyčia numetė bombą, nors žinojo, kad čia slėpėsi civiliai nuo rusų antskrydžių.

Greta pastato ant grindinio buvo parašyta „vaikai“. Manoma, kad teatre buvo šimtai žmonių. Anot Ukrainos prezidento V. Zelenskio, teroristinė valstybė už tai atsakys.

Ukraina sulaukė gerų žinių iš sąjungininkų dėl naikintuvų. Tiesa, kol kas ne galingųjų F–16. Lenkija pirmoji iš NATO aljanso skelbia, kad Kyjivui jau artimiausiomis dienomis perduos keturis MiG–29, iš viso per metus – apie dešimt. Visi likusieji kol kas ruošiami.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: